Baloji wint Ultima Film & Visuele Media!

Op dinsdag 30 april reikte de Vlaamse Gemeenschap de Ultimas uit tijdens een liveshow in AED Studios in Lint. De Vlaamse cultuurprijzen werden uitgereikt aan 13 laureaten, in evenveel categorieën, als erkenning voor hun verdienste in de socio-culturele sector. In de categorie Film & Visuele Media werd Baloji door de jury bekroond met een Ultima.

Baloji

Baloji zorgt voor cinema die je recht in het hart raakt. Met de film ‘Augure’ maakte hij een belangrijk en indrukwekkend langspeelfilmdebuut en bewijst hij nogmaals de indrukwekkende reikwijdte van zijn talent“, aldus de jury van de Vlaamse cultuurprijzen.

Serge Baloji Tshiani, bekend als Baloji, is een Belgisch-Congolese artiest die zich manifesteert als muzikant, filmmaker, acteur, ontwerper en stijlicoon. Hij werd op 12 september 1978 geboren in Lubumbashi, Congo, maar verhuisde op jonge leeftijd naar België. Zijn jeugd in Luik was gekenmerkt door een zoektocht naar identiteit, waarbij hij zowel de Congolese als de Belgische cultuur omarmde. Zijn pad leidde hem naar Gent, waar hij woont om dicht bij zijn dochter Bebel te zijn.

Als muzikant brak Baloji door als lid van het hiphopcollectief Starflam, waarmee hij festivalpodia in vuur en vlam zette. Na zijn vertrek uit Starflam begon hij aan een solocarrière. In 2007 bracht hij zijn eerste soloalbum Hotel Impala uit, dat lovende kritieken ontving en zijn status als invloedrijke muzikant bevestigde. Ook daarna bracht hij verschillende albums uit die zijn veelzijdigheid als artiest toonden. Zijn muziek combineert invloeden uit hiphop, soul, funk en traditionele Congolese muziek, wat resulteert in een uniek en herkenbaar geluid.

Als acteur maakte Baloji zijn debuut in de filmwereld met rollen in verschillende Belgische producties, waaronder de jeugdfilm Binti . Zijn veelzijdigheid als artiest kwam ook tot uiting in zijn werk als regisseur. In 2023 bracht hij zijn eerste langspeelfilm ‘Augure‘ uit, waarvoor Baloji niet alleen de regie voerde maar ook het scenario schreef en de muziek componeerde. Dit betekende een belangrijke mijlpaal in zijn carrière als filmmaker. Bovendien legde Baloji een uniek productioneel traject af waarbij hij er alles aan deed om de financiering mogelijk te maken, na eerst door het VAF te zijn afgewezen. Dat resulteerde alsnog in een Belgisch-Congolees-Nederlandse coproductie.

‘Augure’ maakte zijn wereldpremière op het Filmfestival van Cannes, waar het werd geselecteerd voor de prestigieuze nevensectie Un Certain Regard . De film, die een poëtische en magisch-realistische vertelling is over identiteit en liefde in Congo, werd ook de Belgische inzending voor de Oscars.

In 2023 won Baloji de Ensor voor Beste Filmdebuut met Augure , waarmee hij werd erkend voor zijn buitengewone talent als filmmaker. De film wist ook verschillende Magritte Awards in de wacht te slepen, wat zijn reputatie als een van de meest veelbelovende regisseurs van België verder versterkte.

Als kunstenaar staat Baloji bekend om zijn unieke visie en zijn vermogen om verschillende kunstvormen te combineren. Naast zijn muziek en filmwerk, heeft hij ook naam gemaakt als modeontwerper. Zijn creatieve benadering van mode en zijn opvallende persoonlijke stijl bezorgden hem een plek in de voorhoede van de mode-industrie.

Ter gelegenheid van de release van de film Augure loopt de tentoonstelling Augurism in het ModeMuseum (MoMu) in Antwerpen. Die expo kan nog tot 16 juni 2024 bezocht worden. Augurism toont niet alleen de kostuums en het set design uit de film, maar biedt ook een diepgaande kijk in het creatieve proces van Baloji. Het is een unieke kans voor het publiek om zijn artistieke visie en inspiratiebronnen te ontdekken.

Baloji’s werk weerspiegelt zijn persoonlijke ervaringen en reflecteert over thema’s als culturele diversiteit, gendergelijkheid en maatschappelijke rechtvaardigheid. Zijn gedurfde keuzes en innovatieve benadering van zijn vakgebieden hebben hem tot een invloedrijke figuur gemaakt in zowel de Belgische als de internationale kunstscene. Met zijn veelzijdigheid en artistieke virtuositeit is Baloji een belangrijke stem in de hedendaagse kunstwereld.

De andere laureaten van de Ultimas zijn:

 • Algemene Culturele Verdienste: Bas Smets
 • Amateurkunsten: Het Scheldeoffensief 
 • Architectuur en Toegepaste Kunsten: Rotor vzw
 • Beeldende Kunst: Marianne Berenhaut
 • Cultureel ondernemerschap: Onkruid
 • Film & Visuele Media: Baloji
 • Letteren: Elvis Peeters
 • Muziek: BRYGGEN
 • Opkomend talent: Aya Sabi
 • Podiumkunsten: Alexander Vantournhout
 • Roerend en Immaterieel Erfgoed: Gents Universiteitsmuseum (GUM) & Plantentuin
 • Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk: Liga voor Mensenrechten
 • Publieksprijs: Die Verdammte Spielerei 

Check Also

‘Kaalkapje’ geselecteerd voor Future Frames!

Filmmaker Marthe Peters is met haar korte documentaire ‘Kaalkapje’ geselecteerd voor Future Frames, een showcase …