Anthony Nti en zijn Overpeinzingen bij de Overgang van ’17 naar ’18

In de meeste boekjes van producenten die er toe doen in deze contreien en vast ook in de notities van hun collega’s van over de grenzen, staat zijn naam genoteerd : Anthony Nti.  Ooit leek zijn toekomst in de atletiek te liggen, maar die liet hij lopen.  Wellicht ligt er hem een langer leven beschoren in de film.  Anthony ziet verhalen, weet ze te vangen en heeft een enthousiasme en een drive, waarmee hij een ploeg achter zich kan scharen. Hopelijk kan hij de hoge verwachtingen waarmaken die hij met zijn vorige fel opgemerkte en veel bekroonde kortfilms (‘Kwaku’, ‘Boi’) wekte.  Maar wij durven te voorspellen van wel. Vandaar dat we hem net als vorig jaar graag opnieuw het woord gunnen.

1. Waar hoop jij in 2018 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

Ik ben in oktober 2017 met een klein ploegje, Pieter-Jan Claessens (DOP), Jordan Vanschel (1AC), Vincent Struelens (Geluid), Charles Nti (Papa en Fixer), Chingiz Karibekov (co-schrijver + productieleider) & Goua Grovogui (acteur) naar Ghana getrokken om een kortfilm te draaien. In 2018 zal ik aan de montage ervan werken. Ook ben ik een nieuwe kortfilm aan het schrijven. We (ik + Chingiz) zijn geselecteerd voor het VAF Scenario Atelier voor onze eerste langspeler, dus daar zal ik in 2018 ook enorm hard mee bezig zijn. En hier en daar wat videoclips draaien.

2.Welke zijn de Belgische films waar jij naar uitkijkt?

Ik ben Benieuwd naar ‘The Barefoot Emperor‘ van Peter Brosens en Jessica Woodworth. Ik had ‘King of the Belgians’ in Venetië gezien en vond dat een van de beste films van de festival. Ook ben ik benieuwd naar ‘Binti’ van Frederike Migom en ‘Cleo’ van Eva Cools en natuurlijk ‘Patser’ van Adil & Bilall.

 

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

 

Pieter-Jan Claessens, Goua Grovogui, Chingiz Karibekov, Inès Eshun, Hyun Lories. Eigenlijk heel mijn klas… Allemaal, stuk voor stuk, getalenteerde mensen.

 

4. Wie breekt er nationaal en International door?

 

Ik denk dat die kans er wel inzit voor Matteo Simoni (acteur), Robrecht Heyvaert (DOP) en Jonas Govaerts (Hij zou perfect een aflevering van Stranger Things kunnen regisseren). Ik hoop dat Nabil Mallat meer erkenning krijgt, want zijn talent is niet te overschatten.

Nationaal hoop ik ook dat enkele kinderen, aan wie ik acteerworkshops geef en die meedoen aan Patser nog meer zulke kansen gaan mogen krijgen, want zij hebben enorm veel talent.

5. Pierre Drouot zal vermoedelijk nog lang niet stoppen met werken, maar zijn taak als directeur-intendant van het VAF zit erop. Wat heeft hij volgens jou als directeur-intendant betekend voor de Vlaamse film?

 

Ik heb nog niet de kans gekregen om een werkrelatie met Pierre Drouot of het VAF te onderhouden, maar ik weet dat cinema in Vlaanderen in een opmars zit en dat is te danken aan de steun die het VAF, onder zijn directie, gaf aan filmmakers van eigen bodem.

6. Heb jij tips voor de nieuwe directeur-intendant van het VAF?

 

Wat meer verandering zou goed zijn. Hopelijk gaat de nieuwe directeur-intendant, Erwin Provoost, jonge filmmakers een hart onder de riem steken.

7. Wie mag van jou de nieuwe master worden van het Filmfestival van Oostende?

 

Fien Troch. Zij is de smaakmaker van Belgische cinema.

 

Zie ook : 

Anderen die vooruitkijken

Anthony Nti keek vorig jaar ook vooruit

Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …