Belgisch producent eert Ennio Morricone met documentaire!

Gisteren overleed Ennio Morricone, één van ’s werelds beroemdste filmcomponisten. Peter De Maegd van Potemkino is producent van de documentaire Ennio: The Maestro, over en mét de filmlegende.

Peter De Maegd

“Wij zijn al enkele jaren aan het samenwerken met de Italiaanse producent Gianni Russo. Hij  zocht internationale hulp vanwege de grootschaligheid van het project en kwam via een andere Italiaanse productie bij Potemkino terecht. Ondertussen is Wong Kar Wai ook aan boord als producent, die met zijn team voor de internationale verkoop zorgt.

De documentaire wordt geregisseerd door Guiseppe Tornatore, die met zijn film Cinema Paradiso een Oscar won. Het was zijn eerste samenwerking met Morricone, van uiteindelijk elf films samen. Omdat die twee een soort vader-zoonrelatie hebben, maakt dat van het project een uniek en persoonlijk document.

Er werden meer dan veertig uur aan gesprekken en persoonlijke momenten met Morricone zelf opgenomen.  Daarnaast nog zeventig andere interviews, van de eerste muzikanten waarmee hij werkte tot grote kleppers als Quentin Tarantino en Clint Eastwood. En natuurlijk zijn er ook nog allerlei archiefbeelden, legendarische films en de captatie van één van zijn concerten. De montage vraagt dus erg veel tijd, niet alleen door de enorme hoeveelheid aan materiaal, maar omdat dit voor Tornatore -nu nog meer dan ervoor- een erg intiem project is.

Ik heb Morricone zelf nooit ontmoet, gewoon ook uit respect voor zijn zeer teruggetrokken levensstijl. Het was natuurlijk wel altijd ons doel dat hij op de première zou zijn, dus het is zeer jammer dat dit niet meer kan. Maar we zijn al zeer blij dat hij deze film heeft willen maken en dat hij en zijn familie het ook alle vertrouwen gaven.

Ik was vorige week nog in Rome voor de film. Toen wisten we dat Morricone in het ziekenhuis lag met een beenbreuk. Maar dat het deze dramatische uitkomst zou hebben, was niet helemaal verwacht.

Nu wordt het des te belangrijker het juiste moment te kiezen voor de première van Ennio: The Maestro. Jammer genoeg niet in aanwezigheid van de maestro zelf, maar ter ere van hem.”

Check Also

Daniel Lambo over zijn docufilm ‘Gestolen Leven’!

Daniel Lambo (‘Ademloos’, ‘Miss Homeless’) is met zijn nieuwe docufilm ‘Gestolen Leven’ geselecteerd voor de …