’38 Témoins’ : nu uit op dvd

In ’38 Témoins’ ontdekt Louise (Sophie Quinton) dat terwijl ze op zakenreis in China was, er in haar straat een misdaad is gepleegd. Er zijn geen getuigen. Blijkbaar sliep iedereen. Pierre, Louise’s partner (Yvan Attal) was aan het werk. Blijkbaar.  Hij was op zee. Zo lijkt het.  De politie start het onderzoek, maar ook de pers roert zich. Beetje bij beetje komt Louise erachter dat 38 mensen iets gehoord of gezien hebben.  En haar man zou wel eens één van hen kunnen zijn…

’38 Témoins’ gaat over de gevolgen van een brute moord in Le Havre. Politieonderzoek wijst uit dat maar liefst 38 mensen getuige zijn geweest. Belvaux baseert zijn scenario op de roman ‘Est-ce ainsi que les femmes meurent?’ van Didier Decoin en regisseert een sterke cast met onder meer Yvan Attal, Sophie Quinton, Nicole Garcia en Natacha Régnier.  De roman van Decoin was op zijn beurt gebaseerd op de zaak Kitty Genovese, waarbij in 1964 een vrouw werd aangerand, neergestoken en vermoord in een drukke straat in Queens, New York. Maar zoals gezegd, Belvaux verplaatst de feiten hier naar Le Havre.

Een diepgravende psychologische studie en een beklemmend moordmysterie ineen. Belvaux laat scherp zien wat angst en schaamte doen met een mens.

In Nederland mocht ’38 Témoins’ begin dit jaar het gerenommeerde Filmfestival van Rotterdam openen. Rutger Wolfson, directeur van het International Film Festival Rotterdam over ’38 Témoins’ : “Deze film is niet alleen knap geschreven, gefilmd en beklemmend, maar weet te ontroeren en zet aan tot nadenken. Lucas Belvaux laat scherp zien wat emoties als angst en schaamte kunnen veroorzaken. Net als in zijn sterke Grenoble-trilogie uit 2002 en zijn ontvoeringsdrama ‘Rapt’ uit 2009, weet Belvaux ook in ’38 Témoins’ opnieuw de complexiteit van het leven in prachtige filmkunst te vangen.”

Lucas Belvaux (1961, België) is al meer dan dertig jaar actief als film-, televisie- en theateracteur. Hij speelde onder meer in Claude Chabrols ‘Madame Bovary’ en diverse eigen films. Voordat hij begon aan zijn ambitieuze Grenoble-speelfilmtrilogie, regisseerde hij twee films. ’38 Témoins’ is zijn zevende film.  Op de dvd staat een interview met de regisseur.

Setfotograaf op de set van Lucas Belvaux was Kris Dewitte, de filmfotograaf uit Veurne die al jaren in Gent woont. Op de foto hier ziet u Sophie Quinton, die eerder te zien was in ‘Miss Montigny’ van Miel Van Hoogenbemt.  Ook in zijn vorige film, Fils Unique’, speelde ze een niet onbelangrijke rol.

Klik hier voor de trailer van de film

Check Also

Mathias Sercu deelt trailer en poster van J’aime la vie!

Mathias Sercu stelt zijn debuutfilm als regisseur voor, met in de hoofdrollen Janne Desmet, Jurgen …