Belgische kortfilms op het DisABILITY filmfestival!

Het DisABILITY Filmfestival gaat 8 mei te Leuven van start! Het festival streeft naar een correcte beeldvorming van mensen met een beperking en doet dit aan de hand van filmvertoningen, lezingen en workshops.

Dit jaar selecteerde het festival enkele goede films en documentaires die gevoelige thema’s aankaarten. De slotavond van het DisABILITY filmfestival zal volledig in teken staan van kortfilms. Deze competitie wordt in goede banen geleid door enkele studenten van de opleiding Culturele Studies, zij hebben drie nationale en drie internationale kortfilms geselecteerd.

De nationale kortfilms zijn:

  • Grinta van Nils Vanderwaeren: Grinta toont de wereld door de ogen van Kenneth, een jongen die worstelt met multiple sclerose en dit nog steeds verborgen houdt voor de mensen om hem heen. Tijdens een voetbalwedstrijd staat hij voor een keerpunt.

Grinta ontving eerder al de ‘pitch your film award’ van Sabam op het kortfilmfestival van Leuven in 2021. De regisseur studeerde vorig jaar af aan LUCA School of Arts. De film was een zeer persoonlijk project voor hem, tien jaar geleden werd namelijk bij zijn moeder MS vastgesteld.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

  • Winking Out van Juliette Mauduit: Deze kortfilm vertelt de ervaring van een epileptische aanval binnenuit. Door middel van film zet Mauduit de symptomen en na-effecten om in artistieke vorm, waardoor een nog weinig bekende ziekte zichtbaar wordt.

  • Ocean d’ amour: fragments d’un journal intime trouvé van Jolke van Aerde: De film vertelt een sprookje over een meisje dat zich niet thuis voelt in de wereld om haar heen. De film is gebaseerd op een semi-autobiografisch kortverhaal van Ines Tambuyser, die zelf ook de hoofdrol vervult. Samen nemen Ines en Jolke de kijker mee op een speelse visuele reis doorheen hun fantasie.
De internationale kortfilms die deelnemen zijn On The Edge van Matteo Sanders, Out of Water van Gracjana Piecula en Chicken van Lucy McNulty en Emma Pollard. Een professionele jury zal voor beide categorieën een winnaar kiezen die de avond zelf de juryprijs mag ontvangen.

De dertiende editie van het DisABILITY Filmfestival gaat door van 8 tot en met 12 mei  in de bibliotheek Tweebronnen te Leuven. Tickets en meer info over het volledige programma vindt u hier

Check Also

Frank Lammers zondag de negenste

Frank Lammers over zijn rol in ‘Zondag de Negenste’!

Frank Lammers, die sinds ‘Undercover’ niet meer van de Vlaamse televiseschermen weg te denken valt, …