Alexander Decommere over 2013

Er zijn mensen die wellicht zouden stilstaan als de beelden niet bewegen konden. Hoewel, Alexander Decommere houdt zich ook bezig met stilstaande beelden. Hij is een bezeten beeldenvanger. Momenten wil hij vangen.  En dat zal hij nog vaak doen. Videoclips, documentaires… en er is een langspeelfilm in aantocht.  Je kunt hier op Cinevox nog zijn making-of van ‘Tot Altijd’ bekijken en in januari gaat de documentaire in première die hij met dokter Marc Cosyns heeft gedraaid, ‘End Credits’.  En toch vond hij nog de tijd om onze nieuwjaarsvraagjes te beantwoorden.

1. Waar hoopt u in 2013 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

Met het opstarten van mijn eerste langspeelfilm als regisseur.

2. Welke zijn de Belgische en eventueel internationale films waar u naar uitkijkt?

‘Lincoln’ van Steven Spielberg, ‘To the Wonder’ van Terence Malick, ‘The Master’ van Paul Thomas Anderson, ‘The Hobbit: An Unexpected Journey’ en ‘The Hobbit: The Desolation of Smaug’ van Peter Jackson, Marina’ van Stijn Coninx, ‘Don Jon’s Addiction’ van Joseph Gordon-Levitt, ‘World War Z’ van Marc Forster, ‘Oz: The Great and Powerful’ van Sam Raimi, ‘After Earth’ van M. Night Shyamalan en alles wat Wim Willaert in de toekomst gaat aanraken.

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

Mij! (Ha, ha, ha.) En Wim Willaert, dat melancholische stel hondenogen uit “Offline” van Peter Monsaert. En natuurlijk Michaël R. Roskam, die voor mij nu al aan ‘The Tiger’ mag beginnen. Pieter Van Hees zou voor mij ook jaarlijks een film mogen draaien. Oh, en Émilie Dequenne. En Charlotte De Bruyne.

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Ik weet niet of het zijn ambitie is om internationaal te gaan, maar ik denk dat Felix Van Groeningen niet zijn leven lang films gaat blijven maken in Vlaanderen. Nationaal zit er natuurlijk zeer veel talent, maar ik zit toch een beetje te wachten op de (inter)nationale doorbraak van Ella-June Henrard, ten tijde van ‘Bo’ nog ‘de Vlaamse Brigitte Bardot’. Wel?

Terug naar de lijst

Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …