VAF ondersteunt Oekraïense films!

Het VAF zet mee zijn schouders onder Europees solidariteitsfonds voor Oekraïense films.

De EFAD, de filmagentschappen en de ministeries van Cultuur van 13 landen, waaronder het Vlaams Audiovisueel Fonds, lanceerden vandaag tijdens de 73e editie van de Berlinale het Europees solidariteitsfonds voor Oekraïense films. Deze unieke solidariteitsactie heeft tot doel Oekraïense filmmakers te helpen en tegelijkertijd coproducties te bevorderen.

Voor deze steunregeling wordt een comité samengesteld met een vertegenwoordiger van elke deelnemend ministerie/fonds en de maatregel wordt beheerd door het CNC. De steun is gericht op de financiering van Oekraïense cinematografische werken in de ontwikkelings- en afwerkingsfase. Er is een budget van één miljoen euro beschikbaar om projecten te steunen die door een jury van vijf onafhankelijke deskundigen worden geselecteerd, via twee oproepen voor projecten die in 2023 van start gaan. De eerste oproep staat vanaf nu open. Aanvragen kunnen tot 17 maart bij het CNC worden ingediend. De resultaten van deze eerste selectieronde worden bekendgemaakt tijdens het festival van Cannes in mei.

« We zijn bijzonder trots dat ESFUF vandaag het licht ziet en onze leden zich hierdoor kunnen vereningen in hun solidariteit met Oekraïne. We zijn het CNC dankbaar dat ze dit project hebben geïnitieerd en ook verder zullen coördineren, ondersteund en gepromoot door onze vereniging. » verklaarde Luis Chaby Vaz, voorzitter van de EFAD.

“Het afgelopen jaar heeft Vlaanderen zijn solidariteit met Oekraïne via opvang van vluchtelingen en steun voor kritische infrastructuur bewezen. Cultuur is ook in tijden van oorlog van levensbelang en daarom ondersteun ik graag samen met het Vlaams Audiovisueel Fonds dit bijzondere initiatief van 13 landen om de creatieve filmgemeenschap van Oekraïne de nodige veerkracht en middelen te geven om door te gaan”, aldus Minister-president en Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Meer info vind je op www.esfuf.eu.

De deelnemende landen en fondsen:

Het fonds wordt uitgevoerd door samenwerking en financiële bijdragen van 16 partners uit 13 verschillende landen: Europese ministeries, nationale filmfondsen en de EFAD.

België: Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Cinema and Audiovisual Centre of the Wallonia-Brussels Federation (CCA)

Cyprus: Ministry of Culture

Kroatïe: Croatian Audiovisual Center

Estland: Ministry of Culture

Frankrijk: CNC and the Ministry of Culture

Duitsland: Federal Government Commissioner for Culture and the Media

Griekenland: Greek Film Center

Ierland: Screen Ireland

Italië: Ministry of Culture

Litouwen: Lithuanian Film Center

Luxemburg: Film Fund Luxembourg

Nederland: Netherlands Film Fund

Portugal: Institute of Cinema and Audiovisual

EFAD (Europa): European association of national film agencies

Check Also

Découvrez le jury pro des « Young Talent Awards » 

L’attente des réalisateurs en herbe est presque terminée. Puisque c’est ce 14 décembre qu’à côté …