Release van psychologische thriller NOISE!

Vanaf vandaag is de allereerste Belgische Netflixfilm Noise wereldwijd beschikbaar. Netflix Music kondigt ook de release aan van de soundtrack, met muziek van componist Hannes De Maeyer (Rebel, Professor T, Torpedo).

In de film volgen we het leven van Matt, een succesvolle influencer die recentelijk vader is geworden van Julius. Wanneer Matt met zijn gezin dicht bij zijn dementerende vader gaat wonen, ontdekt hij een aantal duistere familiegeheimen. Hij begint een onderzoek, dat als gevolg meer familiedrama’s ontrafelt dan verwacht. De vrouw van Matt, Liv, maakt zich ernstige zorgen en doet er alles aan om Matt niet te verliezen. Is ze nog op tijd?

In de Belgisch-Nederlandse cast zien we o.a. Ward Kerremans, Sallie Harmsen, Johan Leysen, Jesse Mensah, Jennifer HeylenKatelijne Damen, Mieke De GrooteLize Feryn, Sergej Lopouchanski, Daphne Wellens,…

Het ‘Noise OST-album’ werd opgenomen met 12 van de beste strijkers van België, klarinet, basklarinet en bevat zelfs een ‘halldorofoon’. De halldorofoon is een cello-achtig elektronisch instrument gemaakt door kunstenaar en ontwerper Halldór Úlfarsson en speciaal ontworpen om de snaren te laten terugkoppelen, waarbij gebruik wordt gemaakt van het fenomeen van positieve feedback om de snaren aan te zetten tot drone. Het instrument kreeg enige erkenning toen componist Hildur Guðnadóttir het gebruikte voor haar originele soundtrack van de film Joker en de serie Tsjernobyl.

Hannes De Maeyer, componist: « We hebben specifiek gekozen voor een kleine snaarbezetting, om zo veel mogelijk details uit te lichten. Ik heb veel avant-gardistische technieken gebruikt (slide to notes, slow bends, random notes ad libitum, …) om de strijkers/muziek een bevreemdende sfeer te geven. Niet te glad, zuiver. Het voegt een mysterieuze en dreigende sfeer toe aan de partituur. Ook dirigeerde ik voor het eerst het orkest. Dat was vooral handig om snel met de muzikanten te kunnen communiceren over die alternatieve technieken en meteen de perfecte sfeer te krijgen. »

 

Steffen Geypen, regisseur: “De reikwijdte van Hannes’ muziek is bijzonder op Noise: van speels naar spannend, van dreigend naar emotioneel, het begeleidt op een zeer mooie manier de verschillende fases in de film, langsheen de personages, zonder het hoofdthema uit het oog te verliezen. Voor een film als deze, waar de soundtrack een zeer belangrijke rol speelt, brengt het zonder twijfel die extra laag waar ik naar op zoek was. Dat is bovendien een zeer organische zoektocht geworden, waar kort op de bal werd gespeeld en actief werd meegedacht aan wat de film juist nodig had. Een absoluut plezier om mee samen te werken.”

 

OVER HANNES DE MAEYER

Hannes De Maeyer (BE) is een van de meest veelzijdige componisten van België, vooral bekend door zijn samenwerking met het regieduo Adil El Arbi en Bilall Fallah (Rebel, Patser, Black) en zijn score voor het recente ITV primetime-drama Professor T, met in de hoofdrol Ben Molenaar. Zijn partituren variëren van pure elektronische tot indrukwekkende symfonische instrumentatie.

