‘Ademloos’ van Daniel Lambo op VRT NU!

 

Na de dood van zijn vader start de Belgische filmmaker Daniel Lambo een onderzoek naar de dodelijke asbestindustrie. Zijn zoektocht leidt hem naar een van de grootste asbestdumpplekken in India. Daar ontdekt hij een miljoenenindustrie die nog steeds de levens van werknemers en consumenten wereldwijd in gevaar brengt.

Lambo groeide op in Kapelle-op-den-Bos, gelegen tussen Antwerpen en Brussel, waar zijn vader werkte als arbeider en vakbondsman in de lokale fabriek van Eternit. Dat bedrijf was ooit een van de grootste asbestproducerende multinationals ter wereld.

De productie van asbest is in Nederland en België al sinds eind jaren negentig verboden, maar elders in de wereld wordt de gevaarlijke stof nog veelvuldig gebruikt. Dat blijkt uit een bezoek van Lambo aan het dorp Kymore in Centraal-India, waar een dochterbedrijf van Eternit tot 2002 op grote schaal asbest produceerde.

Het gebied is nu een van de grootste asbeststorten ter wereld. In Kymore ontdekt Daniel dat de asbestfabriek die ooit in handen was van Eternit, nu nog altijd in productie is. Het Indiase dorp blijkt een spiegel van het verleden van Kapelle-op-den-Bos. De vervuiling werpt ook hier een donkere schaduw over de gemeenschap.

Nirmala, een ex-lerares en moeder, besluit zich in te zetten voor de vele slachtoffers. Samen met de filmmaker strijdt ze voor een wereldwijd verbod op asbest, maar daarvoor moeten ze het opnemen tegen een machtige industrie.

Ademloos won een Ensor voor Beste Documentaire op het Filmfestival van Oostende in 2019.

Hier gratis te bekijken tot 22 september.

Check Also

Julie Zwijgt belgische trailer

Ontdek de Belgische trailer van ‘Julie Zwijgt’!

Het is zo ver: Paradiso Filmed Entertainment & De Wereldvrede stellen met trots de Belgische …