45ste editie van Film Fest Gent kan uitpakken met sterk programma

GENT, 20 september 2018. ’s Lands grootste en belangrijkste filmfestival stelde deze morgen officieel het programma voor van de 45ste editie. Ronkende en boeiende internationale titels, maar ook Belgische producties waar in ons land met hoge verwachting naar wordt uitgekeken.  En dan hebben we het niet alleen over de twee kleppers met wereldfaam die het festival openen (‘Girl’ van Lukas Dhont) en sluiten (‘Beautiful Boy’ van Felix van Groeningen). Hoewel, hoe vaak zal het Gentse festival het nog meemaken om te kunnen openen en sluiten met films van pure wereldklasse die door Gentse regisseurs geregisseerd zijn? En er komen nog Belgische toppers. Of Matthias Schoenaerts erbij zal zijn, maar Thomas Vinterberg, de regisseur met wie hij in België ‘Kursk’ maakte komt zeker en ook zijn goeie maat Jacques Audiard, met wie Schoenaerts ‘De rouille et d’os’ maakte komt naar Gent (voor de voorstelling van ‘The Sisters Brothers’). Audiard brengt dan weer de geweldige John C. Reilly mee. Er zijn ook twee films te zien waarin Veerle Baetens geen Vlaams spreekt, maar wel Frans en Engels.  Naar goeie gewoonte staat er één bepaald in de kijker en dit jaar is dat Hongarije. Van 9 tot 19 oktober kunnen film- en muziekliefhebbers terecht in Gent voor een boeiend programma gevuld met langspeelfilms, documentaires, series en kortfilms. Ze worden omkaderd door concerten, discussiepanels, talks en thematische parcours.

 

“Met zoveel krachtig en actueel werk van gevestigde waarden en eigenwijs geluid van opkomend talent, valt er tijdens de tiendaagse Gentse marathon voor elk type kijker en smaak iets te beleven,” zegt artistiek directeur Patrick Duynslaegher.

INTERNATIONALE COMPETITIE.

Een scherpe selectie van het beste wat de internationale cinema te bieden heeft, met een mix van aanstormend talent en meer gevestigde auteurs. Een internationale jury reikt twee prijzen uit: die voor Beste Film en voor de Beste Score, Soundtrack of Sounddesign. De films die meedingen naar deze awards zijn; ‘3 Days in Quiberon’ van Emily Atef, ‘Ash is Purest White’ van Jia Zhangke, ‘Cold War’ van Pawel Pawlikowski, ‘Fatwa’ van Mahmoud Ben Mahmoud, ‘The Favourite’ van Yorgos Lanthimos, ‘Genezis’ van Árpád Bogdán, ‘High Life’ van Claire Denis, ‘I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians’ van Radu Jude, ‘The Kindergarten Teacher’ van Sara Colangelo, ‘Utøya 22. juli’ van Erik Poppe, ‘Vision’ van Naomi Kawase, ‘The Wild Pear Tree’ van Nuri Bilge Ceylan en ‘Wildlife’ van Paul Dano.

INTERNATIONALE JURY.

De Grand Prix voor Beste Film, de Georges Delerue Award voor Beste Soundtrack en de Beste Europese kortfilm worden uitgereikt door een internationale jury onder leiding van kunstschilder Michaël Borremans. Daarnaast bestaat de jury uit de Belgische muzikanten Stephen & David Dewaele (Soulwax), de Franse actrice Mireille Perrier (‘Toto le Heros’) en de volgende regisseurs: de Britse Hope Dickson Leach (‘The Levelling’), de Zwitsers-Amerikaan Alexandre O. Philippe (‘78/52’), Portugees João Pedro Rodrigues (‘O Ornitólogo’) en Duits-Argentijnse Nele Wohlatz (‘El futuro perfecto’).

(INTER)NATIONALE GASTEN.

Naar goede gewoonte siert filmtalent de rode loper op het festival. Lukas Dhont, regisseur van het terecht veelbekroonde ‘Girl’, opent het festival op 9 oktober en zal vergezeld worden door Angelo Tijssens, Victor Polster en Arieh Worthalter. Aansluitend op de thematiek van de film schaart Film Fest Gent zich tijdens deze editie achter Transgender infopunt.

Veerle Baetens zal op 11 oktober tweemaal te zien zijn op het grote scherm en de rode loper (‘A Bluebird in my Heart’ en ‘Duelles’). Tom Lenaerts, Tom Dewispelaere, Natali Broods en Tom Van Dyck (‘Over Water’) vullen het rijtje aan die avond. Matteo Simoni en regisseur Robin Pront zullen Tom Van Dyck voor een tweede maal vergezellen op 12 okober voor ‘De Bende van Jan de Lichte’. ‘Kursk’-regisseur en Deen Thomas Vinterberg en misschien ook Matthias Schoenaerts zullen die avond ook de revue passeren. Op 18 oktober komen Kenneth Mercken en Koen De Graeve ‘Coureur’ voorstellen en de Franse regisseur Jacques Audiard presenteert samen met Amerikaans acteur John C. Reilly ‘The Sisters Brothers’. Op 19 oktober sluit de 45e editie feestelijk af met het geweldige ‘Beautiful Boy’ in het bijzijn van regisseur Felix van Groeningen.

