7 Dagen Sociale Film!

Van 16 tot en met 22 november kan je naar 7 DAGEN SOCIALE FILM. Ontdek hier het complete programma.

‘7 Dagen Sociale Film’ is genieten van talrijke prijsuitreikingen, samenwerkingen met tal van Antwerpse partners, de beste sociale films en documentaires én uiteraard heel veel liefde voor film, ontmoeting en verbinding.

De Gulden Mira
PRIJS VAN VERDIENSTE

Donderdag 16 november 2023, 20u15
Openingsavond 7dagen Sociale Film:

Elk jaar reikt het VVF (Vereniging van Vlaamse Filmpers) de Prijs van Verdienste uit.  Dit jaar gaat de eer naar niemand minder dan TIM MIELANTS, die dit jaar furore maakt met de onthutsende oorlogsprent WIL.

Verder kennen we Mielants als regisseur van series als Code 37, Cordon en de buitenlandse populaire series The Tunnel, Peaky Blinders, The Terror en Legion). Zijn regiedebuut was De Patrick en nu staat hij in de belangstelling met ‘Wil’.

Naar aanleiding van deze vele filmbijdragen zowel op nationaal als internationaal vlak ontvangt Tim Mielants deze avond de ‘Prijs van Verdienste’.

Tim kiest ook één van z’n favoriete films om die avond te screenen: M – Eine Stadt sucht ein Mörder:

Reeds wekenlang wordt Düsseldorf onveilig gemaakt door een kindermoordenaar. Ondanks intense opsporingsacties, zowel van de politie als van de onderwereld, is men er niet in geslaagd hem te identificeren. Dank zij hun uitgebreide en perfecte organisatie steekt de onderwereld de wet de loef af en ontmaskeren de moordenaar. Zij laten hem tijdens een ogenschijnlijk reglementaire rechtspraak veroordelen door hun eigen dieventribunaal dat veel vervaarlijker lijkt dan een officieel.
Regie: Frits Lang | Duur: 99 min | Land: Duitsland

Deuren 19u30, aanvang ceremonie 20u15, film 20u30
Alle info en reservaties: klik hier.

PRIJS VAN DE SOCIALE FILM

Vrijdag 17 november 2023, 20u15

Wie verdient volgens jou de prijs van de Sociale Film 2023?  Dat is een film die uitgekomen is in het jaar 2022 en door het bestuur van Klappei genomineerd in DEZE SHORTLIST.

Stemmen doe je hier.


KORTFILMFESTIVAL

Zaterdag 18 november 2023, 19u00

Move Me Productions organiseert elk jaar het kortfilmfestival Social Shorts. Kom verschillende sociale korte films in verschillende categorieën ontdekken. Het publiek verkiest zoals elk jaar zijn favoriete films, binnen elk thema.

3 X DE WARMSTE CINEMA
met OCJ ANTWERPEN

Zondag 19 november 2023

Niet iedereen heeft het geluk om op te groeien zonder zorgen. De Warmste Week wil dit jaar inzetten op veilige plekken voor kinderen en jongeren. Vanuit Jeugdhulp (Agentschap Opgroeien) zijn we dagelijks bezig met (on)veiligheid in het leven van duizenden kinderen en jongeren. Daarom willen wij ook ons steentje bijdragen in deze actie.

Het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Antwerpen organiseert, in het kader van de 7 dagen van de sociale film, een inzamelactie. Bestel een kaartje voor één van de drie filmvoorstellingen voor 10 euro of koop een steunkaart voor 5 euro, en draag zo je steentje bij voor een veilige plek voor elke jongere en elk kind.

10u: Het Leven Volgens Nino (familiefilm)

Als de moeder van Nino verongelukt, moet het achtjarige joch het zien te rooien met zijn depressieve vader en broer die nooit thuis is. Gelukkig heeft hij zijn konijn nog, met wie hij opeens blijkt te kunnen praten. Een volwassen sprookje voor kinderen.

Regie: Simone van Dusseldorp | Duur: 77 min | Land: Nederland | Jaar: 2014

Inkom: € 10 – Reserveer hier

13u: Close

Leo en Remi, 13, zijn vrienden sinds altijd. Tot een ondenkbare gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vol onbegrip zoekt Leo toenadering tot Sophie, Remi’s moeder. Close is een film over vriendschap en verantwoordelijkheid.

Regie: Lukas Dhont | Duur: 135 min | Land: België | Jaar: 2022

Inkom: € 10 – Reserveer hier

15u30: Home

Home vertelt het verhaal van een groep tieners en de volwassenen die hen omringen. Beiden hebben het moeilijk om met elkaar te communiceren en elkaars leefwereld te begrijpen. In deze omgeving van twee worstelende generaties arriveert de zeventienjarige Kevin. Hij kan goed opschieten met zijn neef Sammy en leert via diens vriendengroep ook John kennen. John zit in een ondraaglijke thuissituatie en Kevin voelt de drang om zijn nieuwe vriend te helpen. Op een avond slaat het noodlot toe en zet elke relatie onder druk.

Regie: Fien Troch | Duur: 103 min | Land: België | Jaar: 2017

Inkom: € 10 – Reserveer hier

Kan je jammer genoeg niet aanwezig zijn vandaag? Steun het project met de aankoop van deze steunkaart!

Uit: Home
LA MARCHE (ism LINX+)

Op zondag 19 november pakt Linx+ uit met La Marche, een film uit 2013.
Het is 1983, Frankrijk wordt geplaagd door ongelijkheid en racistisch geweld. Drie jonge mensen en een priester willen niet langer machteloos toekijken. Ze beginnen aan een protestmars tegen het racisme en voor gelijkheid, 1000 kilometer lang, tussen Marseille en Parijs. Ondanks alle moeilijkheden en weerstand sluiten steeds meer mensen zich aan bij het geweldloze protest. Op 3 december komt de Mars aan in Parijs, met meer dan 100 000 deelnemers van over het hele land. Samen tonen ze dat hoop leeft, dat ze geloven in een betere toekomst, dat ze ervoor willen vechten …

Regie: Nabil Ben Yadir | Duur: 120 min | Land: Frankrijk, België | Jaar: 2013
Reserveren voor deze avond doe je HIER

KLONDIKE (ism DWAALZIN)

Maandag 20 november 2023, 20u15

Aanstaande ouders Irka en Tolik wonen in de Donetsk-regio in het Oosten van Oekraïne.  De onheilspellende spanning in hun dorp bereikt een hoogtepunt wanneer passagiersvlucht 17 van Malaysia Airlines door pro-Russische troepen uit de lucht wordt gehaald en genadeloos neerstort. Ondertussen wordt Tolik door zijn separatistische vrienden aangemoedigd om zich bij hen aan te sluiten. Ondanks de aanwezigheid van militaire troepen in het dorp, weigert de hoogzwangere Irka te vertrekken.

Regie: Maryna Er Gorbach | Duur: 100 min | Land: Oekraïne | Jaar: 2022
Deze avond komt tot stand i.s.m. Dwaalzin.  Zij verzorgen ook een nagesprek met Maxine De Wulf Helskens.
Tickets?  Klik hier.  

SI SE PUEDE! & QATAR AAN DE SCHELDE (ism DOCWERKERS)

Dinsdag 21 november, 20u15:

20u15: Si se puede: Sí Se Puede! werpt een schokkend licht op de realiteit van Colombia, dat wordt beschouwd als het gevaarlijkste land ter wereld voor activisten. De film belicht de vele politieke moorden op activisten en de schrijnende ongelijkheid in Colombia, in contrast met de opkomst van de nieuwe progressieve regering onder leiding van Gustavo Petro. Terwijl de vakbondsleiders hun strijd voor sociale rechtvaardigheid voortzetten, ervaren ze voortdurend het dreigende gevaar en nemen ze drastische maatregelen om zichzelf en hun gezinnen te beschermen.

21u00: Qatar aan de Scheldevorige zomer kwam een enorme zaak van mensenhandel en economische uitbuiting aan het licht, op een werf van chemiereus Borealis in de haven van Antwerpen. 174 geschoolde arbeiders, lassers en pijpfitters meldden zich aan.

Volgens de Belgische wet moesten zij meteen in bescherming worden genomen. Maar twee maanden na het uitbreken van deze zaak, was er nog altijd geen hulp voor de meeste slachtoffers. En tot vandaag blijft de deur open staan voor de uitbuiting.

Regie: PIETER DE VOS // Docwerkers.

De films worden gevolgd door een nagesprek met Arman Joy, één van de Bengalese arbeiders uit ‘Qatar Aan De Schelde’ en vakbondssecretaris Maartje De Schutter.

Tickets vind je achter DEZE LINK.


Dounia en de princes van Aleppo (kinderfilm tijdens de 7 dagen)

Woensdag 22 november 2023, 14u15

Dounia is 6 jaar oud. Ze verlaat Aleppo met een paar nigellazaadjes in de palm van haar hand. Met de hulp van de prinses van Aleppo maakt Dounia de reis naar een nieuwe wereld …

Regie: André Kadi, Marya Zarif  |  Duur: 72 min.  |  Land: Canada, Frankrijk  |  Jaar: 2023  |  Frans gesproken, Nederlands ondertiteld
TICKETS HIER!

Te Gast: Betonne Jeugd met “HOME STREET HOME”

Woensdag 22 november 2023, 18u15:

Met Home Street Home geven Betonne Jeugd vzw en regisseur Sinan Tabanli een inkijk in het leven van jongeren in dak- en thuisloosheid. Door de ogen van een sociaal werker volgt de film vier verhalen, vier perspectieven, die met elkaar verweven zijn. De film brengt het relaas van een maatschappij die er niet in slaagt om jongeren in kwetsbare situaties een kwaliteitsvolle thuis te geven.
Regie: Sinan Tabanli  | Duur: 90 min | Land: België | Jaar: 2023Er zijn twee screenings, om 18u15 en 20u15.  Er zijn enkel nog tickets te verkrijgen voor de eerste screening.  Wees er op tijd bij!!

 

Check Also

Casting call: Androgyn uitziend persoon (v/m/x) gezocht!

Voor een experimentele korte film/videoinstallatie zijn regisseurs Ron Chiers en Kris De Meester op zoek …