‘A Quiet Passion’ van Terence Davies en ‘Home’ van Fien Troch vallen in de prijzen op het 43e Film Fest Gent

 

De internationale jury van Film Fest Gent, onder leiding van voorzitter Jeremy Thomas, maakte tijdens de slotavond de winnaars bekend. De Belgische coproductie ‘A Quiet Passion’ van de Britse regisseur Terence Davies heeft de Grand Prix voor Beste Film gewonnen. De Georges Delerue Award voor Beste Muziek ging naar Johnny Jewel voor zijn muziek voor ‘Home’ van Fien Troch. Ook juryvoorzitter Jeremy Thomas werd gelauwerd. Hij kreeg de Lifetime Achievement Award voor zijn volledige carrière.

De internationale jury werd dit jaar voorgezeten door producent Jeremy Thomas en bestond verder uit regisseur Tran Anh Hung, auteur Jonathan Coe en actrices Maaike Neuville, Lina El Arabi en India Hair.

 

Grote mijnheer, Jeremy Thomas. Hij was tevreden met de Joseph Plateau Award die hij uit handen van Patrick Duynslaegher mocht ontvangen en was vol lof voor het Film Fest Gent en de selectie die hij als juryvoorzitter kreeg voorgeschoteld (foto KVdm – Cinevox)

1. OFFICIËLE COMPETITIE

• Grand Prix voor Beste Film: ‘A Quiet Passion’ van Terence Davies (2016, Verenigd Koninkrijk – België, Belgische distributeur: Potemkino)

Deze prijs heeft een totale waarde van 43.500 euro. Het gaat om een cash distributiepremie ter ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel (in minimum vijf zalen) t.w.v. €20.000 en een media return ter waarde van €23.500.

Motivatie van de jury: “After a long and passionate discussion it was decided to recognize the film which some members of the jury considered the most daring and most rigorous of the twelve films in competition: ‘A Quiet Passion’ by Terence Davies.”

‘A Quiet Passion’ komt op 2 november in de zalen.

Het was coproducer Tom Hameeuw van postproductiebedrijf The Fridge die de prijs voor ‘A Quiet Passion’ in ontvangst kwam nemen (foto KVdm – Cinevox)
Terence Davies stuurde een filmpje vanuit Wenen om Jeremy Thomas en zijn jury te bedanken voor de prijs (foto KVdm – Cinevox)

Terence Davies stuurde een filmpje vanuit Wenen om Jeremy Thomas en zijn jury te bedanken voor de prijs (foto KVdm – Cinevox)
Terence Davies stuurde een filmpje vanuit Wenen om Jeremy Thomas en zijn jury te bedanken voor de prijs (foto KVdm – Cinevox)

• Georges Delerue Award voor Beste Muziek: Johnny Jewel voor zijn muziek voor ‘Home’ van Fien Troch (2016, België, Belgische distributeur: Cinéart)

Deze prijs heeft een totale waarde van €21.500. Het gaat om een cash distributiepremie ter ondersteuning van de release van de film in Vlaanderen en Brussel (in minimum vijf zalen) t.w.v. €10.000 en een mediareturn ter waarde van 11.500 euro.

Motivatie van de jury: “The music translates the inner world of the young characters, capturing all the energy and turbulence of their emotions.”

‘Home’ komt op 11 januari in de zalen.

Fien Troch voelde zich precies wat onwennig bij de prijs voor haar film. (foto KVdm – Cinevox)

 

• ‘Glory’ van Kristina Grozeva & Petar Valchanov kreeg een speciale vermelding (2016, Bulgarije – Griekenland)

2. EUROPEAN SHORT FILM COMPETITION

• De keuze van de internationale jury voor de Gentse nominatie voor de voorronde van de EFA: Timecode van Giménez Peña Juanjo (2016, Spanje)

Deze film is hierdoor genomineerd voor de prijs voor Beste Europese Kortfilm van de European Film Academy 2016-2017. De uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt in december 2017.

3. COMPETITIE VOOR BESTE BELGISCHE STUDENTENKORTFILM

• Nationale Loterij Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm: ‘Boi’ van Anthony Nti (RITCS)

De winnaar krijgt de Nationale Loterijprijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm ter waarde van €2000. Deze film werd gekozen door een professionele jury, bestaande uit regisseurs Stephan Streker, Samuel Lampaert en Karen Vázquez, producent Xavier Rombaut, actrice Sachli Gholamalizad en scenariste Sanne Nuyens.

Motivatie jury: “We hebben gekozen voor een film waarbij de hand van een getalenteerd regisseur al meteen in het oog sprong vanaf de geestige openingsscene. Een film die de relatie tussen twee broers aanwendt om op een boeiende manier een punt te maken over Europese migranten in België. Zijn humor, camera die op de huid van de personages zit en naturelle acteursregie waren elementen die de jury als bijzonder sterk beschouwden.”

• ACE + The Fridge Publieksprijs voor Beste Belgische Kortfilm: ‘Boi’ van Anthony Nti (RITCS)

Geweldige kerel, die Anthony Nti. In geen tijd wist hij de hele zaal in te pakken met zijn aanstekelijk enthousiasme (foto KVdm – Cinevox)

Afgelopen zondag werd de ACE + The Fridge Publieksprijs al bekendgemaakt, wat goed is voor een gradingsessie ter waarde van €6500 bij het audiovisueel postproductiehuis ACE Image Factory voor een volgend filmproject.

4. EXPLORE ZONE PARCOURS

• Explore Award 2016: ‘Grave’ van Julia Ducournau (2016, Frankrijk – België, Belgische distributeur: O’Brother Distribution)

De Explore Award werd op donderdag 20 oktober uitgereikt door de jongerenjury. De prijs is goed voor een grote publiciteitscampagne voor de film op Studio Brussel, in Knack en De Morgen.

‘Home’ van Fien Troch kreeg een eervolle vermelding.

Hier Julia Ducournau tussen de bonzen van het Film Fest Gent voor hun reclamewand, de belangrijkste muur van het festival. Haar ‘Grave’ is een felle en mooie film. Met alweer indrukwekkend camerawerk van Ruben Impens. (foto KVdm – Cinevox)

Check Also

Mee op zee met ZODIAC!

Afgelopen week werd de kortfilm ZODIAC gedraaid op zee, voor de kust in Nieuwpoort. Fotograaf …