‘Allez Eddy’ schiet uit de startblokken…

Terwijl er minder en minder vlees wordt gegeten, vallen in film en tv de slagers en de rundskoppen die ze verhandelen almaar meer in de smaak.  In  ‘Van Vlees en Bloed’ kwamen we in Beenhouwerij Vangenechten terecht, Wim Opbrouck trok naar Nederland om er een slager te spelen in ‘Vreemd Bloed’, Matthias Schoenaerts deed ook iets met het vlees in ‘Rundskop’ en nu is het de beurt aan Peter Van den Begin, die natuurlijk in ‘Matroesjka’s’ al heel wat schoon vlees mocht verhandelen. 

 

NIKS ZO STERX ALS EDDY MERCKX

In de eerste langspeelfilm van Gert Embrechts, ‘Allez Eddy’ speelt Van den Begin slager Dermul die de messen scherpt in zijn strijd met de plaatselijke supermarkt.  Het verhaal speelt zich af in 1975, het tijdperk dat jongens die toen een korte broek droegen zich misschien het best herinneren als het ‘Tijdperk Merckx’.  Eddy was toen van een andere planeet, en iedere jongen wou Eddy worden.  Ook Freddy, de elfjarige zoon van beenhouwer Dermul.  Een man die wel wat andere zorgen aan het hoofd heeft. Zoals de opkomst van de supermarkten bijvoorbeeld.  Ook in het dorp waar Dermul woont is er sinds kort zo’n zaak met superallures waar mensen voor alles en nog wat, en zelfs nog veel meer, terechtkunnen. Een zaak die een bedreiging zou kunnen vormen voor de vleeswinkel van Dermul en dus ziet de bloeddorstige beenhouwer het nieuwe warenhuis als een vijand. Maar Freddy denkt er anders over.  Want dankzij de supermarkt zou hij wel eens zijn superman kunnen ontmoeten.  Voor de opening van de winkel wordt een koers georganiseerd, waarvan de winnaar de hand mag schudden van de enige echte Eddy die meer gele koerstruien in zijn kast heeft hangen dan een kanarie gele veren heeft.  Voer voor conflict in overvloed met andere woorden.  Of vlees voor een stevige komische brochette.

 

DE BAAS VAN HET VLEES

Gert Embrechts geniet bekendheid als regisseur van de serie ‘Kinderen van Dewindt en door zijn prijswinnende kortfilms ’13’ en ‘Vincent’. Hij won prijzen in België, Frankrijk, Portugal, New York en Los Angeles. Daarnaast schreef Gert Embrechts onder meer het scenario voor de speelfilm ‘Komt een Vrouw bij de Dokter’. Met het script van ‘Allez, Eddy !’ werd hij geselecteerd voor de filmfestivals van Rotterdam, Utrecht en Berlijn.

HET ACTERENDE VLEES

Naast Peter Van den Begin zien we ook Barbara Sarafian (‘Aanrijding in Moscou’, ‘Rundskop’, ‘Tegen De Sterren Op’), en nieuwkomer Jelte Blommaert in de film. Andere rollen zijn weggelegd voor Els Dottermans (‘Oud België’, ‘Dennis Van Rita’),  Stefaan Degand (‘De Ronde’) en Jelle Cleymans.

DE BEWEGENDE BEELDEN

De man van de beelden, of de filmografie, is een Nederlander : de heer Bert Pot die eerder achter de camera stond van onder meer ‘Zus en Zo’, ‘Van God Los’, ‘Off Screen’ en ‘de Gelukkige Huisvrouw’.

Er zal tijdens 35 draaidagen opgenomen worden in het Oost-Vlaamse Rozebeke en in Luxemburg.

Producente van Allez, Eddy ! is Jacqueline de Goeij van het Antwerps productiehuis Ciné Cri de Cœur. Jacqueline de Goeij werkte meer dan 10 jaar als onafhankelijk producent in Nederland. Daar produceerde zij onder meer de langspeelfilm ‘Zus en Zo’ (Oscarnominatie voor beste buitenlandse film in 2002). Sinds 2009 opereert ze vanuit België.

Co-producenten zijn Anchorage (B), Saga Film (B), Delux Productions (NL) en Bosbros (NL). De film kwam tot stand in samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), VRT, het Nederlands Fonds voor de Film, het Europese filmfonds Eurimages en de Belgische tax shelter maatregel.

De film wordt in het voorjaar van 2012 in de bioscopen verdeeld door Kinepolis Film Distribution (KFD).

Lees hier wat Peter Van den Begin doet na de opnamen van ‘Allez Eddy’ : Master Peter

Check Also

Casting call: jong talent voor langspeelfilm!

Voor een nieuwe langspeelfilm van Bavo Defurne, zoekt casting Le Quartier jong talent om de …