De Belgen op Anima, het internationaal festival van de animatiefilm

Anima – het internationaal festival van de animatiefilm van Brussel – vindt plaats in het Flageygebouw van 13 tot 22 februari. Ondanks haar internationale karakter, zet Anima ook de Belgische cinema in de bloemetjes. Zo zijn er maar liefst drie programmas met Belgische kortfilms, waarvan twee in competitie; diverse langspeelfilms met een Belgische inbreng; unieke ontmoetingen met internationaal gerenommeerde Belgische filmmakers en met professionelen uit de animatiewereld; signeersessies… materie genoeg om aan te tonen hoe getalenteerd en dynamisch onze landgenoten wel niet zijn op vlak van animatiefilm.

De basismissie van het Festival is een stand van zaken op te maken van de internationale productie, maar daarnaast wordt heel wat ruimte gemaakt voor de nationale productie. Anima maakt er inderdaad een erezaak van de Belgische animatiefilm in de kijker te zetten, ondermeer door het organiseren van een nationale kortfilmcompetitie. Dit jaar werden de competitiefilms ondergebracht in twee compilaties: één voor films van professionele filmmakers en één voor films van studenten animatie. Buiten competitie is er dan nog eens een derde compilatie om het overzicht te vervolledigen. Deze “Dit is Belgisch”- programma’s worden steevast opgeluisterd door de filmmakers die hun film komen inleiden. Het publiek krijgt bovendien ruime gelegenheid om kennis met hen te maken tijdens de dagelijkse “Meet the Talents” sessies in de hall van Flagey.

 

De jury voor de nationale competitie is samengesteld uit de Sloveense regisseur Spela Cadez, de Belgische regisseur Jérémie Degruson (nWave) en producent Anton Roebben (Walking the Dog). Aan hen om de winnaars aan te duiden.

Marlon Nowé

Het festival schenkt ook bijzondere aandacht aan Belgische animatiefilmers die een bijzondere of merkwaardige carrière hebben uitgebouwd. Zo is er dit jaar een ééndaagse masterclass door Marlon Nowe, die bij de Walt Disney Studio’s werkt. Marlon Nowe werkte mee aan de recentste Disney producties: ‘Volt’, ‘Rapunzel’, ‘Wreck-It Ralph’, ‘Paperman’, ‘Frozen’ en ‘Big Hero 6’.

Kristien Vanden Bussche

Daarnaast staat ook Kristien Vanden Bussche ‘in the picture’. Zij komt een lezing geven over haar werk als stop-motion animator. Kristien Vanden Bussche werkte mee aan gereputeerde films als ‘Max & Co’, ‘Frankenweenie’ en ‘The Boxtrolls’.

 

De festivalgangers wordt ook een kijkje gegund achter de schermen van de animatiefilm en worden ingewijd in de geheimen van een aantal films die gedeeltelijk in België tot stand kwamen. In het kader van Futuranima worden namelijk twee projecten in wording voorgesteld die allebei over de oorlog gaan:

Jan Bultheel

‘Cafard’ van Jan Bultheel en ‘Un monde truqué’, naar het werk van Jacques Tardi. ‘Cafard’ is een lange animatiefilm voor volwassenen die zich afspeelt in W.O.I  De eerste beelden ogen in ieder geval spectaculair.  En wellicht krijg je op 19 februari, wanneer Jan Bultheel en zijn producente Ariane Sleutel, op Anima een presentatie komen geven over hun film, al meer te zien.  Wim Willaert en Sebastien Dewaele zijn enkele van de acteurs die erin te horen en eigenlijk te zien zijn.

 

Bovendien kunnen zij ook genieten van de avant-première van de langspeelfilm ‘Les 108 Rois-Démons’ van Pascal Morelli, een heel vaardige mix van live action (opgenomen in België) en 3D incrustatie. Ook twee Europese coproducties in officiële selectie ‘Extraordinary Tales’ en ‘Song of the Sea’, werden deels in België gemaakt.

De Open Screenings en de Pecha Kucha, waarmee een aantal jaren geleden gestart werd, zijn ondertussen vaste waarden op het festival geworden. Elke Belgische filmmaker die zijn werk aan een publiek wil voorstellen, kan daarvoor terecht op de Open Screenings. Het is een open platform waarop elk jaar opnieuw verrassingen te beleven vallen en nieuw talent opduikt.

De speciale animatie Pecha Kucha pitching sessies zijn echte verteloefeningen: elk jaar worden hier Belgische projecten op stapel voorgesteld. Het is een uitgelezen gelegenheid om in primeur kennis te maken met toekomstige films.

 

Dit jaar is er nog een derde meeting, ditmaal rond webcreatie. Hier kunnen professionelen uit de wereld van webcreatie en animatie van gedachten wisselen, samen projecten uitdokteren en partnerships op het getouw zetten.

Marc Roels en Emma De Swaef

De MEDIA desk van de Europese Unie organiseert daarnaast nog een boeiende workshop voor professionelen en studenten animatie: Getting your animated film out there. The do’s and don’ts. Hier worden de verschillende stadia in het ontstaansproces van een animatiefilm een voor een overlopen, van scenario tot en met distributie. Gastsprekers zijn niemand minder dan Eric Goossens, producent bij Walking The Dog (‘Les Triplettes de Belleville’, ‘Un Monstre à Paris’, ‘Pinocchio’, ‘Jack and the Cuckoo-Clock Heart’…) en de makers van de film ‘Oh Willy… !’, Emma de Swaef en Marc Roels. Zij zullen de deelnemers inwijden in de geheimen van het métier. (inschrijven bij  joyce@mediadesk.be)

Anima reikt ook de hand naar een andere praktijk die nauwe banden heeft met animatiefilm: videogames. Ook hier valt een en ander van de Belgische knowhow op te steken, tijdens een uiteenzetting waarop vertegenwoordigers van de Gentse Larian Studio hun recentste realisaties komen voorstellen en toelichten.

 

En dan zijn er ten slotte nog de dagelijkse signeersessies met Belgische stripauteurs/ tekenaars die banden hebben met de animatiefilm. Verwacht worden o.m. Nix, Benn, Mathieu Burniat en Julien Lambert.

 

Het volledige programma van Anima is beschikbaar op www.animafestival.be

Check Also

Stijn Ylode De Gezelle qdsfqeryz(è!(i!eèifghj

Stijn Ylode De Gezelle over zijn beklijvende soundtrack voor ‘Milano’

Stijn Ylode De Gezelle componeerde een tedere doch beklijvende score voor zijn partner Christina Vandekerckhove haar …