Bekijk de eerste beelden van WIL!

Regisseur Tim Mielants pakt uit met de eerste beelden van zijn verfilming van het oorlogsdrama WIL, naar de bestseller van Jeroen Olyslaegers, waarin Stef Aerts, Matteo Simoni en Annelore Crollet de hoofdrollen vertolken.

De filmadaptatie is een samenwerking tussen Tim Mielants en Carl Joos. Deze laatste nam vervolgens het script voor zijn rekening. WIL vertelt het verhaal van drie jonge mensen die trachten te overleven in een bezette stad, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Synopsis:
1942. Wil en Lode zijn twee jonge hulpagenten in een bezet Antwerpen. Ze werken gedwongen mee aan de klopjacht op joden in hun stad. Maar tegelijk steunen ze ook het verzet. En te midden van alle chaos en geweld bloeit de liefde: Wil valt als een blok voor de charmes van Lode’s zus Yvette. Een tegenstijdige cocktail van emoties brengt hem aan de rand van de afgrond. Want hoe red je tegelijk jezelf, je geliefden en de joden uit de klauwen van de bezetter?
 
In de andere belangrijke rollen vinden we onder meer de volgende kleppers van eigen bodem: Dirk Roofthooft, Kevin Janssens, Koen De Bouw, Jan Bijvoet, Els Dottermans, Jan Decleir, Frieda Pittoors, Frank Vercruyssen, Ariane Van Vliet, Tine Van den Wyngaert, Sofie Decleir, Valentijn Dhaenens, Felix Meyer en Marc Lauwrys. Uit Nederland zijn Pierre Bokma en Karina Smulders van de partij. Verder vertolken de Duitsers Dimitri Schaad en Pit Bukowski en de Poolse Szymon Wroblewski een belangrijke rol.

WIL is Tims tweede film na De Patrick, die zowel nationaal als internationaal op veel erkenning kon rekenen. Eerder regisseerde hij ook al o.a. de internationale succesvolle reeksen Peaky Blinders, Legion en The Terror, maar vooral ook The Responder waar hij leading director was en waarvoor hij 6 BAFTA-nominaties (incluis Beste Serie) scoorde.

Carl Joos (De Premier, Ritueel), schreef het scenario van de bestseller van Jeroen Olyslaegers, die ondertussen in acht talen vertaald werd, meerdere grote literaire prijzen won en door The Times gekwalificeerd werd als historische fictie op haar best.

Ook D.O.P. Robrecht Heyvaert (Zillion, Bad Boys for Life, Patser …) is aan boord. WIL is een internationale coproductie in samenwerking met Nederland en Polen. In België sloegen Lecter Scripted Media, Menuetto en Minds Meet de handen in elkaar voor deze belangrijke productie.

WIL is een productie van Lecter Scripted Media, Menuetto en Minds Meet in coproductie met het Waalse Les Films du Fleuve, het Nederlandse Topkapi Films en het Poolse K & K Selekt Films. WIL kwam tot stand met steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Ook het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Jo Brouns en minister van Cultuur Jan Jambon, investeerde in de film. Andere overheidsfondsen die WIL mee financierden zijn: het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel (CCA), de Belgische tax shelter, de Antwerp Film Bonus, het Nederlands Film Fonds en de Nederlandse Production Incentive. De roman WIL is in 2016 gepubliceerd door Uitgeverij De Bezige Bij, die voor de gelegenheid een filmeditie van het boek zal uitbrengen.

Kinepolis Film Distribution (KFD) brengt de film uit in de Belgische bioscopen vanaf 27 september 2023.

Check Also

Casting call: ‘Jaren van lood’!

Voor ‘Jaren van lood’, een productie van jonnydepony die geregisseerd zal worden door Wim Geudens, …