’82 Dagen in April’ beleeft Belgische première op het Film Fest Gent

De Belgische première van ’82 Dagen in April’ heeft wat op zich laten wachten. Maar nu is het eindelijk zover voor de film van Bart Van den Bempt: de film met Karen Vanparys en Marc Peeters in de hoofdrollen wordt op het 40ste Film Fest eindelijk aan het Belgische publiek voorgesteld.  Bart Van den Bempt en zijn producente Ellen De Waele mochten hun film vorige maand al in wereldpremière presenteren op het Festival van Montréal.  En wellicht zullen er nog een pak festivals volgen.  Want ’82 Dagen in April’ is vooral een festivalfilm.

Een festivalfilm? Ja, zo’n film die van de geijkte paden durft af te wijken.  Die de ritmes, de thema’s en de stijl niet volgt,  die het commerciële circuit ons als kijkers oplegt.  Niet de gewone gezichten in de hoofdrollen, maar twee karakteracteurs die weinig nodig hebben om het verdriet te laten spreken.  Een knappe fotografie ook die beelden laat zien zoals we ze zelden te zien krijgen.  Niet alleen omdat de landschappen en locaties uit de film zelden in films getoond worden, maar ook en vooral om hoe ze getoond worden.

Rik Zang maakt als DOP ook zijn langspeelfilmdebuut, maar wat hij doet met schimmen, schaduwen, waas en weerspiegelingen, kleuren en tinten ook,  geeft meteen een duidelijk beeld van zijn talent.  Dieter Diependaele legt rust en adem in de opeenvolging van de beelden.  Hij monteerde eerder ‘Bo’ van Hans Herbots en werkt nu aan ‘Halfweg’ van Geoffrey Enthoven. De muziek van Arve Henriksen is zo bedwelmend en uniek dat we maar kunnen hopen dat niet alleen de film een distributie krijgt in ons land, maar dat ook de muziek van de film verkrijgbaar zal zijn.

 EEN LOUTERENDE FILMERVARING

Het verhaal gaat over Herman en Marie, een koppel vijftigers, die in Istanbul aankomen om er de rugzak van hun overleden zoon Maarten op te pikken.  Wanneer ze door zijn spullen gaan, blijken zijn ipod en zijn fototoestel verdwenen, maar er is wel nog een dagboek van hun zoons reis door Turkije.  Herman besluit om het laatste spoor van zijn jongen te volgen, en sleept zijn vrouw mee naar een voor hen onbekend deel van de wereld in een poging loutering te vinden.

 

‘De film vertelt hoe ze beiden op een verschillende manier omgaan met de dood, hoe ze elkaar verliezen en later weer terugvinden,’ zegt Van den Bempt.

 

Maar hij, Karen Vanparys en Marc Peeters hebben ons eerder al veel meer verteld.  Wij hadden eerder uitgebreide gesproken met de regisseur en zijn twee hoofdrolspelers. En die gesprekken kan je hier nog altijd bekijken.

 

KLIK HIER VOOR BART VAN DEN BEMPT

KLIK HIER VOOR KAREN VANPARYS en MARC PEETERS

 

Zie ook :

 

–       ’82 Dagen in April’ naar Montréal

–       de trailer van de film

–        Het interview met Bart Van den Bempt van uit Turkije

–        Karen Vanparys over 2013

–        Bart Van den Bempt over 2013

Check Also

Jasper Nijsmans benoemd tot Hoofd Promotie Vlaams Audiovisueel Fonds!

Het bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds heeft de aanstelling goedgekeurd van de nieuwe leidinggevende …