Belgen in Berlijn

In Berlijn is gisteren het Filmfestival van Berlijn van start gegaan.  Met ruime Belgische aanwezigheid.  ‚The Broken Circle Breakdown’ gaat er in internationale première en ‘Nono, het Zigzagkind’ opent er de Generatie K Plus-sectie, waarin uitsluitend jeugdfilms te zien zijn.

Wim Opbrouck is dan weer te zien in de Nederlandse film ’Boven is het Stil’ van Nanouk Leopold, waarin de recent overleden Jeroen Willems de hoofdrol speelt.  De film van Nanouk Leopold is trouwens de openingsfilm van de Panorama Special.
Willems speelt een boerenzoon die zijn bejaarde vader verzorgt.  Hij beseft dat de man nooit het leven heeft geleid dat hij wilde leven en wil niet in dezelfde val trappen.  Daarom droomt hij ervan om een nieuw leven te beginnen.

 

Ook ‘The Broken Circle Breakdown’ wordt in die Panorama-sectie vertoond. Veerle Baetens, Johan Heldenbergh en de band waarmee de twee sterren van de film ook hier enkele concerten gaven, gaan dit weekend ook optreden in Berlijn.  De film van Felix Van Groeningen heeft nu al een distributeur voor  Duitsland. Voor Vincent Bal wordt het Festival van Berlijn ook wel een feest. Isabella Rosselini zal de voorstelling bijwonen van ‘Nono, het Zigzagkind’, de film van Bal waarin ze een belangrijke rol speelt.  Rosselini is zowat de eregaste van het festival dit jaar en zal heel wat belangstelling met zich meebrengen.  Goed voor Vincent, want na de tegenvallende release van zijn film in eigen land kan hij wel een opsteker gebruiken.  ‘Nono, het Zigzagkind’ werd hier verdeeld door Starway, een distributiehuis waarvan het personeel net te horen had gekregen dat alle activiteiten er zouden worden stopgezet. Waarmee de film van Bal meteen een vogel voor de kat werd.  En dat terwijl hij op menig favorietenlijstje helemaal bovenaan prijkte.

Blij ook om te horen dat Wim Opbrouck weer in een film te zien is.  Wellicht speelt hij vaker in Nederlandse films dan Belgische. ’Vreemd Bloed’ en ’Kan Door Huid Heen’ waren twee films die hij daar de afgelopen jaren deed.  Gezien? De kans is klein.  Je weet hoe vlot de Nederlandse films de grens oversteken.  Niet.  Dus hopen op prijzen voor de nieuwe film van Nanouk Leopold.  Anders kunt u best naar Berlijn of Nederland reizen om Wim in ‘Boven is het Stil’ te bewonderen.  Maar prijzen voor Leopold zitten er sowieso dik in, want mevrouw Leopold ging eerder al wel met prijzen aan de haal op grote festivals.  En dan is er nog ‘Twa Timoun’ van de Belgische Jonas D’Adesky, die ook in de Generation K-Plus sectie vertoond wordt.

‘Twa Timoun’ betekent letterlijk ‚Drie Kinderen’.  De film van de Belg Jonas D’Adesky vertelt het verhaal van drie weeskinderen van 12 jaar die trachten te overleven in het Port-au-Prince van na de aardbeving in Haïti in 2010.  De film is ontstaan uit vrijwilligerswerk dat D’Adesky heeft gedaan in een opvangcentrum in Port-au-Prince waar straatkinderen terecht kunnen. De film werd eerder geselecteerd voor de festivals van Toronto, Namen, Brussel, Acadië en Miami en is nu ook op het festival van Berlijn te bekijken.  Bekijk hier de trailer van de film.

Uiteraard zijn er nog veel meer Belgen in Berlijn. Want tijdens het Duitse festival vindt traditioneel ook één van de grootste filmmarkten ter wereld plaats en daar presenteert Belgische en ook Vlaamse producenten, vaak samen met het V.A.F. de recentste films die hier gemaakt zijn.

Zie ook :

Vincent Bal over ‚Nono, het Zigzagkind’

Veerle Baetens en Johan Heldenbergh zingen in Berlijn

‘The Broken Circle Breakdown’ nu ook in het Duits

Wim Opbrouck

Jeroen Willems onverwacht overleden

Check Also

Programma BREEDBEELD bekendgemaakt!

Gisteren werd het programma van het festival bekendgemaakt. Van 2 t.e.m. 5 november nemen zij …