The Cinematic Journal becommentarieert De Maeyers werk: « De Belgische componist Hannes De Maeyer is zonder twijfel een van Europa’s meest veelzijdige componisten. Je hoeft niet verder te zoeken dan zijn prachtige soundtrack voor het Belgische oorlogsdrama Torpedo, die de flair van weleer oproept. Hollywood-oorlogsscores; of Patser, een thriller doordrenkt met nostalgie uit de jaren 80 met zijn ouderwetse elektronische geluidswereld; of de gespannen soundscape die hij maakte voor de in Amsterdam gesitueerde misdaadserie Women of the Night. »

Na een ontmoeting met het getalenteerde Belgische regieduo Adil El Arbi en Bilall Fallah, begonnen ze samen te werken aan hun eerste speelfilm Image, snel gevolgd door Black, bekroond met de Discovery Award tijdens de 40e editie van TIFF in 2015. Voor El Arbi & Fallah’s flitsende derde speelfilm Patser creëerde De Maeyer de perfecte muzikale powershot, vol gamevibes en geïnspireerd door zowel iconische filmmuziek uit de jaren 80 als hedendaagse elektronische invloeden.

In 2019 componeerde Hannes de indrukwekkende symfonische partituur voor het Belgische oorlogsepos Torpedo, waarvoor hij de Best Original Score for a Belgian Production 2020 ontving bij de prestigieuze World Soundtrack Awards.

Recensie Graveyards geeft de score voor Torpedo 10/10 – « De Maeyer levert een epische partituur, boordevol originele thema’s, waar je de rillingen van krijgt. »

Andere recente projecten zijn Rafaël, het Nederlandse romantische drama van de bekroonde filmmaker Ben Sombogaart, de Duitse speelfilm Immenhof, een immens populaire jeugdfilm van Sharon von Wietersheim, de originele score van de zenuwslopende tv-serie Keizersvrouwen, evenals De Stig, een ontroerende en inspirerende documentaire over wielrenner Stig Broeckx, het Ierse Tour de France-drama The Racer – geselecteerd voor SXSW in 2020 en de internationaal uitgezonden tekenfilmserie Ninja Express.

Meest recentelijk heeft Hannes de score voltooid voor de tweede film van de populaire Duitse jeugdfilmfranchise Immenhof (Immenhof – Das grosse Versprechen), en voor twee seizoenen van de Britse remake van de misdaaddramaserie Professor T (ITV/PBS), met in de hoofdrol Ben Molenaar.

« In Professor T introduceert De Maeyer een mooi hoofdthema met een puls en doel, en variaties daarop zijn doorheen de partituur te horen, ondersteunen de personages en geven scènes meer gelaagdheid en diepgang. Hoewel veelzijdig, is De Maeyer vooral een thematische componist met talent voor melodie, karakter en orkestratie. » (Silva Screen-records)

In 2022 overtrof De Maeyer zichzelf met zijn indrukwekkende score en liedjes – waarvoor hij samenwerkte met respectievelijk de Marokkaanse artiest Oum & de hoofdacteur van de film en rapper Aboubakr Bensaihi – voor Adil & Bilalls internationaal gelauwerde muzikale tragedie Rebel. De film werd warm onthaald tijdens het Filmfestival van Cannes in 2022 en de originele score werd genomineerd voor Beste Muziek bij de Ensor Film Awards en won de Best Original Score bij de Magritte Awards.

« Het is een poëtische film geworden, dankzij de samenwerking met de Belgische topchoreograaf Sidi Larbi Charkaoui en de muziek van Hannes De Maeyer, Oum en Aboubakr. ‘Omdat je met muziek en dans op een emotionele manier veel kunt vertellen, is het een goed alternatief voor de klassieke filmdialoog. Een boeiend experiment voor onze film, die baadt in de sfeer van duizend-en-een-nacht’, aldus El Arbi. » (VRT NWS)

2023 belooft opnieuw een spannend jaar te worden voor De Maeyer, met verschillende projecten in de pijplijn, waaronder de prestigieuze miniserie De Joodse Raad (geproduceerd door Levitate Films (NL) & Caviar), evenals het derde seizoen van Professor T en het merk- nieuwe serie The Couple Next Door, beide geproduceerd door Eagle Eye Drama (UK) & Happy Duck Films.

Bekijk Noise op Netflix. Het album met 26 nummers is nu beschikbaar op de digitale platforms.

Check Also

Young Talent Wards 2023: le jury public!

Ce jeudi 14 décembre auront lieu les premiers Young Talent Awards, soit un évènement exceptionnel …