Patrice Toye : een interview

Patrice Toye heeft voor haar derde langspeelfilm enkele uitstekende actrices gevonden.  Line Pillet en Charlotte De Bruyne zijn namen die intussen in tal van media zijn opgevoerd.  Cinevox liet hen eerder aan het woord. Uiteraard kunt u die gesprekken herbekijken.  Maar dit keer laten we vooral de regisseuse zelf aan het woord.  We stelden haar een heel pak vragen en we kregen evenveel boeiende antwoorden terug.  Kijk zelf maar. Dat kan, door op de vragen te klikken.  Maar eerst nog even het verhaal.

‘Little Black Spiders’ speelt zich af in de jaren ’70.  Een tijd waarin Vlaanderen nog volop aan het afrekenen was met de bekrompenheid en de enggeestigheid die het geloof met zich meebracht. Het meisje dat centraal staat in het verhaal van ‘Little Black Spiders’ is een tiener die zwanger is.  Ze is opgegroeid in een weeshuis en wordt naar een andere instelling gebracht : De zolder van een ziekenhuis waar meisjes zoals zij kunnen verblijven tot ze hun baby ter wereld brengen.  Wat er dan precies met die baby gebeurt, daar zijn ze niet zo goed van op de hoogte.  De meisjes zijn jong, naïef en zien soms nog niet goed de ernst van de zaak in.  Eigenlijk is het voor sommigen onder hen best een aangename ervaring.  Ze hebben een beetje het gevoel van samenop kamp te zijn.  Maar dat is het natuurlijk niet.  De ervaring is met niets te vergelijken.  Het is alsof ze buiten de realiteit staan, in een bubbel vertoeven waar de rest van de wereld geen contact mee heeft.

Waarom moeten we de film volgens u zien?

Hoe waren die jonge meisjes om mee te werken?  En hoe hebt u hen ontdekt?

U zei ooit dat u zich plechtig voornam om tot het einde van uw dagen films te maken met Frank Vercruyssen en Sara De Roo.  Wij hebben hen niet gezien.  Zitten ze ergens in de kast?

Uw vorige film ‘Niemand’ bereikte jammer genoeg en naar onze mening geheel onterecht slechts een klein publiek.  Hoopt u op een breder publiek voor ‘Little Black Spiders’?

Hoopt u echt op de massa?

Trots op uw film?

‘Little Black Spiders’ heeft een heel eigen toon, een eigen sfeer.  Is die toon er om ervoor te zorgen dat de film niet zo zwaar aanvoelt, ondanks het thema?

Wat Air deed voor ‘The Virgin Suicides’, deed ook John Parish voor uw film.  U hebt een verleden met de man, niet?

Niet alleen de acteurs en de muziek spelen een rol bij de sfeer.  Ook de beelden.  Kunt u daar iets meer over vertellen?

Die onwezenlijke sfeer zou er nooit geweest zijn had u niet de juiste locaties gevonden.  Waar hebt u eigenlijk gedraaid?

De film speelt zich af in de jaren ’70, maar heeft ook een vrij tijdloze look. Bewust?

Een film over zwangerschap.  Hebben uw eigen ervaringen daarbij geholpen?

Niet alleen komt uw film uit, er is ook een dvd-box met uw twee vorige films. Blij met die box?

 

Zie ook :

gesprek met Line Pillet

gesprek met Charlotte De Bruyne

trailer Little Black Spiders

trailer Rosie

trailer Niemand

 

 

 

Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …