10de internationale prijs voor ‘Waiting for August’, ook te zien op Film Fest Gent

De documentaire ‘Waiting for August’ van de Antwerps-Roemeense regisseuse Teodora Ana Mihai sleepte opnieuw twee prijzen in de wacht en is hiermee aan zijn 10de internationale bekroning toe. De documentaire werd op het Hot Springs Internationaal Documentairefestival in de VS bekroond als ‘Beste Internationale Speelfilm’. Daarnaast won de docu ook de ‘SBS Award voor Beste Internationale Documentaire’ op het Antenna Documentairefestival in Australië. ‘Waiting for August’ gaat donderdag 23 oktober in Belgische première op het Film Fest Gent in aanwezigheid van de maakster.

Het debuut van Teodora Ana Mihai oogstte al heel wat internationale lof. Zo viel de film in de prijzen op de prestigieuze festivals van Hot Docs en Karlovy Vary en was er een eervolle vermelding op Visions du Réel. Op het palmares prijken daarnaast ook awards op het Dokufest Kosovo, het Internationaal Filmfestival van Boedapest, het Bergen Internationaal Filmfestival in Noorwegen, het Astra Film Festival in Roemenië, het Valdivia Film Festival in Chili en het Reykjavik International Film Festival.

‘Waiting for August’ volgt de 15-jarige Georgiana Halmac, die samen met haar zes jongere broers en zussen in een sociale woningblok aan de rand van de Roemeense stad Bacau woont. Terwijl hun moeder voor enkele maanden de kost verdient in Italië, wordt de tiener gebombardeerd tot gezinshoofd. De verantwoordelijkheid voor haar broers en zussen maken een abrupt einde aan Georgiana’s puberteit. Met unieke scènes uit het dagelijkse leven van de 7 kinderen toont Teodora Ana Mihai hoe fragiel het evenwicht in het gezin bij momenten is, ondanks de verbeeldingskracht en vindingrijkheid waarmee de kinderen hun nieuwe situatie vormgeven.

De documentaire geeft een inkijk in de ‘Home Alone Generation’, een nieuwe generatie kinderen die achterblijven in Roemenië, terwijl hun ouders gaan werken in het buitenland.

 

De Vlaamse bioscooprelease van ‘Waiting for August’ is voorzien voor begin november, in samenwerking met het Flanders Doc initiatief ‘DocPoppies’. De docu werd ondertussen ook uitgebracht in verschillende zalen in New York en Los Angeles.

‘Waiting for August’ werd geproduceerd door Clin d’oeil films, het productiehuis van Hanne Phlypo en Antoine Vermeesch (‘Houses With Small Windows’, ‘The Art of Becoming’, ‘Fanaticos’) in een coproductie met A Private View.

Check Also

51ste editie van Film Fest Gent (9 t/m 20 oktober) kent haar eerste titels!

De 51ste editie (9 t/m 20 oktober) van Film Fest Gent kent haar eerste titels. …