Anthony Nti en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

Het najaar was een droom voor deze jongeman met Ghanese roots.  Zat hij in september nog op het Festival van Venetië met zijn vorige kortfilm, ‘Kwaku’, dan begon het feest pas echt toen hij terug was en in oktober op op het Filmfest Gent zowel de juryprijs als de publieksprijs in de wacht sleepte tijdens de competitie voor de studentenkortfilms. Een feest dat helemaal compleet werd eerder deze maand, wanneer hij in Leuven met de persprijs en de debuutprijs aan de haal ging. Je kan er ook niet naast kijken, zijn ‘Boi’ getuigt van een speciaal talent. En met zijn vuur, passie en levenslust ligt er nog veel moois in het verschiet.

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

Dit jaar heb ik nog niet zoveel Vlaamse of Belgische producties gezien. Van de drie die ik wel heb gezien, was ik enorm onder de indruk. ‘Home’ van Fien Troch, ‘King of the Belgians’ van Jessica Woodworth en Peter Brosens en ‘Land of the Enlightment’ van Pieter-Jan de Pue. Alledrie best atypische films, wat me erg blij maakt. Het waren geenszins brave films, dat zie ik als een pluspunt.

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

Op dit moment ben ik in de schrijffase van mijn master voor het RITCS. Daarnaast ben ik in de weer met allerlei projecten, waaronder muziekvideo’s en reclame.

 

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Pieter-Jan de Pue heeft er tien jaar over gedaan om zijn film gemaakt te krijgen en ik heb heel veel respect voor zijn doorzettingsvermogen en de passie die in zijn project moest zijn gegaan.

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Ik ben benieuwd naar de nieuwe projecten van Michael Roskam en Adil & Bilall, ik heb ook erg veel respect voor Robrecht Heyvaert, de jonge DOP van o.a. ‘D’Ardennen’, ‘Black’, ‘Downside Up’.. als hij ‘Patser’ (van Adil & Bilal) gaat filmen ben ik benieuwd hoe hij dat gaat aanpakken. Daarnaast kijk ik erg uit naar de prestaties van de getalenteerde Soufiane Chilah in ‘Dode hoek’ naast grote acteurs als Peter Van den Begin & Jan Decleir. Ook een vrouwelijk regisseuse en DOP Juanita R. Onzanga die we zeker in de gaten moeten houden. Zij maakt ein 2016 een prachtige documentaire film ’The jungle knows you better than you do’ die de VAF Wildcard won, en waarschijnlijk geselecteerd gaat worden voor veel festivals.

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

Een vraag waar ik graag tegen het eind van 2017 op zou antwoorden is: ‘Heb je alles kunnen vinden om je master te realiseren?’ Dan zou ik graag willen antwoorden: ‘Yes, lets make that damn film!’

6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?

Ik zou aan Michaël Roskam & Matthias Schoenaerts een dag van hun tijd willen vragen om gewoon te chillen en te eten in een super coole streetfood spot (LOA) in Antwerpen. Dus bij deze..

Zie ook :

Anderen die onze nieuwjaarsvraagjes beantwoordden

 

Check Also

Opnames ‘Patsers’ gaan 22 juli 2024 van start!

De opnames van de film ‘Patsers’ gaan vanaf 22 juli van start in Antwerpen. Ook …