Belgische première van ‘Human Forever’

Gisteren ging de documentairefilm ‘Human Forever’ in Belgische première in een tot de nok gevulde Koningin Elisabethzaal in Antwerpen, in het bijzijn van meer dan 1.500 genodigden waaronder Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits, Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits, minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez en tal van bekende gezichten zoals Hilde Van Mieghem, Warre Borgmans, Stijn Coninx en Luca Cruysberghs.

De film van de jonge Nederlandse zorgvernieuwer Teun Toebes en filmmaker Jonathan de Jong geeft een volledig nieuwe kijk op hoe we kunnen omgaan met mensen met dementie. Nadat hij meer dan drie jaar op de gesloten afdeling van een verpleeghuis woonde met mensen met dementie, besliste de vandaag 24-jarige Teun om te kijken hoe er in de rest van de wereld met mensen met dementie wordt omgegaan. Het wordt een reis van drie jaar doorheen 11 landen en 4 continenten. Vandaag is Teun nog vrij om te zijn wie hij is en te gaan en staan waar hij wil, maar de kans dat dit in de toekomst niet meer het geval zal zijn, is 1 op 5. Daarom gaat hij nu op zoek naar antwoorden voor later.

Zorgvernieuwer Teun Toebes: “Ik vind het hartverwarmend om te zien dat er meer dan 1.500 mensen komen naar de première van een hoopvolle film over dementie. Dit bevestigt voor mij dat ook hier, net als in Nederland, in België de honger naar een inclusievere samenleving groter is dan ooit. Niemand wil worden buitengesloten op basis van een diagnose, dus laten we als samenleving met elkaar afspreken om altijd de mens te blijven zien, in plaats van de patiënt of zijn aandoening. Alleen dan zal de mens nooit verdwijnen en creëren wij niet alleen een beter leven voor mensen met dementie, maar voor ons allemaal. De verandering is begonnen, ook in België, dus laten we die samen voortzetten.”

Jonathan de Jong, filmmaker: ​ “Human Forever is een ontwapenende film die zonder oordeel laat zien hoe we in de maatschappij naar elkaar zijn gaan kijken, maar vooral een hoopvol licht laat schijnen op hoe we dit tij kunnen keren. De film roept daarbij niet op tot meer geld of personeel, maar laat zien hoe we vandaag al kunnen beginnen met het maken van die verandering binnen elk land en elk systeem.”

De documentairefilm is vanaf 21 februari 2024 te zien in de Vlaamse bioscoop.

Check Also

50.000 bezoekers voor ‘Skunk’!

Sinds de release op 13 maart zijn al meer dan 50.000 Belgische bioscoopbezoekers naar ‘Skunk’ …