Belgische Virginie Efira speelt de hoofdrol in de nieuwste van Paul Verhoeven

Paul Verhoeven lijkt zijn draai gevonden te hebben in Frankrijk. Nadat hij eerder een succesvolle Nederlandse carrière had, gevolgd door een geweldige Hollywood-carrière, leek hij van zijn pensioen te genieten, tot hij zijn comeback maakte met ‘Elle’, waarin Isabelle Huppert de hoofdrol speelde. Een film die vorig jaar met veel succes in Cannes in wereldpremière ging en overal ter wereld met enthousiaste kritieken werd onthaald.  Op zijn oude dag heeft hij weer helemaal de smaak te pakken, zo blijkt, want nu gaat hij meteen een tweede Franse langspeler draaien, met de Belgische actrice Virginie Efira in de hoofdrol. Zij speelde al de rol van Rebecca, een toegewijde katholieke gelovige, in ‘Elle’ en in zijn nieuwste, ‘Saint Vierge’, staat ze nog een stuk dichter bij God.

Virginie Efira zal de rol van Zuster  Benedetta Carlini spelen, een non die in de zeventiende eeuw aanvankelijk visionaire gaven werd toegeschreven maar die stierf in de gevangenis waar ze toen al 35 jaar vast zat op beschuldiging van het fabriceren van mirakels, homoseksualiteit en andere tenlasteleggingen. Een verhaal dat religie met erotiek en controverse vermengt, is natuurlijk helemaal spek naar de bek van de inmiddels 79-jarige regisseur van onder meer ‘Basic Instinct’ en  ‘Showgirls’.

De film ‘Saint Vierge’ is gebaseerd op het boek ‘Immodest Acts: The Life Of A Lesbian Nun In Renaissance Italy’, een werk dat in 1986 door de Amerikaanse historica Judith C Brown werd geschreven en dat ze baseerde op documenten die ze teruggevonden in de staatsarchieven van Firenze. Gerard Soeteman, die zowat alle scenario’s van de Nederlandse films van Verhoeven schreef, van ‘Turks Fruit’ over ‘Spetters’ en ‘De Vierde Man’, tot ‘Zwartboek’, tekent voor de bewerking. De opnamen zouden al vrij snel van start gaan.

in ‘Victoria’

Voor de Brusselse actrice, die al enkele jaren een superster is in Frankrijk en daar heel lange tijd vooral romantische komedies deed, is het de kans om te bewijzen dat ze meer is dan het Franse antwoord op Reese Witherspoon, Meg Ryan of Sandra Bullock. Ze heeft ook duidelijk ambitie om meer de richting van de auteursfilm uit te gaan. Vorig jaar zat ze ook in Cannes met de film ‘Victoria’ van Justine Thriet. De titelrol in die film leverde haar toen een nominatie voor de Cesars op en de Magritte voor beste actrice. Een vertolking waarmee ze de ogen geopend heeft van ambitieuzere filmmakers.  Vorig jaar was ze nog wel te zien aan de zijde van Jean Dujardin (‘The Artist’) in de romantische komedie, ‘Un homme à la hauteur’, maar dat zou weleens haar laatste romantische komedie kunnen geweest zijn. Het was haar achttiende in 10 jaar.  En toen al liet ze uitschijnen dat het gerust wat meer mocht zijn.

In ‘Un homme à la hauteur’ aan de zijde van een piepkleine Jean Dujardin.

Efira heeft niet de makkelijkste weg afgelegd naar de top. Op haar ongewone parcours kwam ze zelfs Ignace Crombé tegen. Al wordt ze er liever niet aan herinnerd dat ze ooit deelnam aan Miss Belgian Beauty.  “Ik zal het niet ontkennen,” zei ze daarop toen onze reporter haar vorig jaar met die ontdekking confronteerde, “Ik was zestien en ik dacht indruk te maken op mijn toenmalige vriendje door aan de wedstrijd deel te nemen. Blijkbaar was ik ijdel genoeg om mijn kans te wagen. Ik werd tweede. Ik heb er nog een heel leuk weekendtripje aan overgehouden.”

Inmiddels is ze bijna 40. Binnen anderhalve week, op 5 mei verjaart ze. Maar haar carrière begint alsmaar beter uit te zien. Wanneer en hoe ze ‘Saint Vierge’ gaat draaien is nog niet duidelijk, want ze heeft nog twee andere romanbewerkingen in de pijplijn. Normaal gezien gaat ze eerst aan de opnamen beginnen van ‘Un amour impossible’, een film van Catherine Corsini gebaseerd op de gelijknamige roman van Christine Angot, daarna begint ze aan de opnamen van ‘Continuer’ van de Belgische regisseur Joachim Lafosse, die een roman van Laurent Mauvinier verfilmt en daarvoor een beroep kan doen op de productiemaatschappij die Efira zelf met een compagnon heeft opgericht. Het moge duidelijk zijn, we hebben nog lang niet het laatste gehoord van de schitterende actrice die opgroeide in Molenbeek en Schaarbeek.

in ‘Un homme à la hauteur’

 

Check Also

Belgische première van ‘Human Forever’

Gisteren ging de documentairefilm ‘Human Forever’ in Belgische première in een tot de nok gevulde …