Anthony Schatteman en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

‘Dag vreemde man’.  We bedoelen niet Schatteman.  Die is al lang niet meer vreemd in de filmwereld. Iedereen kent hem.  Je treft hem in tal van hoedanigheden op de meest uiteenlopende Vlaamse sets aan.  Overal leert hij bij.  Overal steekt hij ergens iets van op.  En alles wat hij leert neemt hij mee in zijn eigen films.  Eerst was er ‘Kus me zachtjes’, waarmee hij furore maakte op festivals over de hele wereld, dan kwam er het no-budget project ‘Volg me’ en nu is hij terug met ‘Dag vreemde man’, een film waarmee hij op zoek gaat naar de vrouwelijke kant in Arend Pinoy en zelfs in Wim Opbrouck.  Mooi, teder, maar ongewoon.  Een film die even tijd nodig heeft.  Ook Delfine Bafort zien we er nog eens in terug.  Je weet wel, de jongedame uit ‘Steve + Sky’ die later nog in een film van de controversiële Vincent Gallo opdaagde.  Hier is ze terug met een personage dat verwant is aan haar ‘Sky’ van weleer. Net als alle personages uit ‘Dag vreemde man’ weet ze te boeien, te beklijven. Schatteman neemt ons mee naar een andere wereld, die eigenlijk niet zo anders is. Hij heeft zijn naam niet gestolen. Natuurlijk zijn we blij dat ook hij onze vragen beantwoordt.

 

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

 

Voor mij was het vooral uitkijken naar de debuten van Kevin Meul én Nathalie Teirlinck, twee films waar ik ook de figuratieregie heb voor gedaan. De verwachtingen die ik ervan had zijn beiden zeker ingelost. En toen ik op het filmfestival van Gent ‘Home’ van Fien Troch zag, dacht ik ook even van; “Ja, yow – ik kan beter stoppen met dit vak!” Ongelooflijk wat zij en Nico hebben gemaakt!

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

 

Het verder realiseren van mijn langspeelfilmscenario, dat vergt precies wat tijd! 🙂 En misschien nog een kortfilmpje maken, om het af te leren – waarom niet?

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

 

Brechtje Goyvaerts heeft voor mijn nieuwste kortfilm ‘Dag Vreemde Man’ écht zeer schone beeldjes gemaakt. Momenteel sta ik ook met hem op de set van ‘De Dag’ – in de ploeg van Dries Vos, en ook daar zie ik dat hij écht wel een talentvol DOP is. Dus voor is hij de figuur van het jaar! En ook mijn trouwe monteur Thijs Van Nuffel -> Merci voor alles!

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

 

In de gaten houden -> Lukas Dhont; want hij heeft een zeer sterk scenario geschreven dat hij deze zomer gaat verfilmen! En dan hebben we Yahya Terryn, die steun heeft gekregen voor een nieuwe kortfilm die ongetwijfeld zeer cool gaat worden! Ook ben ik erg benieuwd naar ‘Cargo’.

 

Zie ook :

 

Anderen die onze nieuwjaarsvragen beantwoordden

Check Also

‘Back To Black’ en Hooverphonic in de Roma!

In juli is het exact 13 jaar geleden dat we afscheid namen van één van …