Bekijk hier de trailer van ‘Rafaël’, een Nederlandse film met Nabil Mallat in de hoofdrol

Nabil Mallat heeft hét.  Dat was duidelijk van toen we hem het eerst zagen in de kortfilm ‘Broeders’ van Adil El Arbi en Bilall Fallah. En dat werd nog duidelijker toen hij de mannelijke hoofdrol speelde in ‘Image’.  Ook in ‘Patser’ had hij een mooie rol, als de heldhaftige flik, en tussendoor zagen we hem alsmaar vaker in tal van andere rollen op tv (‘Cordon’, ‘De infiltrant’, ‘De dag’) en in enkele kortfilms. Maar nu heeft hij eindelijk weer een hoofdrol beet. In een Nederlandse film dan nog wel, van de befaamde regisseur Ben Sombogaart (‘De tweeling’).  

‘Rafaël’ is een verhaal over dromen, standvastigheid en grenzeloze liefde. Gebaseerd op ware gebeurtenissen vertelt ‘Rafaël’ het aangrijpende en onwaarschijnlijk verhaal van de Nederlandse Kimmy (Melody Klaver) en Tunesische Nazir (Nabil Mallat). Wanneer Nazir aan het begin van de Arabische Lente geen visum krijgt om in Nederland bij de geboorte van zijn zoon te kunnen zijn, besluit hij illegaal de oversteek naar Europa te maken. Tijdens deze reis krijgt hij alleen hulp van zijn hoogzwangere vrouw.

Bekijk hier de trailer:

Regisseur Ben Sombogaart regisseerde eerder o.a. de films ‘Knielen op een bed violen’, ‘De tweeling’ en ‘De storm’.  Voor zijn regie van ‘Het zakmes’ won hij een Gouden Kalf voor beste regie. Over zijn nieuwste film zegt hij: “’Rafaël’  is een spannend en waargebeurd verhaal over grenzen, dromen, wilskracht en liefde die bureaucratie, landsgrenzen en zelfs gevangenismuren overstijgt. De acteurs geven een menselijk gezicht aan de verhalen die dagelijks in de media verschijnen en maken de dilemma’s van de personages voelbaar en urgent. Hiermee is ‘Rafaël’  de eerste Nederlandse lange speelfilm over de vluchtelingencrisis.”

‘Rafaël’ heeft met Dirk Impens (Menuet) ook een Vlaamse coproducent.  En zo staan er nog wel meer Belgen op de aftiteling. David Verdurme bijvoorbeeld. Hij tekende voor de montage. Zoals hij dat eerder onder meer deed voor ‘King of the Belgians’, ‘Ay Ramon!’ en de films van Gust Van den Berghe. En er is ook Hannes De Maeyer componist van‘Patser’, ‘Black’, ‘Image’ en ook  van de tv-serie ‘Grenslanders’. DOP/cameraman is Jan Moeskops, die na zijn studies in België (Luka School of Arts) naar Nederland (Film & TV Academy Amsterdam) trok en bij onze noorderburen bleef hangen. Sinds hij in Amsterdam afstudeerde in ’95 heeft hij bij ons weten nooit in ons land gedraaid.

Voor hij aan de opnamen begon zag Nabil het alvast helemaal zitten. Want dit vertelde hij toen in een filmpje van de productie:

‘Rafaël’ gaat in première op 1 oktober, tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Hoofdrolspelers Melody Klaver en Nabil Mallat zullen aanwezig zijn op de rode loper bij de Stadsschouwburg Utrecht.  Op 11 september komt de film uit in de Nederlandse bioscopen.

Zie ook: 

Nabil Mallat en zijn overpeinzingen van ’17 naar ’18

Nabil Mallat en Lynn Van Royen spelen de hoofdrollen in ‘Cool Abdoul’

Check Also

Op de set van Zeevonk!

Zeevonk gaat binnenkort in première en jij kan er bij zijn. Neem bij ons alvast …