Bedrijvige Veerle Baetens gaat een duel aan met Anne Coesens

Op vier mei gaan de opnames van start van ‘Duelles’, de nieuwste film van Olivier Masset-Depasse.  De hoofdrollen worden vertolkt door Veerle Baetens en Anne Coesens, die eerder met de regisseur werkte voor ‘Illegal’ (2009 – Quinzaine des réalisateurs – Cannes), een film waarmee de Masset-Depasse internationale faam verwierf.  ‘Duelles’ is een bewerking van de roman ‘Derrière la haine’ van Barbara Abel (gepubliceerd door Editions Fleuve) en gaat over twee vrouwen, boezemvriendinnen Alice en Céline, die na een tragisch ongeval vijanden worden. De regisseur schreef het scenario samen met Giordano Gederlini. De film wordt gedraaid in Luik en Brussel. De opnames duren tot 23 juni.

Naast Veerle Baetens (‘The Broken Circle Breakdown’, ‘D’Ardennen’) en Anne Coesens (‘Illégal’, ‘La trêve’) zijn onder meer Mehdi Nebbou (‘Munich’, ‘Body of Lies’, ‘Joséphine’), Arieh Worthalter (‘Eternité’, ‘Les anarchistes’) in de film te zien. Twee jonge Belgische acteurs vertolken Théo en Maxime, de kinderen van de twee koppels.

 

Veerle Baetens doet het de laatste tijd vaker in andere talen dan in het Nederlands. En dan vooral in het Frans.  En keer op keer maakt ze indruk.  Dat was het geval in de Franse serie ‘Au-delà des murs’ van Hervé Hadmar, en evenzeer in de Franse langspelers ‘Un début prometteur’ en ‘Des nouvelles de la planète Mars’. Intussen blikte ze met het Australische ‘Rabbit’ ook haar Engelstalige langspeelfilmdebuut in en in december pakte ze nog de top van de Europese film in door in een Engels dat zelfs nog weinig Britten machtig zijn als voormalige winnares van de prijs voor beste actrice op ‘The European Film Awards’ een betoog af te steken over de beste Europese vrouwenvertolkingen, om vervolgens aan Sandra Hüller uit ‘Toni Erdmann’ de hoofdprijs te overhandigen. Niet dat ze haar eigen taal vergeten is. Verre van. De trailer van ‘Tabula Rasa’, een serie waarvan ze aan de basis ligt en die ze heeft helpen schrijven, doet alweer het beste vermoeden en ze is intussen ook nog volop bezig met het schrijven van het scenario van de bestseller ‘Het Smelt’ van Lize Spit, een project dat ze zelf gaat regisseren.

Veerle Baetens won eerder een Magritte voor beste Belgische actrice.

Maar dus eerst even tijd voor ‘Duelles’.  Een psychologische thriller waarvan hier in het kort het verhaal.

SYNOPSIS

MdC2016 Be tv – SQUARE – Brussels – 06.02.2016

Brussel, begin jaren zestig. Alice en Céline zijn buren en ook beste vrienden, net zoals Théo en Maxime, hun zoontjes van acht jaar, die niet van elkaar weg te slaan zijn. Die vrijwel perfecte harmonie wordt doorbroken wanneer Alice lijdzaam moet toezien hoe Maxime, het zoontje van Céline, verongelukt.

Verblind door verdriet verwijt Céline Alice dat die niet genoeg heeft gedaan om het leven van haar zoon te redden. Er ontstaat een breuk tussen de twee vriendinnen: Alice verdenkt Céline ervan dat die zich wil ‘wreken’ op haar zoon Théo. Is haar verdenking gerechtvaardigd of wordt ze paranoïde?

WIE IS OLIVIER MASSET–DEPASSE?

Reeds vanaf zijn eerste kortfilms, ‘Chambre Froide’ (2000) en ‘Dans L’Ombre’ (2004), portretteert Olivier Masset-Depasse vastberaden vrouwelijke personages die er alles aan doen om hun doel te bereiken. Met die twee films oogstte Olivier een zestigtal prijzen op festivals over de hele wereld. ‘Cages’ (2006), zijn eerste langspeelfilm, over een passionele maar destructieve relatie, scoorde op internationale festivals als Toronto en Rome en kende succes in België. Opvolger ‘Illégal’ (2009), een psychologische thriller met een dosis maatschappijkritiek, werd uitstekend ontvangen door pers en publiek en haalde tal van festivalselecties en prijzen.  In 2015 koos Canal + Olivier als regisseur voor een eigen productie, ‘Sanctuaire’, dat datzelfde jaar in Biarritz een FIPA d’Or voor beste scenario en beste actrice won. Tegelijk met ‘Duelles’ bereidt hij ‘Largo Winch 3: Le prix de l’argent’ voor, dat wordt geproduceerd door Versus Production en Pan Européenne.

Olivier Masset-Depasse en Anne Coessens (foto Philip Pierquin – Cinevox)

 

PRODUCTIE

Een coproductie van Versus Production, Haut et Court, Savage Film, RTBF (Belgische televisie), VOO en Be tv. Met de medewerking van Canal +, Ciné+. Met de hulp van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie- Bruxelles, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Met de steun van de Tax Shelter van de Belgische federale overheid, Inver Tax Shelter, Eurimages, het programma Creative Europe-MEDIA van de Europese Unie, Wallonië, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In samenwerking met La Banque Postale Image 11, Indie Sales et O’Brother Distribution.
De film zal in de loop van 2018 worden verdeeld door O’Brother Distribution in de Benelux en door Haut et Court Distribution in Frankrijk. Indie Sales is verantwoordelijk voor de internationale verkoop.

VERSUS PRODUCTION

Versus Production, in 1999 opgericht door Jacques-Henri en Olivier Bronckart, is een van de belangrijkste spelers in de Belgische filmwereld en een solide partner voor internationale coproducties. Versus produceert voornamelijk langspeelfilms (fictie), met de bedoeling om cineasten die een bijzonder universum uitdragen te ondersteunen en te begeleiden (Bouli Lanners, Olivier Masset-Depasse, Joachim Lafosse, Stefan Liberski, Guillaume en Stéphane Malandrin). Versus neemt het op voor getalenteerde regisseurs die de cinema van vandaag en morgen gestalte geven.

H A U T ET C O U R T

Haut et Court werd in 1992 opgericht door Carole Scotta als een onafhankelijke productie- en distributiemaatschappij die vooral als roeping heeft zowel Franse als buitenlandse nieuwe talenten naar voren te schuiven en te begeleiden. De afgelopen twintig jaar heeft het bedrijf in die talenten een weloverwogen eclecticisme en een tomeloze nieuwsgierigheid naar boven gebracht.

Check Also

‘Back To Black’ en Hooverphonic in de Roma!

In juli is het exact 13 jaar geleden dat we afscheid namen van één van …