Bekijk ‘De Figurant’ online – de recentste langspeelfilm van Daniel Lambo

We hebben het hier al wel vaker over Daniel Lambo gehad, misschien wel de meest rock ‘n’ roll’-e regisseur van het land. Hij draait de hele tijd films. Dat kan gaan van volkse komedies voor het brede publiek, zoals ‘Los Flamencos’, maar evengoed draait hij met smartphones in Iran (‘Dry Branches of Iran’), dringt hij voor een docu (‘Toxic Circle’) bij asbestfabrikanten binnen, maakt hij met een minibudgetje langspelers voor en met jongeren, zoals ‘Booster’, of geeft hij stem aan mensen wiens verhaal doorgaans genegeerd wordt, zoals in ‘Traumland’. En onlangs ook nog in ‘De Figurant’, een langspeler die hij baseerde op een scenario van Fikry El Azzouzi en draaide met acteurs die we zelden of nooit voor de camera zien. De film ging vorig jaar in première op het Filmfestival van Oostende, en kreeg nooit een noemenswaardige bioscooprelease.  En in plaats van te mikken op een dvd-release of vertoningen op tv, gooit Lambo de film nu zelf op het net, en kan iedereen hem daar bekijken, via een kleine bijdrage op vimeo. Vanwaar deze keuze vroegen we hem via digitale weg.

  • Waarom stel je je film ter beschikking op het internet?

 

“‘De Figurant’ is een samenwerkingsverband met verschillende Antwerpse organisaties. Binnen die wereld heeft de film zijn ronde gedaan. Voor die organisaties en de vluchtelingen die in de film meespelen was het rode loper event op het Film Festival van Oostende 2016 de kers op de taart. Toch vroegen nog veel mensen of ze de film ergens konden zien. Dat kan dan nu via Vimeo on Demand.”

 

  • Je draait films op alle mogelijke manieren, vindt op alle mogelijke manieren een publiek, maar hiermee ontzeg je je zelfs de kans op televisie, video on demand, dvd…. Wil je hier ook een signaal mee geven?

 

“Het komt wel vaker voor dat mensen in België of in het buitenland vragen of ze mijn films kunnen zien. Aangezien ik zelf producent ben van mijn films en alle rechten bezit kan ik hen die meteen aanbieden via vimeo. En dat tot in de eeuwigheid. Vooral ‘Miss Homeless’ en ‘Dry Branches of Iran’ worden op die manier nog regelmatig bekeken of gedownload. Met een paar kliks kan iedereen kijken. Zonder reclame die al of niet doorgespoeld kan worden. En zonder tussenpersonen die meestal meer verdienen aan een film dan de makers.”

Fikry El Azzouzi en Daniel Lambo op de set (foto KVdm – Cinevox)
  • Hoe kijk je zelf op ‘De Figurant’ terug, de ervaring van het maken en de film? Was je zelf tevreden over het resultaat?

 

“De Figurant” heeft een enorme impact gehad op mijn leven: de samenwerking met allochtone crew en acteurs, de samenwerking met vluchtelingen. En ondertussen waren er terreurdreigingen en barstte de vluchtelingencrisis in alle hevigheid los. Het doet iets met een mens om dan te filmen op een verlaten strand in het noorden van Marokko met in de verte fort Europa.

Ik ben heel tevreden over het pakkende scenario van Fikry El Azzouzi, over de ijzersterke vertolking van Junior Mthombeni en het prachtige camerawerk van Koen Van Sande.”

 

  • Waar ben je nu mee bezig?

“In de eerste plaats start de montage van mijn documentaire ‘Toxic Circle’ (met de steun van VAF/MEDIA, Creative Europe, Canvas, RTBf, Ikon). De lange speelfilm ‘Dievenschool’, (met de steun van VAF) geschreven door Dirk Nielandt, is in ontwikkeling. En ik werk als scenarist op de VTM serie van Koen Van Sande ‘De ontvoering van Phil Frisco’ (met de steun van VAF/MEDIA)

Chaib Idrissi en Junior Mthombeni wachtend om in actie te schieten. (foto KVdm – Cinevox)

De film vertelt het verhaal van Thabo, een acteur die rollen als crimineel of vluchteling afwijst, maar uiteindelijk zelf wordt wat hij niet meer wilde spelen.

Via deze weg bekijk je ‘De Figurant’

Cast : Junior Sephunyane MthombeniIkram AouladChaib IdrissiClara MucciSabri Saad El HamusSaïd ‘Eazy Lo’ BoumazougheHilde Van HaesendonckSalman SaymooaRasim Vasan, Shirzai Kalillulah, Aboudar Abbas, Saad Abaihem, Yecsan Jiminez Leon en Michael De Cock.

Producer van de film is Thomas Landeloos, Koen Van Sande was de DOP, André Phillips stond in voor het geluid, Thijs Hasselman voor de montage, Koenraad Heiremans voor de Camera Crew Services en Peter Baert voor de muziek.

Zoals zo vaak heeft Daniel Lambo het heel kleine budget voor zijn langspeler niet gevonden bij de traditionele financiers als het VAF.  Hij vond steun voor zijn project bij de Arenbergschouwburg, het Mestizo Arts Festival, ’t Arsenaal, UiThuis Hoboken, Fameus, De Nieuw Amsterdam, Docwerkers, District & Stad Antwerpen.

Check Also

Titus De Voogdt en Hans Buyse over ‘Zodiac’!

Recent staken Titus De Voogdt (‘King of the Belgians’, ‘The Barefoot Emperor’) en Hans Buyse …