Ben Vandendaele over 2013

Ben Vandendaele is eigenlijk beroepsmatig in de eerste plaats monteur.  Hij werkt met beelden.  Beelden waarop anderen staan afgebeeld. Vandaar dat we het nog moeten stellen met een afbeelding uit ‘Siemany’.  Want zijn foto hebben we nog niet.  Komt er misschien aan. Beelden dus.  Hij hangt ze aan mekaar, schikt ze, rangschikt ze, bewerkt ze en is erdoor betoverd.  Vervuld van.  Je voelt dat deze jongeman meer in zich heeft.  Zijn rol als monteur is heus niet onbelangrijk, maar hij is te gedreven, te gepassioneerd bezig met het vak om het daarbij te laten.  Vandaar dat hij een actievere inbreng zocht.  Zo zette hij zijn eerste stappen als hoofdproducent van Philip James Mc Goldrick, eerst voor ‘Siemany’ en nu voor ‘Subaru’. Maar het zal daarbij niet blijven. Ons zou het niet verwonderen mocht Vandendaele uitgroeien tot één van die producers die de film van bij ons nog laten groeien.

1. Waar hoopt u in 2013 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

Hopelijk de voorbereiding beginnen van de derde kortfilm van Philip James McGoldrick, ‘Syrenka’ genaamd.

De verdere uitbouw te maken en samen te werken met Vlaamse cineasten en producenten.

 

2. Welke zijn de films waar u naar uitkijkt?

 

Het langspeelfilmdebuut van Robin Pront en Jeroen Perceval, ‘The Ardennes’.

‘The Land of the Enlightened’ van Pieter-Jan de Pue

‘Le fidèle’ van Michael R Roskam.

 

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

 

Robin Pront en Jeroen Perceval als regisseursduo. D.O.P.Grimm Vandekerckhove.

 

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

 

Er is in België een enorme boost van nieuw jong filmtalent aan het aankomen, de sterke selectie van Interantionaal Kortfilm festival Leuven Kort 2012 illustreerde dit volledig.

Om maar enkele namen te vernoemen: Thomas Coninx (‘The Parallax view’), Leni Huyghe, Wouter Bouvijn, reeds gevestigde animatie-filmmaker en humorist Roman KlochkovEmilie Verhamme (winnares Wildcard Fictie 2012 met ‘Tjernobyl Hearts’).

 

Terug naar de lijst

 

Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …