Record voor de Vlaamse film!

De nominaties voor de 12de Ceremonie van Les Magrittes du Cinéma, de Waalse tegenhanger van De Ensors, werden vandaag bekendgemaakt. De Vlaamse film CLOSE van Lukas Dhont is met tien nominaties de meest genomineerde film.

Met tien nominaties voor een Vlaamse film breekt Close een record. Het is sinds 2012 met Rundskop (Michaël R. Roskam) geleden dat een Vlaamse film zoveel nominaties in de wacht sleepte. Rundskop rijfde toen negen nominaties binnen. Rien à foutre van Julie Lecoustre et Emmanuel Marre volgen Close met negen nominaties. Nobody has to Know van Bouli Lanners met zeven.

Close werd genomineerd in de categorieën Beste Actrice in een bijrol (Emilie Dequenne), tweemaal in de categorie Beste Jong Mannelijk Talent (Eden Dambrine en Gustav Dewaele), Beste Acteur in een Bijrol (Igor Van Dessel), Beste Montage (Alain Dessauvage), Beste Beeld (Frank van den Eeden), Beste Decor (Eve Martin), Beste Kostuum (Manu Verschueren) en ook Beste Vlaamse Film en Beste Scenario (Lukas Dhont & Angelo Tijssens). Close kon niet genomineerd worden in de categorie Beste Film omdat de film geen majoritaire Franstalige productie is.

Close loopt trouwens 15 weken na de release nog steeds succesvol in de Belgische en Nederlandse zalen. Deze week staat de film nog altijd in de top 3 van Belgische box office resultaten. Bovendien draait ook de Oscarcampagne op volle toeren. Op 12 maart kennen we de winnaar van de Academy Award voor Beste Internationale Film.

In de categorie Beste Vlaamse film wordt Close vergezeld door De Acht Bergen van Felix Van Groeningen en Charlotte VandermeerschNowhere van Peter Monsaert en Rebel van Adil El Arbi en Bilall Fallah.

Ook in de andere categorieën vinden we Vlaamse talent terug. Zo is bijvoorbeeld Veerle Baetens genomineerd voor Beste actrice in een bijrol voor À l’ombre des filles, Tijmen Govaerts voor Beste acteur in een bijrol voor Tori et Lokita tijden en Soufiane Chilah voor Beste acteur in een hoofdrol voor Animals. Ook o.a. Hannes De Maeyer is genomineerd voor de muziek van Rebel, die hij samen met Oum en hoofdacteur Aboubakr Bensaihi maakte.

De ceremonie van Les Magrittes du Cinema vindt plaats op 4 maart. Meer info vind je hier.

Check Also

Young Talent Wards 2023: le jury public!

Ce jeudi 14 décembre auront lieu les premiers Young Talent Awards, soit un évènement exceptionnel …