Alleen maar uitbundige kritieken op ’Deux jours, une nuit’

Spannend. Dat is het minste wat je ervan kunt zeggen. Niet alleen van de film, maar ook van de wedloop naar die Gouden Palm. Want na de vertoning van ‘Deux jours, une nuit’ op het Festival van Cannes, blijken de meest bekroonde Belgische filmmakers nu wel heel duidelijk de absolute topfavorieten voor een nieuwe Gouden Palm. Daarmee zouden ze de absolute recordhouder zijn. Nu zitten ze al bij dat heel beperkte kransje van regisseurs die de Gouden Palm twee keer wonnen. Niemand won ooit drie keer. En niemand begrijpt dat Marion Cotillard tot nu toe nog nooit als Beste Actrice werd bekroond in Cannes. Ook zij is topfavoriet.

De befaamde website Indiewire is vooral wild van de vertolking van Cotillard. Het beste wat ze heeft laten zien sinds ‘Le Môme’, de film waarvoor ze een Oscar kreeg. Het toonaangevende Franse filmblad ‘Première’ is ook onder de indruk van de Franse actrice, maar laat vooral verstaan dat die derde Gouden Palm voor de Dardenne’s binnen bereik ligt. Zij zien in ‘Deux jours, une nuit’ een evolutie. De Dardenne’s vernieuwen zich, zo laten ze verstaan. Meteen een goeie reden om hen nog eens te lauweren. Ook bij The Hollywood Reporter zijn ze onder de indruk.: “De uitstekende film van de Dardennes maakt het onmogelijk om koud te blijven bij de menselijke ruilhandel.”


In de Britse krant ‘The Guardian’ spreekt de recensent Peter Bradshaw van een “briljant socio-realistisch drama gebracht met een narratieve spanning die nieuw is in hun werk.” De maximumscore meteen : 5 sterren. En zijn collega Catherine Shoard is mogelijk nog lovender. Voor haar is die derde Gouden Palm al binnen en kan Marion Cotillard al maar best plaats maken op haar schouw voor de trofee van beste actrice. Ook Philip Rouyer van het Franse filmblad ’Positif’ heeft de film als een thriller ervaren en staat er nog maar eens versteld van dat ze alles zo eenvoudig laten lijken. Het resultaat van hard werk, dat zijn effect niet mist, zo concludeert hij. Sasha Stone van The Wrap moest aan Hitchcock toen ze de film bekeek. Ze vindt de vertolking van Cotillard zonder meer briljant en noemt de film van de Dardennes de grote kanshebber op de Gouden Palm. In Time Out Londen bestempelt Dave Calhoun ‘Two Days, One Night’ als “politiek drama op zijn best en op zijn meest menselijk.” Goed voor voor 5 sterren. Knal!

Bij StudioCinélive, een ander gerenommeerd Frans filmblad ook de volle vijf sterren. En in ‘L’Express’ loopt ook Thierry Chèze over van enthousiasme voor een ‘onvergelijkbaar meesterwerk over de menselijke waardigheid en die crisis die maar niet tot een einde lijkt te komen. Nino Klinger in het Duitse critic.de, besluit zijn ode aan de film met ‘dafür gehe ich ins Kino’. Daarvoor gaat de mens naar de cinema. En David Jenkins van Little White Lies gaat nog een stap verder. Hij noemt de film niet alleen de beste die de broers ooit gemaakt hebben. Hij besluit met ‘This movie is a miracle’.

 

 

Check Also

Casting call: jong talent voor langspeelfilm!

Voor een nieuwe langspeelfilm van Bavo Defurne, zoekt casting Le Quartier jong talent om de …