Foto's: Tijmen Govaerts © Daan Duez / Ina Geerts @ Bureau Fauve / Line Pillet @ Vinck & Partners.

Patrice Toye start opnames van haar vierde langspeler ‘Muidhond’

BRUSSEL, 19 JULI 2018. Vandaag zijn de opnames gestart van ‘Muidhond’ de vierde langspeelfilm van Patrice Toye, gebaseerd op het gelijknamig boek van Inge Schilperoord. De hoofdrol wordt gespeeld door opkomend talent Tijmen Govaerts (‘Girl, ‘Wij’), daarnaast zijn er ook rollen voor o.a. Ina Geerts (‘De behandeling’) en Line Pillet (‘Little Black Spiders’, ‘Paradise Trips’). De opnames zullen doorgaan in zowel België als Nederland.

‘Muidhond’ is de vierde langspeelfilm van Patrice Toye na ‘Rosie’, ‘(N)iemand’, en ‘Little Black Spiders‘. Voor Toye is het de eerste keer dat ze een roman verfilmt. “Ik las het boek in één keer uit en sindsdien heeft het me bedwelmd en niet meer losgelaten.”Schrijfster Inge Schilperoord was meteen enthousiast toen ze vernam dat Patrice Toye geïnteresseerd was in de verfilming van haar boek: “Ik bewonder haar films enorm. Vanwege de ingetogen en toch onderhuids dreigende sfeer, de rol van de stilte, de prachtige personages.”

‘Muidhond’ brengt het verhaal van Jonathan, een introverte, zachtaardige jonge man. Hij keert terug uit de gevangenis naar zijn dorp aan de kust, waar hij samenleeft met zijn moeder. Over de reden van zijn afwezigheid wordt niet gepraat. In de woning naast hen hebben een moeder en haar dochtertje van 10 jaar hun intrek genomen. Als Jonathan van een uitstap naar de duinmeertjes terugkeert met een gekwetste muidhond – een vis uit de karperfamilie – komt het meisje op bezoek om de vis te bewonderen. Ze zoeken steeds vaker elkaars gezelschap op en er ontstaat een hechte vriendschap tussen beiden. Maar Jonathan worstelt met zijn eigen begeerte die hij koste wat het kost wil onderdrukken. Hij raakt uit zijn evenwicht. Op zijn werk wordt hij ontslagen en de vis gaat zienderogen achteruit. Daarbovenop moeten ze binnenkort verhuizen en zal hij afscheid moeten nemen van het meisje.

 

“Met de film wil ik een humaan, integer portret schetsen van Jonathan. Het gaat over de strijd van goed en kwaad in elk van ons. Over hoe we alleen zijn met onze diepste gedachten. Over hoe wankel ons evenwicht is. In bredere zin gaat het ook over het zoeken, heruitvinden of verdringen van je identiteit. Die existentiële zoektocht is een wederkerend thema in al mijn werk en blijft me fascineren.” zegt Patrice Toye

Sinds het boek ‘Muidhond’ in april 2015 is verschenen, zijn er al ruim 25.000 exemplaren van verkocht en werd het door de literaire pers juichend ontvangen. Het won o.a. de Bronzen Uil 2015, stond op de shortlist van de ECI Literatuurprijs 2015, de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2016 en de shortlist Fintro Literatuurprijs 2016. De vertaalrechten werden verkocht aan Engeland, Italië, Noorwegen, Spanje, Turkije en Frankrijk.

‘Muidhond’ is een productie van Antonino Lombardo voor Prime Time, in coproductie met Versus Productions en KeyFilm. De film kon rekenen op de steun van het VAF, Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles en werd mede mogelijk gemaakt door de Belgische Tax Shelter voor Filmfinanciering (Belga Films Fund) en het Netherlands Film Production Incentive. Distributeur Imagine zal ‘Muidhond’ in 2019 in de Benelux uitbrengen.

Zie ook : 

Patrice Toye over ‘Little Black Spiders’

Patrice Toye (©Cinevox)

Check Also

Op de set van Exen!

Vanaf vandaag kan je kijken naar Exen, wij brachten een bezoek op de set van …