Bas Devos wint weer met ‘Violet’

MONTREAL/BRUSSEL, 20 oktober 2014. ‘Violet’, het speelfilmdebuut van regisseur Bas Devos, heeft vannacht zowel de Prijs voor Innovatie als deze van de Filmkritiek gewonnen. Dat gebeurde op de 43e editie van het Festival du Nouveau Cinéma in het Canadese Montréal (8-19 oktober). Eerder dit weekend ontving Devos in Gent ook al de Jo Röpcke Award van Focus Knack voor zijn ‘originele, dwingende en intens cinematografische film’. Wij zijn onvoorwaardelijke fans.

We vroegen Bas Devos om de film te pitchen. En bij de release laten we nog veel meer interviewfragmenten zien. Maar bekijk nu alvast zijn pitch. KLIK HIER.

 

Met zijn eerste speelfilm maakte Bas Devos een visueel portret dat het rouwproces van een tiener in beeld brengt. Een groep jonge BMX-rijders wordt geconfronteerd met de onverwachte en gewelddadige dood van een van hun vrienden, Jonas. Iedereen kijkt naar de 15-jarige Jesse, de enige getuige, voor antwoorden. De blikken van de anderen en Jesses onmacht om hun vragen te beantwoorden isoleren hem langzaamaan. Het verdriet om het verlies van zijn beste vriend en het groeiende gevoel van eenzaamheid bemoeilijken Jesses zoektocht naar troost.

De hoofdrol in Violet wordt vertolkt door nieuwkomer César De Sutter, verder zien we ook Raf Walschaerts, Mira Helmer en Koen De Sutter. Nicolas Karakatsanis (‘Rundskop’, ‘The Loft’, ‘The Drop’) drukte zijn stempel op de fotografie, terwijl de montage in handen was van Dieter Diependaele. Deafheaven zorgde voor de muziek, terwijl Herman Asselberghs en Fairuz instonden voor de tussentijdse sequenties.

De Prix de l’Innovation Daniel Langlois wordt uitgereikt aan een film in Officiële Competitie die er volgens de internationale jury van het Festival du Nouveau Cinéma in slaagt om via een ‘gedurfde esthetiek en/of de creatieve aanwending van nieuwe technologieën op een innovatieve wijze een onderwerp te brengen’.

 

Daarnaast won Violet in Montréal ook de Prijs van de Filmkritiek, de Prix de l’AQCC, die door leden van de Association québécoise des Critiques de Cinéma wordt uitgereikt.

Het is niet voor het eerst dat Bas Devos met zijn regiedebuut in de prijzen valt. Op het Internationaal Filmfestival van Berlijn, waar de film dit jaar in wereldpremière ging, won hij de Grote Prijs Generation 14+. Na Berlijn werd Violet vertoond op internationale festivals zoals deze van Kopenhagen en Karlovy Vary. Begin november presenteert het American Film Institute de film bovendien in het kader van zijn AFI Fest in Los Angeles.

Na zijn passage tijdens het Film Fest Gent, waar Violet vandaag en morgen in Officiële Competitie wordt vertoond, gaat de film op 29 oktober bij ons in Belgische première.

Violet is een productie van Tomas Leyers voor Minds Meet (‘I’m the same I’m an other’, ‘Lucifer’) en kon rekenen op steun van het VAF.

Check Also

Opnames ‘Patsers’ gaan 22 juli 2024 van start!

De opnames van de film ‘Patsers’ gaan vanaf 22 juli van start in Antwerpen. Ook …