ANDERE BELGISCHE WERELDPREMIERES

En er zijn niet alleen Matthias, Matteo en andere Veerle’s.  Ook ‘Harry Gruyaert’ is nu een film, naast de wereldberoemde fotograaf die hij al was.  Gerrit Messiaen besteedde een docu aan zijn werk. Of bewegende beelden over een man die momenten uit de realiteit ving om er ons anders tegenaan te laten kijken. De Belgische Magnumfotograaf komt zelf naar het festival om de wereldpremière bij te wonen.  En dan is er ook ‘Fatwa’, de Franstalige Belgische film van Mahmoud Ben Mahmoud waarin een vader zijn zoon gaat begraven in Tunesië om daar te ontdekken dat hij in verdachte omstandigheden gestorven is.

foto’s van de beroemde ‘Magnum’-fotograaf zullen we te zien krijgen in ‘Harry Gruyaert’

‘Etangs noirs’ is een film van  Pieter Dumoulin & Timeau De Keyser (Accattone films) waarin Jimi, een jongen uit de Brusselse Modelwijk probeert een fout geleverd postpakket te bezorgen aan een vrouw uit de buurt. Wanneer het pakket niet op zijn bestemming geraakt, start Jimi een obsessieve zoektocht. Ook deze film beleeft zijn wereldpremière in Gent. En naar goeie gewoonte pakt Gent ook uit met een sterk kortfilmprogramma, waarin zoals ieder jaar heel veel sterke kortfilms te zien.  Ook van Cinemaximiliaan krijgt een eigen etalage. Daarover meteen meer. Cinemaximiliaan brengt films en debatten naar asielcentra, privéwoningen en bioscopen, als een persoonlijke brug tussen nieuwkomers en lokale bevolking. Vorig jaar schaarde Film Fest Gent zich in het kader van openingsfilm ‘Insyriated’ zich achter Cinemaximiliaan met een benefiet en de mogelijkheid voor het publiek om te doneren bij aankoop van een filmticket. Drie films werden gemaakt in een workshop met Béla Tarr. De Vlaamse filmmaker Hans Van Nuffel (‘Adem’) was de mentor voor de film ‘Undocumented Love’.

FOCUS OP HONGAARSE CINEMA.

De Hongaarse cinema wordt al decennialang gekenmerkt door intellectuele wereldwijsheid en een stilistische onverschrokkenheid. De wisselwerking tussen de eigentijdse politieke geschiedenis en Hongaarse cinema maakt het voor Film Fest Gent een evidente keuze om de focus op deze cinematografische traditie te leggen. Het werk van Miklós Jancsó is daar een schoolvoorbeeld van. Maar ook over de geselecteerde zes recente films in dit programma van hedendaagse Hongaarse cinema hangt de schaduw van de geschiedenis.

18e WORLD SOUNDTRACK AWARDS & CARTER BURWELL LIVE IN CONCERT.

Na de jaarlijkse uitreiking van de prestigieuze filmmuziekprijzen op 17 oktober in Capitole Gent, brengt Brussels Philharmonic o.l.v. Dirk Brossé het werk van Carter Burwell, de huiscomponist van de Coen Brothers maar ook van de films ‘Carol’ en ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’. Burwell zal die avond ook een nummer dirigeren. Nooit eerder werd de originele muziek van de componist live uitgevoerd. De Discovery winnaar van 2017 voor ‘Moonlight’, componist Nicholas Britell zal die avond ook optreden, in opmerkelijke aanwezigheid van de Amerikaanse regisseur Barry Jenkins zelf.

FILM FEST VOORUIT.

Dit jaar is Vooruit nog meer dan anders dé ontmoetingsplek voor alle overige muziekevenementen tijdens Film Fest Gent met de lancering van VIDEODROOM op 10 oktober. Het publiek zal samen met de artiesten een intersectioneel universum ontdekken waar muziek, film en visuals elkaar ontmoeten. Artiesten zoals Thurston Moore, Hauschka & Dustin O’Halloran, KillbourneAïsha Devi, Gaika en Lena Willikens & Sarah Szczesny zullen je unieke crossoverproducties aanbieden.

EDUCATIE, TALKS & INDUSTRY.

Jonge filmliefhebbers kunnen hun nieuwsgierige natuur weer laten botvieren tijdens de interactieve workshop Watch That Sound en klassen uit het lager en secundair onderwijs kunnen genieten van films met extra educatieve insteek tijdens de schoolvoorstellingen.

Ook dit jaar gaan de Talkies, Film Fest Gents’ eigen talkshow door in de bibliotheek De Krook. Je kan er iedere dag terecht om er een interessant gesprek met een maker of acteur van een festivalfilm bij te wonen, geleid door artistiek directeur Patrick Duynslaegher of Roel Van Bambost.

Voor het filmberoep zijn er verschillende events tijdens het festival: op de Serial Day worden de twee Vlaamse series op het programma besproken met de bedenkers en regisseurs van ‘De Bende van Jan de Lichte’ en ‘Over Water’. Op 18 oktober is er een Directors Roundtable met Felix van Groeningen, Jakob Verbruggen, Michaël R. Roskam en Tim Mielants die hun ervaringen als regisseurs in het binnen- en buitenland met ons zullen delen. In Vooruit en het Kask gaan het Film Music & Sound Seminar, de WSAwards Industry Day en Masterclass Sound Mixing & Editing door op 16, 17 en 18 oktober met bekende internationale componisten en sound designers.

Voor het volledige programma kijk op www.filmfestival.be

Check Also

Cathalina Geeraerts wint prijs voor Beste Acteerprestatie in Venetië!

Cathalina Geeraerts, de 17-jarige actrice die in ‘Holly’ van Fien Troch de hoofdrol speelt, heeft de …