‘Het Vonnis’ van Jan Verheyen nu ook naar het befaamde festival van Chicago

Ook ‘Perfect Drug’ van Toon Aerts en ‘Borgman’ met Jan Bijvoet draaien in Chicago

CHICAGO/BRUSSEL, 18 september 2013. ‘Het vonnis’, de nieuwe speelfilm van Jan Verheyen, is uitgenodigd voor het Chicago International Film Festival. De film, die begin deze maand nog Beste Regie won in Montréal, wordt er in Officiële Competitie vertoond. Ook Toon Aerts‘ korte film ‘Perfect Drug’ en het met Vlaanderen gecoproduceerde ‘Borgman’ zullen er te zien zijn. Het Chicago International Film Festival loopt dit jaar van 10 tot 24 oktober.

‘Het vonnis’ ging eind augustus in wereldpremière tijdens het Montréal World Film Festival en werd er meteen goed onthaald door pers en publiek. Het Amerikaanse entertainmentvakblad Variety had het over een ‘accomplished drama’, terwijl het Britse filmvakblad Screen International ‘Het vonnis’ omschreef als ‘moody and atmospheric, favouring an edgy colour palette’. De film, de 12de op het conto van Verheyen, keerde toen huiswaarts met de prijs voor Beste Regie. Met de selectie voor het Chicago International Film Festival begin oktober schiet de internationale carrière van het rechtbankdrama verder uit de startblokken. Als het zo verdergaat, dan dreigt Jan Verheyen, die zich altijd smalend uitliet over het festivalcircuit, nog een festivallieveling te worden.

 

Het verhaal van ‘Het vonnis’ spitst zich toe op Luc Segers die zijn vrouw verliest na een brutale confrontatie met een crimineel. Wanneer de moordenaar op vrije voeten komt door een procedurefout slaan de stoppen door bij Segers. Hij neemt het recht in eigen handen, vastberaden om zich te meten met de rechtsstaat die hem in de steek liet. Naast Koen De Bouw als Luc Segers zijn ook rollen weggelegd voor onder andere Veerle Baetens (‘The Broken Circle Breakdown’, ‘Code 37’), Johan Leysen (‘The Spiral’, ‘Jeune et Jolie’) en Jappe Claes (‘Dossier K.’, ‘Daens’).

 

Naast ‘Het vonnis’ is dit jaar ook de korte film ‘Perfect Drug’ van Toon Aerts geselecteerd voor Chicago, net zoals Alex van Warmerdams ‘Borgman’, een coproductie met Vlaanderen die in de After Dark Competitie opgenomen werd. Het Brusselse productiehuis Epidemic van Eurydice Gysel en Koen Mortier trad voor beide films op als (co-)producent. Op het programma staat verder ook nog het Wikileaks-drama ‘The Fifth Estate’ dat Hilde De Laere coproduceerde voor FBO. Een Vlaamse toets is tot slot ook terug te vinden in de Nederlandse korte animatiefilm ‘Chopper’, gerealiseerd door de Vlaamse regisseurs Frederik Palmaers en Lars Damoiseaux, en Marcel’, ‘King of Tervuren’ van de Amerikaanse animator Tom Schroeder met Ann Berckmoes als verteller.

 

Het Chicago International Film Festival is één van de langstlopende competitieve festivals in Noord-Amerika en reikt jaarlijks de Gouden en Zilveren Hugo Awards uit. Het festival is dit jaar toe aan zijn 49ste editie en programmeert telkens meer dan 100 films in verschillende secties, waarbij vooral jong talent in de kijker loopt. Zo waren enkele jaren geleden al o.a. ‘Swooni’ van Kaat Beels en Michaël R. Roskams ‘Rundskop’ te zien in Chicago.

 

‘Het vonnis’ is een productie van Peter Bouckaert voor Eyeworks (‘Marina’, ‘Tot altijd’) naar een scenario geschreven door Jan Verheyen. De fotografie was in handen van Frank Van den Eeden, Philippe Ravoet stond in voor de montage. Steve Willaert componeerde de soundtrack bij het verhaal. ‘Het vonnis’ komt op 9 oktober in de Belgische zalen, verdeeld door KFD. Zowel ‘Het vonnis’, ‘Perfect Drug’ als ‘Borgman’ konden rekenen op steun van het VAF.

 

Zie ook :

 

–       Jan Verheyen over ‘Het Vonnis’

–       De trailer van ‘Het Vonnis’

–       Jan Verheyen wint in Montréal

–       Peter Bouckaert over waarom ‘Het Vonnis’ niet in Oostende te zien was

–       Alex van Warmerdam over ‘Borgman’

–       Jeroen Perceval over ‘Borgman’

–       De trailer van ‘Borgman’

–       Toon Aerts over ‘Perfect Drug’

–       ‘The Fifth Estate’ opent het 40ste Filmfestival van Gent

Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …