100.000. bezoekers voor ‘The Broken Circle Breakdown’

Dan denkt een mens al eens ‘ik ga eens op mijn gemak een filmpje meepikken’.  Word je compleet verrast en bestormd door een gezelschap dat iets te vieren heeft.  Het overkwam Jenne Van Opstal uit Brecht toen zij op 23 oktober in Kinepolis Antwerpen naar ‘The Broken Circle Breakdown’ ging kijken.  Bleek dat de verraste bezoeker liefst de 100.000.ste was die in de bioscoop naar de film van Felix Van Groeningen ging kijken.

Ze was natuurlijk symbolisch uitgekozen als 100.000.ste, want je kunt nooit checken in welke bioscoop wie precies wanneer de meet overschrijdt.  En aangezien Felix Van Groeningen in Antwerpen woont, moest hij zich niet ver verplaatsen om in Kinepolis Antwerpen de gevierde bezoeker te gaan bedanken voor het in hem gestelde vertrouwen.  Jenne Van Opstal kreeg naast een voorraad filmgoodies ook twee tickets voor een optreden van ‘The Broken Circle Breakdown Band’.

 

Jenne Van Opstal was tijdens een zonnige namiddag de bioscoop ingedoken om van de film te genieten. “Ik ben fan van Veerle Baetens,” aldus de totaal verraste, maar gelukkige winnares, “maar ook de countrymuziek en het thema spraken mij geweldig aan.  Ik had vorige week mijn tickets voor vandaag gereserveerd en ondanks het terrasjesweer wou ik niet langer wachten om de film te zien.”

GRATIS TICKETS

Leuk voor Felix Van Groeningen dat mensen zo staan te popelen om zijn film te zien. ‘The Broken Circle Breakdown’ kon na de opening op het Filmfestival van Gent meteen de critici bekoren, maar het publiek stroomde aanvankelijk in iets minder dichte drommen toe dan al het enthousiasme in de media liet hopen. Tot in het weekend na de release De Standaard uitpakte met een actie waarbij gratis tickets werden weggegeven.  Genoeg om massaal veel volk naar de bioscoop te lokken en de mond-tot-reclame haar werk te laten doen.  Volk brengt volk mee.  En een film waar mensen enthousiast over zijn laat nog meer mensen komen.

 

Net twee weken nadat de film in première ging, hebben nu dus al 100.000. toeschouwers de film in de bioscoop gezien.  Bij ‘De Helaasheid der Dingen’, de vorige film van Felix Van Groeningen, werd met een gelijkaardige actie stunt uitgepakt – toen werden er gratis tickets weggegeven door Humo – en ook toen werd de film een hit.  Nu maar hopen dat de stroom bezoekers die door de actie op gang gebracht is, een zelfde effect zal hebben en dat de massa nog een tijdje zal blijven toestromen.

 

Dat zal ook wel, want eigenlijk begint het feest nog maar pas.  Want vanaf 16 november volgen er ook nog een reeks concerten van The Broken Circle Breakdown Band in tal van culturele centra in Vlaanderen: een unieke concertreeks o.l.v. Bjorn Eriksson en met o.a. Veerle Baetens en Johan Heldenbergh die vanaf 16 november in verschillende culturele centra in Vlaanderen wordt opgevoerd.

 

En met de teller dus op ruim 100.000 bezoekers behoudt het bejubelde melodrama zijn solide nummer 1-positie van de Vlaamse bezoekersaantallen. Opmerkelijk is ook het enorme succes van de soundtrack op iTunes, waar het album ook al enkele dagen op 1 genoteerd staat en daarbij alle internationale artiesten achter zich laat.

(http://www.apple.com/euro/itunes/charts/top10albums.html)

 

100.000 bezoekers betekent eveneens een Gouden Award die aan regisseur Felix van Groeningen werd overhandigd.  De Gouden (100.000 bezoekers), Platina (200.000 bezoekers) en Diamanten Award (400.000 bezoekers) voor Vlaamse filmproducties werd in het leven geroepen door de vzw Les Films du Bord de Mer met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

 

Zie ook : alles over ‘The Broken Circle Breakdown’

 

Check Also

Baloji wint de New Voice Award in Cannes!

Augure, of Omen, van de Belgisch-Congolese filmmaker Baloji, won zojuist de ‘New Voice Prize‘ op …