Mathias Vergels en Francisco Schuster over JEF ’23!

De 35ste editie van JEF festival is vandaag officieel geopend! Festivalambassadeurs Mathias Vergels en Francisco Schuster gaven de aftrap voor een krokusvakantie vol jeugdfilm.

Vandaag werd er feest gevierd in Kinepolis Antwerpen. De 35ste editie van het JEF festival werd geopend met de feestelijke Belgische première van de animatiefilm Titina, in aanwezigheid van de Vlaamse stemmencast waaronder o.a. Charlotte Leysen en Pieter-Jan De Paepe, festivalambassadeurs Mathias Vergels en Francisco Schuster en Antwerpse schepen van cultuur Nabilla Ait Daoud.

Samen zetten ze de toon voor een krokusvakantie met elke dag jeugdfilm. Met filmpremières en beleving op maar liefst 26 locaties in Vlaanderen. Goed voor 257 vertoningen. En in festivalcentrum Antwerpen een theaterperformance, primeurs van games en audiovisuele installaties en een virtual reality cinema bovenop!

Stemmencast van Titina (Pieter-Jan De Paepe, Charlotte Leysen, Mona Van Eeden) met stemmenregisseur Sara Gracia Santacreu en Belgisch producent Viviane Vanfleteren (Vivi Film).

In de prachtige animatiefilm Titina volgen we het zo goed als waargebeurd verhaal over een hondje en de bekende ontdekkingsreizigers Umberto Nobile en Roald Amundsen. Herbert Flack, Charlotte Leysen, Pieter-Jan De Paepe, Mona Van Eden verzorgen de stemmencast en Sara Gracia Santacreu stemregie. Titina is een Noors-Belgische coproductie van het Belgische Vivi Film en de Noorse Mikrofilm. De hele productie gebeurde in België bij het Brusselse Studio Souza en het Gentse Lunanime, wat redelijk uniek is. Titina is tijdens het festival nog in avant-première te zien in Brugge, Gent en Kortrijk en vanaf 29 maart in de bioscopen.

Na dit grote openingsfeest is het festival gedurende een week toegankelijk voor scholen. En van 18 t.e.m. 26 februari is het aan het grote publiek. Tijdens de krokusvakantie genieten families van de meest diverse jeugdfilms in Antwerpen, Gent, Brugge, Kortrijk, Leuven, Hamme en Roeselare. Kinderen en jongeren kunnen meestemmen op hun favoriete film, films leren maken in de workshops, zich onderdompelen in de wereld van augmented reality in het XL-Medialab, zich laten meevoeren in de theatrale wereld van Muurman in de Opera van Antwerpen, en nog zoveel meer.

Geen festival zonder gasten

Ook op deze editie van het JEF festival spot je interessante filmmakers, acteurs, filmmakers of andere specialisten en sprekers. Met een programma voor alle leeftijden:

Met een uitgebreid aanbod voor de allerkleinsten in Antwerpen, maar ook in Brugge, Gent en Kortrijk, kunnen peuters en kleuters een eerste cinema-ervaring opdoen bij de prachtige kortfilmcompilatie Piro Piro(2+), met live muziekbegeleiding van Musica en Academie Mol. Bij de vertoning van Interstellar Ella(4+) (winnaar Ensor beste animatie 2023) komt het Ella zelf langs voor een meet & greet met de kleuters.

Het competitieprogramma met langspeelfilms en kortfilms, waaronder de film Super Furball redt de toekomst! (6+), die live gedubd wordt door Senta Bourdiaudhy (stemacteur voor Disney) en Kasper Vervoort (musicalacteur bij Deep Bridge). Hilariteit verzekerd in Lumière Antwerpen!

Tal van premières, waaronder de geweldige animatiefilm Knor (5+). Regisseur Mascha Halberstads komt naar Lumière Antwerpen, BUDA (Kortrijk) en Lumière Brugge voor een Q&A. Stemacteurs Titus De Voogdt en Jelle De Beule zijn aanwezig bij de vertoning in Gent. In Wolf (8+) vertelt regisseur Cees van Kempen in ware camouflage stijl over de terugkeer van de wolf in de Lage Landen.

Binnen het jongerenprogramma in samenwerking met Point of U is er heel wat voor de oudere filmfans. Zo komt regisseur Sahim Omar Kalifa na de vertoningen van zijn film Baghdad Messi (16+) in Gent, Antwerpen en Brugge vragen uit de zaal beantwoorden.

Meer dan cinema alleen

Eén van dé trekpleisters van het JEF festival is het XL-Medialab. Een digitale speeltuin waar nationale en internationale games en installaties in première gaan en zelfs kans maken op een award van de kinderjury. Van virtual reality beleven en tennissen met broodroosters tot stop motionfilmpjes maken met een LEGO-trein of je eigen lichaam gebruiken als gamecontroller. Er zijn games voor alle leeftijden, met een apart mini-medialab voor de allerkleinsten.

Filmische theaterperformance in de Opera

Muurman is een hyperrealistische theatershow van het Antwerpse en internationaal gekende kunstenaarscollectief Captain Boomer. Zij nemen het publiek mee doorheen de gangen van het Antwerpse operagebouw, het huis van superheld Marcel Muerman. Een niet te missen mix van theater en filmische special effects.

Dit alles en zoveel meer ontdek je op het JEF festival t.e.m. 26 februari in Antwerpen, Gent, Brugge, Kortrijk, Leuven, Roeselare en Hamme.

Tickets & info vind je op www.jeffestival.be.

MET DE STEUN VAN VAF, Stad Antwerpen, Stad Gent, Stad Brugge, Creative Europe Media, Vlaamse overheid en vele andere partners …

Check Also

INTERVIEW: Olivier Gourmet nous parle des « Tortues » de David Lambert

Rencontre avec Olivier Gourmet, acteur généreux mais rare dans les médias, qui nous parle du …