Bülent Öztürk : ‘Mijn volgende film draai ik in Antwerpen’

‘Kom maar langs,’ had hij ons gezegd, toen we hem meteen na de Belgische première van zijn film, ‘Houses with Small Windows’, op het Film Fest Gent hadden ontmoet.  Bülent Özturk gaf onmiddellijk zijn adres door en we belandden in Antwerpen aan een huis met grote ramen.  Een etalage eigenlijk, want zijn bureau is min of meer ook een winkel, waar je kelims kunt kopen, authentieke handgeweven tapijten.  Toen we onaangekondigd aan de deur stonden, waren we meer dan welkom. En speciaal voor ons, zorgde hij voor een decor voor het interview.  Hij hing één van de twee grote zeildoeken op die het VAF had laten maken om zijn film op het Filmfestival van Venetië te promoten.

Bülent Öztürk is sinds 1995 in ons land.  Naar eigen zeggen duurde het tot 2004 voor hij een film in de bioscoop zag.  Hij kreeg meteen de smaak te pakken en ging film studeren aan het RITCS.  En daar bleek al vlug dat hij een heel eigen beeldtaal had die bijzonder intrigerend was.

Aanvankelijk gebruikt hij zijn beeldend talent om documentaires te maken.  Maar door een toeval eigenlijk was hij verplicht om zijn recentste verhaal op een andere manier te vertellen.  En dus werd ‘Houses with Small Windows’ een kortfilm.  Een zeer gewaardeerde kortfilm bovendien, want de inmiddels 38-jarige Bülent won er de Prijs voor de Beste Kortfilm mee op het Filmfestival van Venetië.  Goed om meteen ook geselecteerd te zijn als 1 van de 10 kortfilms die mogen meedingen naar de Prijs voor de Beste Kortfilm tijdens de European Film Awards.  Daar mag hij het onder meer opnemen tegen ‘Dood van een Schaduw’ van Tom Van Avermaet.

 

BÜLENT SPREEKT

 

Hieronder het interview met Bülent Öztürk.  U kent onderhand het systeem. Klik op de titels en u ziet en hoort de man spreken.

 

–       De stijl van zijn film :

 

kleuren, camerabewegingen, kadrages, ritme, stiltes,… Alles is zeer goed overdacht.  Bülent neemt tijd om te vertellen wat hij te vertellen heeft.

 

–       Hoe hij zijn acteurs vond :

 

de acteurs met wie hij werkt in ‘Houses with Small Windows’ zijn geen professionelen. Verschillenden onder hen zijn mensen die hij kende, want hij groeide er op.  Opvallend was dat hij heel veel moeite moest doen om vrouwen te vinden die wilden en mochten voor zijn camera plaatsnemen.

 

–       Bülent heeft een vast team

 

En daar maken Hadewych Cocquyt en Pol Vanlaer deel van uit

 

–       Hoe reageerden zijn acteurs op de film?

 

Bioscopen hebben ze er niet in de buurt waar hij opgroeide.  Maar hij is zijn film al aan zijn acteurs gaan tonen.  En aan de mensen uit de streek.  Aan degenen die wilden en konden kijken tenminste.  Wat vonden zij ervan?

 

–       Documentairemaker of filmmaker?

 

Hij maakte voordien enkele documentaires, zoals ‘Zaman Zaman’ en ‘Beklemek’.  ‘Houses with Small Windows’ is zijn eerste speelfilm.  Gaat hij nu verder speelfilms maken?

 

–       Hij was een studentenvluchteling

 

In de persmededelingen van het Vlaams Audiovisueel Fonds staat steevast te lezen dat Bülent Öztürk afkomstig is uit het zuidoosten van Turkije en in 1995 als studentenvluchteling naar België kwam.  Wij vroegen ons af wat we dan precies moeten verstaan onder de term ‘studentenvluchteling’.  En hoe is hij uiteindelijk film gaan studeren?  Hij vertelt het u zelf.

 

–       Mijn volgende film draai ik in Antwerpen

 

Bülent Öztürk woont intussen al 18 jaar in Antwerpen en hij wil niet langer uitsluitend films in Turks Koerdistan draaien.  Hij wil nu ook films draaien waar hij woont en werkt.

 

Zie ook :

 

‘Houses with Small Windows’ wint in Venetië

Check Also

Julie Zwijgt belgische trailer

Ontdek de Belgische trailer van ‘Julie Zwijgt’!

Het is zo ver: Paradiso Filmed Entertainment & De Wereldvrede stellen met trots de Belgische …