Home’ wint in ‘Les Arcs’

ES ARCS/BRUSSEL, 17 december 2016. ‘Home’, de vierde speelfilm van Fien Troch, heeft de Grote Prijs van de Jury gewonnen op het Europees Filmfestival van Les Arcs (10-17 december). Het is voor het eerst dat een Belgische film er die onderscheiding krijgt. Via een videoboodschap bedankte Troch gisterenavond de jury, het festival en het publiek. Bij ons komt de film op 11 januari in de bioscoop. ‘Layla M.’ van Mijke de Jong, een coproductie met Vlaanderen, viel eveneens in de prijzen.

‘Home’, Trochs vierde film na ‘Een ander zijn geluk’, ‘Unspoken’ en ‘Kid’, biedt een inkijk in de leefwereld van Kevin, Sammy, John en Lina en de volwassenen die hen omringen. Beiden hebben het moeilijk om met elkaar te communiceren en elkaars leefwereld te begrijpen. De hoofdrollen worden vertolkt door nieuwkomers Sebastian Van Dun, Loïc Batog, Mistral Guidotti en Lena Suijkerbuijk, naast bekende gezichten als onder andere Karlijn Sileghem, Els Dottermans en Jeroen Perceval.

Het jongerendrama weet internationaal te beklijven, zo bleek meteen na de wereldpremière op het Filmfestival van Venetië waar de film de Orizzonti-prijs voor Beste Regie won. Daarna volgde het Filmfestival van Toronto, een succesvolle doortocht op het Film Fest Gent met onder meer twee publieksprijzen en de Georges Delerue Award voor Beste Muziek en een vertoning op het AFI Fest in Los Angeles. De film was in Les Arcs uitgenodigd voor de Officiële Competitie, maar werd daarnaast ook binnen het professionele luik van het festival voorgesteld aan potentiële Franse filmverdelers en exploitanten.

Het Europees Filmfestival van Les Arcs werd opgericht in 2009 met als doel de verscheidenheid en het talent van de Europese film in de verf te zetten. De voorbije jaren gingen verschillende Vlaamse films er aan de haal met prijzen. ‘Het vijfde seizoen’ (2012) van Peter Brosens en Jessica Woodworth spant daarbij de kroon met drie prijzen: Beste Actrice, Beste Fotografie en de Cineuropa Award. In 2014 won ook Pieter Van Hees de Cineuropa Award met ‘Waste Land’, terwijl Matthias Schoenaerts in 2011 uitgeroepen werd tot Beste Acteur voor zijn rol in ‘Rundskop’. Ook was er in 2010 een speciale vermelding van de jongerenjury voor Hans Van Nuffels debuutfilm ‘Adem’.

De internationale jury in Les Arcs die Troch de prijs toekende, werd dit jaar voorgezeten door Roemeens regisseur Radu Mihaileanu (‘Trahir’, ‘Le concert’) die bijgestaan werd door onder andere acteur Sebastian Schipper (‘Lola rennt’), regisseuse Catherine Corsini (‘Partir’) en componist Bruno Coulais (‘Coraline’).

Naast ‘Home’ bekroonden zij ook Nora El Koussour als Beste Actrice voor haar rol in ‘Layla M.’, een drama van Mijke de Jong dat door het Gentse productiehuis Menuet (‘Belgica’) voor Vlaanderen gecoproduceerd werd. De film won ook de Publieksprijs van het festival.

‘Home’ wordt op 11 januari door Cinéart in de Belgische zalen uitgebracht. Het scenario schreef Troch samen met monteur Nico Leunen (‘Lost River’, ‘The Broken Circle Breakdown’). Johnny Jewel schreef de soundtrack bij de film, die Antonino Lombardo produceerde voor Prime Time (‘Kid’, ‘Little Black Spiders’). Zowel ‘Home’ als ‘Layla M.’ konden rekenen op steun van het VAF. Daarnaast investeerde ook het economisch fonds Screen Flanders in ‘Layla M.’.

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …