50 Belgische Acteurs rijp voor de galg

Wat kan je beter doen met acteurs dan ze laten acteren? Fotograaf Rudy Lamboray kwam op het idee om 50 Belgische acteurs voor zijn lens te halen en ze een slechterik te laten spelen, een smeerlap, een stuk galgengebroed.  Om de dreiging nog groter te maken en de sfeer van de film noir te benaderen en te beklemtonen fotografeerde hij al die ’koppen’ in zwart-wit. Voor een witte achtergrond.  Het effect mag gezien zijn en kan bekeken worden.  ’Les 50 Salopards’ of ’The Dirty Fifty’ worden alle vijftig tentoongesteld in Flagey tijdens het Brussels Film Festival. Het boek met de foto’s zal ook daar te koop zijn.

JL Couchard ©Rudy Lamboray
Rudy Lamboray

Luikenaar Rudy Lamboray is 39 en woont in Luik. Hij was door een vriend gevraagd om foto’s te nemen op de set van een videoclip van een zanger die ’Marka’ heet. Het was daar dat hij de acteur Jean-Luc Couchard ontmoette, die hij vroeg of hij een foto mocht nemen.  En of hij eventjes Joe Pesci voor hem wou spelen, zoals in ’Goodfellas’. Dat was vlug geklikt.  Het was pas toen Couchard de foto zag, dat het idee volgde.  Want de man was wild enthousiast en al wie rond hem stond, was dat ook.

 

Wim Willaert @Rudy Lamboray

Al wat hij nodig had was een minuut bij daglicht met de acteurs tegen een witte achtergrond. Die witte achtergrond had hij altijd wel mee in zijn rugzak en plakte hij vlug tegen een wand.  Met sommigen duurde het al wat langer. Toen hij afsprak bij Wim Willaert thuis bleef hij daar drie uren hangen.  Wim speelt vaak, maar zijn gezelligheid is echt.

Bij de ’50 Salopards’ waarmee Lamboray uitpakt, zitten onder andere Jérémie Renier, Olivier Gourmet, Filip Peeters, Bouli Lanners, Jeroen Perceval, Benoît Poelvoorde, Jan Decleir, Werner De Smedt, Axel DaeseleireMourade Zeguendi, Johan Heldenbergh en vooral een Matteo Simoni, die we nog nooit zo donker gezien hebben. 25 van de 50 zijn Vlamingen. Vrouwen zijn er niet bij.  Die spelen geen slechteriken.

Matteo Simoni ©Rudy Lamboray
Benoit Poelvoorde ©Rudy Lamboray

Check Also

Josse De Pauw over zijn rol in ‘Zondag de Negenste’!

In ‘Zondag de Negenste’, de debuutfilm van Kat Steppe die we reeds kennen van haar …