Dit zijn de mensen die dit jaar de Ensors uitdelen

Het Filmfestival Oostende heeft zonet zijn jury bekend gemaakt voor de Ensors.  Heel veel namen daarin uit de filmbranche, maar ook enkele die in de verste verte niets met film te maken hebben.  Zelfs niet met aanverwante kunsten, zoals in het geval van juryvoorzitter
Jan Hautekiet. Maar Hautekiet is in ieder geval wel een man met een mening. En hij kan terugvallen op een kransje van kenners die in vooral in de film-en ook in de muziekwereld thuis zijn.

© Pieter Clicteur

Een van de hoogtepunten van Filmfestival Oostende is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse filmprijzen, die dit jaar plaats vindt op vrijdag 16 september in Oostende. Al jaren beslist een jury, samengesteld uit experten uit audiovisueel landschap maar ook uit andere kunstdisciplines, over de beste prestaties van het voorbije Vlaamse filmjaar. Radiopresentator Jan Hautekiet mag ditmaal de honneurs waarnemen als voorzitter van dit straffe gezelschap, dat bestaat uit acteur Gene Bervoets, scenarist Carl Joos, art director Merijn Sep, actrice Tiny Bertels, regisseur Nic Balthazar, producent Peter De Maegd, D.O.P. Didier Frateur, muzikant Jef Neve en kunstenaar Rinus Van de Velde.

Heel opvallend is dat er van de tien juryleden slechts één vrouw is.  In tijden waarin iedere weldenkende organisatie ten volle de diversiteit nastreeft, een jammere zaak.  Blanke mannen van middelbare leeftijd.  Ook hier zijn ze weer in een overrompelende meerderheid. Een mens zou geneigd zijn de vrouw in het gezelschap een excuustruus te noemen. Of een troosttrien, zoals we ons eerder lieten ontvallen.  Wat uiteraard niet op de vrouw in kwestie sloeg.  Tiny is zelfs geen Triny.  Wel een gewaardeerde actrice.

Nic Balthazar is dan weer een blanke man van middelbare leeftijd.  Zijn lidmaatschap van de jury betekent dat hij in Oostende aanwezig zal zijn bij de opening en het slot van het Festival. Want zijn film ‘Everybody Happy’ opent het Filmfestival op 9 september en hij is er dus ook bij voor de uitreiking van de Ensors, op 16  september.  Dat is nog niet het eigenlijke slot. Want dit jaar sluit het festival niet af met de Ensors. De sluiting is voorzien voor een dag later, op 17 september.

Zie ook :

Gene Bervoets wint eindelijk een Ensor

Gene Bervoets over de Ensors

Nic Balthazar opent het Filmfestival Oostende

Het Cinevoxjournaal over de Ensors van vorig jaar

© Pieter Clicteur

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …