‘Badpakje 46’ al voor 30 festivals geselecteerd!!!

En toch blijft Wannes met beide voeten op de grond.

‘Badpakje 46’, de kortfilm waarmee Wannes Destoop in Cannes de Prijs van de Jury kreeg, heeft deze week zijn 30ste festivalselectie te pakken, nog geen negen maanden nadat de film aan de Côte d’Azur gelauwerd werd. ‘Badpakje 46’ is deze week te bekijken op het Bermuda International Film Festival en New York Int. Children’s Film Festival!

En misschien hebt u de film eerder ook al gezien op één van de vele andere festivals waar ‘Badpakje 46’ te zien was : Hamptons International Film Festival, Athens International, Melbourne International Film Festival, Sao Paulo International Short Film Festival, BFI Londen Film Festival, Taipei Golden Horse Film Festival, Flickerfest Sydney, Montreal World Film Festival,…

Zelf was Wannes er een tiental keren bij.

Wannes : “Meestal op de festivals in België.  Van de buitenlandse festivals heb ik buiten dat van Cannes maar weinig kunnen meemaken.  Ik ben wel naar het festival in de Hamptons geweest, dat is in New York en daar was ik nog nooit geweest, wou ik eens meemaken en ben ik dan op eigen kosten naartoe gegaan.  Maar je voelt natuurlijk dat het crisis is.  Ze bieden je overal nog wel een paar overnachtingen aan, maar je transportkosten als regisseur worden zelden betaald. Dus is het quasi onmogelijk om al die festivals ook bij te wonen.  Maar The Hamptons heb ik dus wel gedaan en ‘Rundskop’ was daar toen ook.  Dat is echt een heel tof festival.  Een paar jaar geleden is ‘De Helaasheid der Dingen’ daar met alle grote prijzen gaan lopen.”

Jij hebt niet veel mogen reizen, maar je film wel. Blij met het parcours van je film?

Wannes : “Ja, geestig hé.  Ik vind het leuk dat festivals je zelf mailen met de vraag of je je film zou willen opsturen.  Dat is wel aangenaam.  Iets heel anders dan dat je zelf 100 dvd’s moet opsturen, en uiteindelijk maar vijf festivals kunt doen.  Ik hoop dat de film de komende maanden blijft geselecteerd worden en dat ik het aantal selecties nog kan verdubbelen. Normaal moet hij een levensduur hebben van nog een jaar.”

En wat ben je momenteel voor de rest aan het doen?

Wannes : “Ik ga nu de regie voor de figuratie doen voor ‘Deadline 14/10’, de nieuwe reeks van Menuet over de Antwerpse politiek met Charlotte Vandermeersch en Koen De Graeve.  En ik ben momenteel ook aan het schrijven aan een treatment voor een langspeelfilm en ik speel ook met een idee voor een televisiereeks.  Ik zou graag meer tijd hebben om meer tijd aan mijn persoonlijke projecten te besteden, maar het goeie is dat er veel verschillende zaken zijn waar ik mijn ziel in kan leggen.”

Zijn er voor de rest concrete voorstellen voortgevloeid uit het succes van ‘Badpakje 46’?

Wannes : “Het is niet dat iemand mij plotseling een dik pak geld heeft toegeschoven om me mijn eigen project te laten uitwerken. Maar ik heb wel met verschillende producenten gesproken die zeiden dat ze onder de indruk waren van mijn film en die ook zeiden dat ik altijd welkom was om te praten als ik een nieuw project had.  Dus er zijn wel wat deuren opgegaan.  En ik heb bijvoorbeeld ook de stemmenregie mogen doen voor de animatiefilm ‘Dolfje Weerwolfje’, een opdracht die zonder mijn prijs in Cannes wellicht nooit mijn richting zou uitgekomen zijn.  Heel wat mensen hebben mijn naam leren kennen en dat is goed om nieuwe kansen te krijgen in de toekomst.  Maar voor de rest blijf ik met mijn beide voeten op de grond.  Dat zei ik meteen al nadat ik met die trofee uit Cannes terugkeerde.  Niets garandeert dat mijn volgende project ook succes zal hebben.  Ik moet gewoon keihard blijven werken en dat is ook wat ik van plan ben.”

 

(foto Bieke Depoorter met vlnr : Lies Pauwels, Janis Vercaempst en Wannes Destoop)

Check Also

Josse De Pauw over zijn rol in ‘Zondag de Negenste’!

In ‘Zondag de Negenste’, de debuutfilm van Kat Steppe die we reeds kennen van haar …