Vertigo viert de Vlaamse film!

Zondag werden in Antwerpen de Vertigo Awards uitgereikt. Die kleurden volgens het filmmagazine ‘Vlaamser dan ooit’. 

Jaarlijks reikt het filmmagazine Vertigo awards uit, op basis van de stemmen van zijn lezers. Er zijn categorieën voor het voorbije jaar, maar ook voor ‘ooit’. Met 15 Vlaamse nominaties in de 10 categorieën, kon het bijna niet anders dat de prijs voor ‘Beste Ooit’ ging naar ‘De Vlaamse film’ zelf.

Hoofdredacteur Steven Tuffin zette de uitreiking van die ereprijs kracht bij met de woorden:  ‘Het is vanaf dag één de bedoeling geweest dat Vertigo de Vlaamse film zij aan zij zette met de internationale cinema. Door de jaren is dat altijd heel organisch gegaan, maar in 2022 sloeg de slinger – ook heel organisch – door richting Vlaamse film. Hoe kan het ook anders, met zo’n duizelingwekkend divers, maar allemaal op hun manier kwaliteitsvolle titels? Het was ons in ieder geval een eer en een genoegen om zo’n topjaar van dichtbij te mogen beleven.’ 

Kan een afbeelding zijn van 6 mensen, staande mensen en binnen
Dimitri « Vegas » Thivaios, Robin Pront, Charlotte Timmers, Michaël R. Roskam, Jonas Govaerts, Michiel Dhont, Steven Tuffin

Voor het eerst was er ook een Vlaamse actrice genomineerd in de categorie ‘Beste Actrice’, namelijk Charlotte Timmers voor haar vertolking in Zillion. Als Beste Acteur kwamen drie talenten van bij ons in aanmerking: Eden Dambrine voor Close, Aboubakr Bensaihi en Matteo Simoni voor Zillion. In de categorie Beste Regisseur waren de genomineerden Lukas Dhont voor Close, Adil El Arbi & Bilall Fallah voor Rebel en Robin Pront voor Zillion. Bij Beste Vlaamse Film 2022 waren naast CloseRebel en Zillion ook nog De acht bergen en H4ZARD genomineerd.

Ook bij deze prijzen zet de trend van het afgelopen jaar zich verder en is Close de winnaar der winnaars. De film won in de categorieën Beste Acteur, Beste Regisseur en Beste Vlaamse Film van 2022. De prijs voor Beste Vlaamse Film Ooit werd voor de zoveelste keer op rij in ontvangst genomen door Michaël R. Roskam voor Rundskop, gevolgd door The Broken Circle Breakdown en D’Ardennen.

Dit waren alle winnaars en hun follow-ups:

Beste Actrice Ooit

Beste Actrice 2022

Beste Acteur Ooit

Beste Acteur 2022

Beste Regisseur Ooit

Beste Regisseur 2022

Beste Film Ooit

Beste Film 2022

Beste Vlaamse Film Ooit

Beste Vlaamse Film 2022

 

Beste Ooit

Check Also

La-Nuit-Se-Traine

Bande-annonce: « La Nuit se traine » de Michiel Blanchart

Découvrez la bande-annonce de La Nuit se traine, premier long métrage du cinéaste belge Michiel …