Flashback 2018, flashforward 2019 #6: Eva Cools

Twee weken lang nemen we de tijd om stil te staan bij de jaarovergang, en dat doen we in goed gezelschap. Elke dag blikt een regisseur waar we in 2019 nog veel van zullen horen voor- en achteruit. Opent het laatste weekend van 2018: Eva Cools, die binnenkort haar bijzondere debuutfilm ‘Cleo’ voorstelt.

Wat was het meest onvergetelijke moment van 2018?

In 2018 heb ik mijn debuutfilm ‘Cleo’ gerealiseerd. Het mooiste moment vond ik de filmopname van het 2de pianoconcert van Rachmaninov, een scène die we dankzij de hulp van 214 crowdfunders tot leven hebben kunnen wekken. Kippenvel!

Naar wie heb je het afgelopen jaar opgekeken?

Ik heb het geluk gehad om met Yolande Moreau te mogen werken, de fantastische Belgische actrice uit o.a. ‘Le Fabuleux destin d’Amélie Poulain’ en ‘Séraphine’. Ze is ook regisseuse van ‘Quand la mer monte…’. Ik bewonder Yolande omdat ze een grote actrice is, met een groot hart en de bescheidenheid zelve, een droom voor een debuterende regisseur dus.

In hoeverre was het een goed jaar voor de Belgische film?

Ik denk dat het een goed jaar was voor de Belgische en voornamelijk de Vlaamse film. Het buitenland houdt ons echt in de gaten, dankzij filmparels als ‘Girl’. Het VAF geeft kansen aan jong talent, en als dit talent dan bejubeld wordt door festivals én publiek door een uitzonderlijke prestatie neer te zetten, bevestigt dat de investeringen van het VAF. Ik hoop dat ze deze koers blijven verderzetten.

Is er iemand uit de branche die we speciaal in de gaten moeten houden?

Actrice Anna Franziska Jäger. Ook van Anke Blondé met haar debuutfilm ‘The Best of Dorien B’ en Frederike Migom met haar jeugdfilmdebuut ‘Binti’ verwacht ik dat ze volgend jaar zullen doorbreken.

Wat was de beste Belgische film van het jaar?

‘Girl’ van Lukas Dhont.

Wat zijn verder jouw (film-)plannen voor 2019?

Ik hoop in 2019 een mooi festivalparcours af te leggen met mijn film ‘Cleo’.  Als scenarist ga ik samen met schrijver Ivo Victoria het langspeelfilmscenario schrijven van ‘Billie & Seb’, naar het gelijknamige boek van Ivo. Daarnaast begin ik te researchen voor mijn tweede film. Verdere doelen: proberen om eens niet over mijn film te spreken tegen mijn vriend en mijn beste vrienden, de overdosis lonkt!

Wat is je kerstwens?

Minder kalkoenen en meer tofu voor iedereen!

Anderen die de vragen beantwoordden:
#1: Michael Van Ostade

#2: Stijn Coninx

#3 Patrice Toye

#4 Sven Huybrechts

#5 Bruno Vanden Broucke

Check Also

‘Back To Black’ en Hooverphonic in de Roma!

In juli is het exact 13 jaar geleden dat we afscheid namen van één van …