Bekijk hier nu de meest gelauwerde Vlaamse film ooit

‘Ce magnfique gâteau’ mocht eerder deze week het 50ste verjaardagsfeest van de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes afsluiten.  Hoe bijzonder dat wel is, schetsen we wat verder. Maar nu zijn we eerst en vooral verheugd en dankbaar dat we met de zegen van Emma De Swaef en Marc James Roels, hun vorige film aan je mogen laten zien. Doe jezelf een plezier en neem die 16’42” tijd.  Idealiter doe je dat met een koptelefoon op of in een ruimte waar je het geluid wat harder kunt zetten. Want ‘Oh Willy…’ moet je helemaal in je opnemen.  

In deze korte stop-motion animatiefilm keert Willy terug naar de naturistencommune waar hij zijn jeugd doorbracht omdat zijn moeder, die er nog woont, op sterven ligt. Als ze na een kort herkenningsmoment haar laatste adem uitblaast, wordt Willy geconfronteerd met zijn levenskeuzes. In zijn verwarde triestheid besluit hij de natuur in te vluchten en na enkele moeilijkheden start hij een nieuw leven onder de moederlijke bescherming van een groot harig beest. Een ongelooflijk tedere film die als een ode aan het leven kan gezien worden. Een werk van liefde waar immens veel tijd en energie in gekropen is.

De film is geschreven en geregisseerd door Emma de Swaef en Marc James Roels die eerder al de korte live-action film ‘A Gentle Creature’ regisseerde. ‘Oh Willy…’ is een Belgisch-Frans-Nederlandse co-productie waarvoor zowel de personages als de decors voor het grootste deel uit wol en vilt werden gecreëerd. Vlaams producent is het in Mechelen gevestigde Beast Animation. ‘Oh Willy…’ kwam tot stand met steun van o.a. het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Grote erkenning in Cannes

 

Eerder deze week mocht het Belgische koppel Emma De Swaef en Marc James Roels het vijftigste verjaardagfeest van de Quinzaine des réalisateurs afsluiten met de wereldpremière van ‘Ce magnifique gâteau’, de middellange animatiefilm die ze opnieuw met behulp van stop-motion technieken hebben gemaakt.  Een geweldige eer. Want die Quinzaine is natuurlijk niet zomaar iets. De bekende nevensectie werd in het leven geroepen, toen legendarische regisseurs als Jean-Luc Godard, François Truffaut, Milos Forman, Claude Lelouch en Roman Polanski zich uit solidariteit met de studentenrevolte van mei ’68 afzetten van het bourgeois festival van Cannes.  Ze gingen voor echte revolte, voor durf, voor authenticiteit en scheurden zich af.

Sindsdien was de Quinzaine vaak die sectie van het festival waar de echte ontdekkingen te rapen vielen. Er passeerde werk van namen als Nagisa Oshima, Bernardo Bertolucci, Werner Herzog, George Lucas, Andrzej Wajda, Ken Loach, James Ivory, Theo Angelopoulos, Martin Scorsese, Rainer Werner Fassbinder, Chantal Akerman, Roy Andersson, Jim Jarmush, Stephen Frears, Spike Lee, Michael Haneke, Terence Davies, Laurie Anderson, Sean Penn, Jaco Van Dormael, Tim Robbins, Orson Welles, Luc en Jean-Pierre Dardenne, Anjelica Huston, Sofia Coppola, Lynne Ramsay, Anton Corbijn, Xavier Dolan, Felix Van Groeningen, Denis Villeneuve, Francis Ford Coppola, Pablo Larrain, Michel Gondry, Damien Chazelle en Gaspard Noé.

Om maar te zeggen, die Quinzaine, dat is wel wat. Als je  het 50ste verjaardagsfeestje van zo’n competitie mag afsluiten, dan ben je iemand.  Emma De Swaef en Marc James Roels hebben daar misschien geen boodschap aan. Misschien denken ze: we zijn ook iemand voor de mensen die ons alleen kennen van het suikerklonten mannetje van Tiense suiker én het stressmannetje van De Lijn.  Maar wellicht zullen ze ook wel onder de indruk geweest zijn. Los van al die indrukwekkende namen zal het hen een geweldig plezier gedaan hebben dat echte filmkenners hun werk zo waarderen.

Meest gelauwerde Vlaamse film ooit

Die waardering kwam eerder al. De vorige film van De Swaef en Roels, ‘Oh Willy…’ verzamelde wereldwijd maar liefst 300 festivalselecties en 80 awards, waaronder de felbegeerde Cartoon d’Or voor Beste Europese Animatiekortfilm, de Grand Jury Prize voor Beste Geanimeerde Kortfilm op het AFI Fest, de Grand Jury Award voor Beste Geanimeerde Kortfilm op SXSW Filmfestival, en een César nominatie voor Beste Animatiefilm. ‘Oh Willy…’ is daarmee veruit de meest gelauwerde Vlaamse film ooit. En het is ook een film die ons laat verlangen naar ‘Ce Magnifique Gâteau’, de nieuwe middellange stop-motion animatiefilm van het veel gelauwerde koppel. Bij filmverdeler Lumière wist men ons recent te zeggen dat ‘Ce Magnifique Gâteau’, ondanks die ongewone lengte, bij ons ook een gewone bioscooprelease krijgt.

 

Check Also

Ontdek de internationale trailer van ‘Vos & Haas redden het bos’!

Op zondag 18 februari vond de wereldpremière van de Belgische animatiefilm ‘Vos en Haas redden …