Belgische film verkozen tot beste aller tijden door Brits vakblad!

"Jeann Dielman, 23 quai du Commerce, 1080" Bruxelles"

Jeanne Dielman 23, Quai Du Commerce, 1080 Bruxelles van Chantal Akerman staat bovenaan de opiniepeiling 2022 van de critici van Sight & Sound magazine en is daarmee de eerste vrouwelijke regisseur die dit doet.

Akermans Franstalige film uit 1975 stond eerder op de 36e plaats toen de peiling voor het laatst werd gehouden in 2012. De toenmalige nummer één, Alfred Hitchcock’s Vertigo, is nu gezakt naar de tweede plaats met Orson Welles’ Citizen Kane – die voorheen 50 jaar nummer één was – op nummer drie.

De ‘Greatest Film’-enquête van Sight & Sound wordt sinds 1952 elke 10 jaar gehouden. Dit jaar werd er gestemd door meer dan 1.600 filmcritici, academici, distributeurs, schrijvers, curatoren, archivarissen en programmeurs.

Mike Williams, Sight and Sound-editor, zei over de opiniepeiling van de critici: “Jeanne Dielman daagde de status-quo uit toen het in 1975 werd uitgebracht en doet dat nog steeds. Het is een baanbrekende feministische film en zijn positie bovenaan de lijst staat symbool voor een betere vertegenwoordiging in de top 100 van vrouwelijke filmmakers.”

“Hoewel het geweldig is om te zien dat eerdere winnaars Vertigo en Citizen Kane de top drie vervolledigen, herinnert het succes van Jeanne Dielman ons eraan dat er een wereld van onderbelichte en ondergewaardeerde juweeltjes is om ontdekt te worden, en dat het belang van repertoirebioscopen en distributeurs van home entertainment kunnen niet worden overschat in hun voortdurende aandacht voor films die erom vragen gezien te worden. Welke momenteel ondergewaardeerde meesterwerken zouden in deze jaren kunnen ontstaan ​​dankzij dit onvermoeibare werk?”

Synopsis:

De jonge weduwe Jeanne Dielman (Delphine Seyrig) woont met haar zoon Sylvain (Jan Decorte) in een flat op de Handelskaai in Brussel. Haar leven is routineus en saai, ze vult haar dagen met een eindeloze lijst huishoudelijke klusjes. Naast haar huisvrouwenbestaan houdt Jeanne er echter nog een tweede leven op na: terwijl haar zoon naar school is ontvangt ze klanten voor betaalde liefde.

Het British Film Institute vertoont in januari, februari en maart de 100 beste films op de Southbank-locatie.Bij ons kan je Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles bekijken via, VRT MAXAvilamylum.tv en Sooner.

Voor meer Chantal Akerman kan je ook nog t.e.m. 15 januari terecht in BOZAR voor de installatie Self portrait/autobiography: A work in progres

Check Also

The Last Front onthult trailer!

The Last Front, het pakkende speelfilmdebuut van Julien Hayet-Kerknawi, lanceert vandaag de officiële trailer. Het …