Dubbelslag voor ‘The Broken Circle Breakdown’ in Quebec

QUEBEC/BRUSSEL, 29 september 2013. ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix van Groeningen won vannacht zowel de Grote Prijs van de Jury als de Prijs van het Publiek op het derde Québec City Film Festival in Canada (19-29 september). Van Groeningen, die naar aanleiding van de Britse release van de film op promotour was in o.a. Londen, bedankte het publiek in Québec via een korte boodschap. 

Van Groeningens intense drama met Veerle Baetens en Johan Heldenbergh wist niet alleen het publiek in Québec te verleiden om de film de Publieksprijs toe te kennen, maar kon ook op de appreciatie van de jury rekenen dankzij de Grote Prijs van de Jury. Eerder deze zomer won ‘The Broken Circle Breakdown’ ook al een van de Publieksprijzen op het Fantasia Film Festival in het naburige Montréal.

Straks is de prijzenkast te klein

De awards in Canada breien een vervolg aan de verder aangroeiende rij internationale onderscheidingen die ‘The Broken Circle Breakdown’ al kon verzilveren. Zo keerde de film eerder dit jaar terug uit Berlijn met de Panorama Publieksprijs en het Europa Cinemas Label en wist hij tijdens het Tribeca Film Festival de prijs voor Beste Actrice en Beste Scenario in de wacht te slepen. Hij won eveneens de publieksprijs op o.a. CPH PIX in Kopenhagen, terwijl Felix van Groeningen door het Amerikaanse entertainmentblad Variety tot Euro Director to Watch werd uitgeroepen.

Stem mee voor de Europese Publieksprijs

Verder is ‘The Broken Circle Breakdown’ ook een van de drie finalisten voor de LUX Prijs van het Europees Parlement en dingt hij dit jaar mee naar de European Film Awards en diens People’s Choice Award waarbij het Europese filmpubliek nog steeds kan stemmen voor de film. Stemmen kan nog tot het einde van de maand oktober.

Als klap op de vuurpijl raakte de voorbije week bekend dat ‘The Broken Circle Breakdown’ dit jaar de Belgische inzending is voor de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film.

Al 150.000. toeschouwers in Frankrijk

‘The Broken Circle Breakdown’ werd ondertussen ook wereldwijd verkocht. Het bluegrass-getinte drama kwam eind augustus uit in de Franse bioscopen onder de titel ‘Alabama Monroe’ en benadert daar na een sterke start de kaap van 150.000 bezoekers. Vorige week werd de film onder meer ook in het Verenigd Koninkrijk in roulatie gebracht, terwijl de Amerikaanse release gepland staat voor begin november.

Nog Belgen in Quebec

Het Québec City Film Festival koos voor zijn derde editie dit jaar voor een uitgebreide selectie Vlaamse films. Naast ‘The Broken Circle Breakdown’ kreeg ook van Groeningens ‘De helaasheid der dingen’ een plaatsje in de sectie Rétro, terwijl ‘Kid’ van Fien Troch en de animatiefilm ‘Pinocchio’, een coproductie met Vlaanderen via Walking The Dog, geprogrammeerd werden in het Prestige-programma. Ook de korte films ‘Mont Blanc’ van Gilles Coulier, Bülent Öztürks ‘Houses With Small Windows’ en ‘Wolfsmelk’ van Hans Vercauter waren te zien in Québec.

‘The Broken Circle Breakdown’ werd geschreven door Felix van Groeningen en Carl Joos, gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk van Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels. Ruben Impens stond achter de camera terwijl Nico Leunen de montage voor zijn rekening nam. De bluegrass soundtrack van de film is van de hand van The Broken Circle Breakdown Band o.l.v. Bjorn Eriksson.

Dirk Impens van het Gentse productiehuis Menuet produceerde de film en kon daarbij rekenen op steun van het VAF

Zie ook :

Alles over ‘The Broken Circle Breakdown’

Hans Vercauter over ‘Wolfsmelk’

Fien Troch over ‘Kid’

Gilles Coulier over ‘Mont Blanc’

Check Also

Inhuldiging muurschildering en nieuwe Chantal Akermandreef!

Chantal Akerman in de kijker: De Stad Brussel wijdt een fresco en een steegje in …