Baloji over Augure!

Augure ging onlangs in première op Film Fest Gent en is binnenkort te zien in de Belgische cinemazalen.

De Belgisch-Congolese Baloji (Tshiani), die eerder vooral naam maakte als rapper, waagde zich met Augure aan zijn eerste langspeelfilm. In het verleden maakte hij al kortfilms maar Augure is zijn eerste grote productie. Niet alleen regisseerde hij de film, hij schreef ook het scenario, deed de kostumering en nam de taak van art director op zich.

In Augure worden vier personages in Congo beschuldigd van tovenarij. Het hardnekkige bijgeloof van de gemeenschap zorgt ervoor dat ze verstoten worden. De film focust vooral op het personage Koffi die terugkeert naar zijn geboorteland en hoopt op een verzoening met zijn familie. Koffi vluchtte omdat hij kenmerken van een zabolo (tovenaar of magiër) vertoonde. Wanneer hij jaren later opnieuw contact zoekt met zijn Congolese familie ontvangen die hem niet echt met open armen en loopt het al snel verkeerd.

De cast bestaat uit Marc Zinga, Lucie Debay, Yves-Marina Gnahoua, Marcel Otete Kabeya en Eliane Umuhire.

Augure ging in wereldpremière in Cannes en was daar de enige Belgische film in de officiële selectie. Hij won er de New Voice Prize in de sectie Un Certain regard. De Belgische première was in oktober op Film Fest Gent.

In september kwamen we te weten dat Baloji met zijn debuutfilm ons land zal vertegenwoordigen op de Oscars. Die prijsuitreiking vindt plaats op 10 maart 2024. De film moet eerst nog twee selecties doorstaan om in de Oscar categorie ‘beste internationale film’ te belanden. Van alle ingezonden films komen er negen op een shortlist te staan en uit die lijst worden vervolgens vijf films genomineerd. Op 23 januari komen we uiteindelijk te weten of Augure deel uitmaakt van die vijf films.

Augure speelt vanaf 15 november 2023 in de bioscoop.

Check Also

The Last Front onthult trailer!

The Last Front, het pakkende speelfilmdebuut van Julien Hayet-Kerknawi, lanceert vandaag de officiële trailer. Het …