‘Le Ciel Flamand’ al internationaal bejubeld, en op 15 oktober in Belgische première

Eén van de 10 Vlaamse films die op het 43e Film Fest Gent te zien is, is ‘Le Ciel Flamand’, de tweede langspeler van Gentenaar Peter Monsaert, die nog voor hij op het festival in Belgische première gaat, internationaal al veel indruk maakte.

Voor de Gentse regisseur Peter Monsaert wordt het ongetwijfeld een hartelijke thuiskomst na de succesvolle internationale lancering van zijn tweede langspeelfilm. Telkens voor volle zalen en met warme publieksreacties (klik hier voor video), kende ‘Le Ciel Flamand’ onlangs zijn wereldpremière in Toronto (op 11 september) en Europese première in San Sebastian (op 17 september). Telkens was de verwondering groot toen na de vertoning onthuld werd dat hoofdactrices Sara Vertongen en Esra Vandenbussche niet alleen in de film, maar ook in het echte leven moeder en dochter zijn. En telkens werden Monsaert en zijn acteurs aangeklampt door het enthousiaste publiek voor felicitaties, handtekeningen, selfies en boeiende gesprekken.

HARTVERSCHEUREND DRAMA

De twee eerste buitenlandse stops van de film bleken niet alleen qua publieksopkomst en -reacties een schot in de roos; ondertussen komen ook de eerste recensies binnen van de internationale vakpers, en die zijn uiterst positief. Variety noemt ‘Le Ciel Flamand’ “compelling and compassionate”, en looft onder andere de hartverscheurende acteerprestaties, de morele complexiteit, en de warmbloedige menselijkheid die doorheen het verhaal en de regie loopt. Screen is nog positiever in zijn oordeel en spreekt van “an atmospheric, elegantly stylised piece of emotional realism”. De sterkte van de film zit volgens Screen in het intelligente script, de krachtdadige cinematografie, en – ook hier weer – de uitstekende acteurs. “Monsaert pulls this off with elegance and panache,” zo luidt de conclusie. Beide toonaangevende vakbladen prijzen bovendien de frisse, respectvolle en onbevooroordeelde aanpak van Monsaert wat betreft zijn portrettering van het bordelenmilieu.

Op 7 oktober zal Monsaerts tweede langspeelfilm ook te zien zijn op het Internationaal Filmfestival van Londen. Eind oktober gaat de internationale carrière van ‘Le Ciel Flamand’  verder via het Internationaal Filmfestival van Haifa, en in november trekt de film naar het Internationaal Filmfestival van Calcutta en het Tallinn Black Nights Film Festival, het belangrijkste filmfestival in de Baltische regio.

De film draait vanaf 16 november in Vlaamse zalen

Zie ook :

de trailer van ‘Le Ciel Flamand’

Sara Vertongen speelt een hoer en ook niet

Wim Willaert kan niet vertellen waarover de film gaat

Wim Willaert bij de hoeren in ‘Le Ciel Flamand’

Wim Willaert ziet enige gelijkenis tussen ‘Offline’ en ‘Le Ciel Flamand’

‘Le Ciel Flamand’ in het bioscoopjournaal

Check Also

Bekijk de trailer van Het Smelt!

Het Smelt, het pakkende speelfilmdebuut van Veerle Baetens, geeft vandaag de officiële trailer en filmposter …