Acteursgilde bekroont Peter Van den Begin en Viviane De Muynck

Mooi mooi mooi.  Zo blij zijn we dat Peter Van den Begin bekroond wordt voor zijn formidabele vertolking in ‘King of the Belgians’ en minstens even blij zijn we dat eindelijk gerechtigheid geschiedt en Viviane De Muynck, na de grove miskenning bij de Ensor-uitreiking, van haar collega’s van de Acteursgilde bekroond wordt voor haar vertolking in ‘Sprakeloos’. De Acteursgilde, de Vlaamse belangenvereniging voor professionele acteurs en actrices, reikte gisterenavond tijdens Film Fest Gent voor het eerst acteursprijzen uit. Grote winnaar was Peter Van den Begin, die naast zijn prijs voor ‘King of the Belgians’ ook nog eens bekroond werd voor zijn vertolking in het theaterstuk ‘Risjaar Drei’.  Een onwaarschijnlijke krachttoer leverde hij daar. Pierre Drouot blijft ook feesten. Nadat het Filmfestival hem bij de opening nog een Honorary Award had geschonken, werd hij tijdens de Avond van het Filmberoep, die de wereldpremière van ‘Façades’ voorafging,  bedacht met een Special Mention. 

De Acteursgilde bekroonde tijdens de Avond van het Filmberoep de meest opmerkelijke prestaties in film, televisie en theater. De presentatie van de prijsuitreiking was dit jaar in handen van Michaël Pas en Sachli Gholamalizad. Burgemeester van Gent Daniël Termont beet de spits af door de prijs voor meest gewaardeerde actrice in een televisiereeks toe te kennen aan Ruth Becquart (‘Chaussée d’amour’). De prijs voor beste acteur in een reeks ging naar Josse De Pauw, een van haar tegenspelers in diezelfde reeks.

Peter Van den Begin kreeg dan weer de onderscheiding voor meest gewaardeerde acteur in een podiumproductie uit handen van Nic Balthazar, naar aanleiding van zijn rol in het theaterstuk ‘Risjaar Drei’. Meest gewaardeerde actrice in een theaterrol werd Janne Desmet voor het stuk ‘Chasse Patate’ van Studio Orka.

Van den Begin werd nog een tweede keer gelauwerd, ditmaal als beste acteur in film voor zijn rol in de mockumentary road movie ‘King of the Belgians’. De prijs werd uitgereikt door regisseur Hans Herbots, die ook Viviane De Muynck bekroonde voor haar vertolking in Hilde Van Mieghems ‘Sprakeloos’.

De winnaars kregen elk een met de hand ingekleurde ets van de Belgische schilder, tekenaar en graficus Fred Bervoets.

Verder werd ook een Special Mention uitgereikt aan Pierre Drouot die eind dit jaar een punt zet achter zijn jarenlange carrière bij het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

De uitreiking van de Acteursgildeprijzen werd gevolgd door de wereldpremière van ‘Façades’ van Kaat Beels en Nathalie Basteyns, het regisseursduo achter onder meer ‘Clan’ en ‘Beau Séjour’. De voornaamste rollen in de film, een karaktergedreven drama over familie, zelfbedrog en de kunst van het vergeven, zijn weggelegd voor Natali Broods, Johan Leysen en Theo Maassen.

De Avond van het Filmberoep is een organisatie van de Acteursgilde, in samenwerking met Film Fest Gent en met de steun van KOAN en PlayRight. Bekijk hier wie de genomineerden in de drie categorieën waren.

Het 44e Film Fest Gent loopt van 10 tot en met 20 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit en KASKcinema. Het volledige programma is terug te vinden op www.filmfestival.be.

(foto’s Film Fest Gent)

Check Also

De Acht Bergen wint ‘Italiaanse Oscar’ voor Beste Film!

Woensdagnacht wonnen Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch de David di Donatello -prijs voor Beste …