Bavo Defurne : geluk en ongeluk in Zuid-Afrika

 

Enkele uren nadat het Vlaams Audiovisueel Fonds dit weekend wist te melden dat de Vlaamse regisseur Bavo Defurne op de vijfde editie van het Cape Winelands Film Festival in Kaapstad de Best First Feature Director Award (Prijs voor Beste Regiedebuut) gewonnen had met zijn speelfilmdebuut ‘Noordzee, Texas’, meldde zijn levenspartner en producent Yves Verbraeken dat Defurne in een zwaar ongeval was betrokken en dat hij vervroegd naar huis kwam.  Hij wordt deze namiddag op Zaventem verwacht.

‘Noordzee, Texas’, een adaptatie van het boek ‘Nooit gaat dit over’ van André Sollie, gaat over Pim die eind jaren ’60 opgroeit in een kustdorpje. Als puber droomt hij van zijn stoere buurjongen, zijn motorheld. Maar Gino is niet zo’n dromer. Of toch?

‘Noordzee, Texas’ blijft scoren in het buitenland. Op 1 april is de film de officiële afsluiter van het London Gay and Lesbian Film Festival. Ongeveer een week later komt de film uit in Groot-Brittannië. Ondertussen is de film ook te zien in Nederland. In totaal is ‘Noordzee, Texas’ al verkocht aan 10 landen waaronder de VS, Duitsland, Frankrijk, Italië, Canada, Zwitserland en, opvallend, Polen.

Eind vorig jaar schitterde ‘Noordzee, Texas’ nog op de Rode Loper van het Internationaal Filmfestival van Rome waar de film aan de haal ging met de Marc’Aurelio Alice nella Città 13+ Award, de belangrijkste onderscheiding in de Alice in the City competitie. In januari werd ‘Noordzee, Texas’ met veel bijval vertoond op het Palm Springs International Film Festival. En op het Wereldfilmfestival van Montréal vorig jaar werd het de eerste Vlaamse film die er de Zilveren Zenith voor Beste Filmdebuut wegkaapte.

Het Cape Wineland Film Festival (14 – 24 maart) is ondanks zijn jonge geschiedenis aan het opklimmen tot een wereldwijd gerespecteerd festival en oogt vooral bijval door de uitgekiende programmatie. Tijdens deze vijfde editie stonden zo’n 180 films op het programma.

‘Noordzee, Texas’is een productie van Yves Verbraeken voor Indeed Films en kwam tot stand met steun van o.a. het VAF/Filmfonds. Op 10 april verschijnt de film bij ons op dvd via Homescreen.

 

 

 

Check Also

Casting call: jong talent voor langspeelfilm!

Voor een nieuwe langspeelfilm van Bavo Defurne, zoekt casting Le Quartier jong talent om de …