Jan Decleir in 'Niet schjeten' van Stijn Coninx

‘Bastaard’ en ‘Niet schieten’ op het Filmfestival van Namen

Twee Vlaamse films die niet in Oostende op het programma stonden en evenmin in Gent vertoond worden, zijn wel te zien op het Festival van Namen. Opmerkelijk. Er zijn vele redenen die achter de schermen wel bekend zijn, waarom die films niet op de Vlaamse festivals te zien zijn. ‘Niet schieten’ zou een mooie première geweest zijn voor het Filmfestival van Oostende, maar beleeft zijn Belgische première een dag voor hij op 4/10 in Namen wordt getoond. En ‘Bastaard’ wordt een beetje als een bastaardzoon van de Vlaamse film bekeken, gezien die film uit de stal komt van Marmalade Films. Maar het is goed nieuws dat de getalenteerde Mathieu Mortelmans een film met zo’n mooie cast kreeg afgewerkt  Andere films uit diezelfde stal (ja, de term is niet toevallig gekozen) hebben niet zoveel geluk. En dat men aan de andere kant van de taalgrens ook naar ‘Niet schieten’ uitkijkt, ook dat is goed nieuws. De film gaat in Namen in wereldpremière.  Ook ‘Rosie & Moussa’ zit in een speciale selectie die ‘Cap sur la Flandre’ heet.  En daarnaast ook een vijftal bekroonde Vlaamse kortfilms. Daaronder ook ‘Poor Kids’, de kortfilm van Michiel Dhont die net de Ensor voor Beste Korte Fictiefilm won en ‘Wildebeest’ van Nicolas Keppens en Matthias Phlips, winnaar van de Ensor voor Beste Korte Animatiefilm.

Spencer Bogaert in ‘Bastaard’ van Mathieu Mortelmans

‘Bastaard’ is een psychologische thriller geregisseerd door Mathieu Mortelmans (‘De Bunker’, ‘Gent West’). Het script was geschreven door het duo dat eerder verschillende episodes van de serie ‘Chaussée d’Amour’ schreef: Stefanie Vanhecke en Jan Pepermans. Die laatste was trouwens ook verantwoordelijk voor het scenario van de film ‘Façades’. In de hoofdrollen zien we Tine Reymer (‘De Premier’, ‘Salamander’, ‘Loft’) en Koen De Bouw (‘De Premier’, ‘Professor T’) en de jonge acteertalenten Spencer Bogaert (‘Labyrinthus’, ‘Vincent’) en Bjarne Devolder. De film vertelt het verhaal van een gezin met twee zonen, waarvan één sterft. Na enige tijd beslist de moeder om een jonge dakloze in huis te nemen, in de hoop de leegte in het huis uit te wissen. Maar de jongeman blijkt helemaal niet te zijn wie ze gehoopt had.

Jan Decleir schitterde eerder in ‘Daens’ van regisseur Stijn Coninx.

Het scenario van ”Niet Schieten” start in 1985 met de laatste en meest moorddadige moordpartij van de Bende van Nijvel en loopt over een periode van meer dan 25 jaar.  Het verhaal van David Van de Steen en dat van zijn grootouders is exemplarisch voor wat de vele slachtoffers van De Bende van Nijvel hebben meegemaakt, zowel tijdens de overvallen als tijdens hun lange strijd die daarop volgde en voortduurt tot op vandaag.

Rik D’hiet en regisseur Stijn Coninx (‘Marina’, ‘Daens’) hebben samen het scenario geschreven van ‘Niet schieten’ en hebben zich daarvoor gebaseerd op  het boek van David Van de Steen en Annemie Bulté.

Jan Decleir speelt de hoofdrol van Davids grootvader, Viviane De Muynck kruipt in de huid van de grootmoeder.  De rol van David zelf wordt door drie verschillende acteurs vertolkt: de broers Mo en Kes Bakker (‘Zie Mij Graag’) nemen de leeftijd van 9 en 14 jaar voor hun rekening, de volwassen David is een rol voor Jonas Van Geel. Achter de camera staat Danny Elsen (‘Het Tweede Gelaat’, ‘De Premier’, ‘Tot Altijd’, ‘Loft’). De montage is gedaan door Philippe Ravoet.

‘Poor Kids’ won dit weekend nog een Ensor voor Beste fictiekortfilm in Oostende.

 

CAP SUR LA FLANDRE: Onze Franstalige landgenoten geven een inkijk in het patrimonium van de Vlaamse film, om ons ook een beetje beter te leren kennen. Sinds 2006 stelt het FIFF deze sectie voor met de bedoeling onuitgegeven producties in Wallonië  voor te stellen in partnerschap met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

  •  ‘Bastaard’ van Mathieu Mortelmans
  •  ‘Niet schieten’ van Stijn Coninx
  •  ‘Rosie & Moussa’ van Dorothée Van Den Berghe
  •  ‘Girlhood’ van Heleen Declercq
  •   ‘Ik zie wat jij niet ziet’ van Gert-Jan Verdeyen
  •   ‘Maverick’  van Domien Huyghe
  •   ‘Poor Kids’ van Michiel Dhondt
  •   ‘Wildebeest’ van Nicolas Keppens en Matthias Phlips

Alle vertoningen van Vlaamse films in Namen staan gepland op 4 oktober.  De nationale première van ‘Niet schieten’ vindt plaats in de Antwerpse Kinepolis op 3 oktober.

Meer info over het FiFF: website festival van Namen

Check Also

She They Us en Draw for Change! op Film Fest Gent!

Met de docureeksen Draw for Change! over zes vrouwelijke internationale cartoonisten, en She They Us …