BE FILM FESTIVAL in BRUSSEL

Sinds 2005 pakt het BE FILM FESTIVAL in Brussel uit met een terugblik op het Belgisch filmjaar en serveren ze er een selectie aan Franstalige en Nederlandstalige films uit België.  Een kans om de titels die je gemist hebt nog te zien op groot scherm of om ze nog eens op groot scherm terug te zien.  En ook en vooral misschien, een kans om eens kennis te maken met het betere werk van aan de andere kant van de taalgrens.  Bovendien iedere keer in het gezelschap van de makers en/of leden van de cast.

Het festival vindt plaats op 2 locaties : Bozar (vroeger ook wel bekend als het Paleis voor Schone Kunsten) en Cinematek (vroeger ook wel bekend als het Filmmuseum)

Het begint op woensdag 26 december in Bozar met de nieuwste film van de Waalse cineast Vincent Lannoo, ‘Au Nom du Fils’.  Daar wordt de hele ploeg van de film verwacht.

Op donderdag 27 december is er in Bozar om 19 uur een vertoning van ‘Tot Altijd’ van Nic Balthazar, in aanwezigheid van hoofdrolspeler Koen De Graeve.  De film die tijdens de uitreiking van de Ensors werd verkozen als Beste Vlaamse Film van het jaar.

Op donderdag 27 december is er in Bozar om 21 uur een vertoning van ‘Dead Man Talking’ van Patrick Ridremont, regisseur en hoofdrolspeler van de film.

Op hetzelfde tijdstip, 21 uur, kan je nog eens kijken, ook in Bozar, naar ‘The Broken Circle Breakdown’, de Vlaamse film die dit jaar het best heeft gescoord aan de kassa en ook de critici kon bekoren.

Om 21u15 kan je die dag gaan kijken naar ‘A Perdre La Raison’, de film waarvoor Emilie Dequenne in Cannes terecht tot beste actrice werd gekozen. Dit is ook de film die de eer van ons land zal verdedigen bij de Oscars.  Hopelijk geraakt hij genomineerd.  Regisseur Joachim Lafosse zou het alleszins verdienen.  Hij zal erbij zijn, donderdag 27 december in Cinematek.

Vrijdag 28 december kan je in de namiddag in Bozar om 14 u naar de Nederlandstalige versie en om 16 uur naar de Franstalige en originele versie gaan kijken van de jeugdfilm ‘A Pas de Loup’ of ‘Een Weekje Weg’.  De producent Yves Ringer zal daarbij aanwezig zijn.

Vrijdag 28 december kan je in de Bozar om 19 uur gaan kijken naar ‘Twa Timoun’, een film die net als ‘Nono het Zigzagkind’ geselecteerd is voor de sectie Generation Kplus van het Filmfestival van Berlijn.  Het verhaal speelt zich af in Port-au-Prince, waar 3 kinderen na de aardbeving trachten te overleven.  De film is geregisseerd door Jonas d’Adesky en hij zal met zijn ploeg aanwezig zijn op de vertoning.

 

‘Groenten uit Balen’ was ook één van de uitschieters van het jaar.  De film van Frank Van Mechelen wordt op vrijdag 28 december om 21 uur vertoond in Bozar.  In aanwezigheid van de nieuwe Vlaamse superster Evelien Bosmans en haar liefje in de film, Bart Hollanders, en de knappe actrice die haar moeder speelde, Tiny Bertels.

 

Zaterdag 29 december om 19 uur zakt Lucas Belvaux samen met zijn ploeg af naar de Bozar voor een vertoning van ’38 Témoins’.  Hopelijk brengt hij ook Sophie Quinton, Nicole Garcia en Natacha Régnier mee.

‘Couleur de Peau : miel’ van Jung & Laurent Boileau bestaat uit een wonderlijke mix tussen echte beelden en tekeningen, tussen heden en verleden en maakt af en toe ook gebruik van authentiek en familiaal archiefmateriaal. Als we het allemaal mogen geloven is het een autobiografische vertelling die nieuwe werelden exploreert, daar waar documentaire, fictie en animatie samenkomen.  Bent u even benieuwd als wij, dan moet u op zaterdag 29 december om 19u15 in Cinematek zijn.

Diezelfde dag, 29 december, is er om 21 uur in Bozar een vertoning van ‘Mobil Home’ van François Pirot, over de twee vrienden die er samen op uit willen trekken, klaar voor het grote avontuur, maar 5 kilometer al autopech hebben.  Pirot komt met zijn acteur, Arthur Dupon en Guillaume Gouix naar de Bozar.

Als u liever Patrice Toye eens ontmoet, dan moet u in Cinematek zijn.  Want zij zal haar film ‘Little Black Spiders’ bijwonen, die daar om 21 uur vertoond wordt.

Valéry Rosier is iemand die we in de gaten moeten houden, volgens de reacties op onze nieuwjaarslijsten. Zijn lange kortfilm (52 minuten) ‘Silence Radio’ brengt een portret van het platteland en zijn bewoners, die een nieuwe energie vinden dankzij de lokale radio.  Valéry Rosier zal ze er zelf bij zijn, zondag 30 december, om 19 uur in Bozar, om één en ander toe te lichten.

 

‘Weekend aan Zee’ was een film die het brede Vlaamse publiek kon bekoren en verdient het om nog eens getoond te worden.  U verdient het om die film nog eens te zien.  Regisseur Ilse Somers zal erbij zijn, zondag 30 december om 19 uur in Bozar.

 

Na selecties voor de festivals van Venetië, Montreal en Gent komt Tom Heene eindelijk thuis met zijn film ‘Welcome Home’, die zich helemaal in Brussel afspeelt.  Tom zal op zondag 30 december om 21 uur in de Bozar met zijn hele ploeg aanwezig zijn op de vertoning.  Dat wil zeggen : Manah Depauw, Kurt Vandendriessche, Nader Farman en Felipe Mafasoli.

Ook op zondag 30 december ook om 21 uur is er een vertoning van ‘De Leur Vivant’, de film van Géraldine Doignon, over een man die na het overlijden van zijn vrouw het hotel dat hij altijd heeft gerund dreigt te verliezen omdat zijn kinderen het willen verkopen.  Géraldine Doignon zal zelf aanwezig zijn.

En wie ‘The Invader’ van Nicolas Provost nog niet heeft gezien, die kan op zondag 30 december terecht in Cinematek om 21u15 waar de film nog eens op groot scherm wordt getoond.  Echt een prent die een groot scherm kan verdragen.

 

nog meer info?  Bezoek de site van het festival

 

 

Check Also

Matthias Schoenaerts wordt Johnny Hallyday!

Heet van de naald: Matthias Schoenaerts is gecast voor de hoofdrol in ‘Que je t’aime’, …